Monza - Bologna



Monza nem épp a futballjáról volt híres, hanem a Formula 1-es széria révén került a köztudatba. Egy helyi szurkoló életében egy dolog biztos volt: a Monza soha, de soha nem fog feljutni a Serie A-ba. A klub több mint százéves történelme során sosem fordult elő, hogy ezt a célt megvalósítsa. A Monza a régi időkben jobban fiókcsapatként funkcionált, ahol a fiatal játékosok lehetőséget kaptak. Olyan nevek pallérozódtak itt, mint például Pierluigi Casiraghi és Alessandro Costacurta.

A 2018-as esztendő viszont gyökeres változásokat hozott a klub életében. Történt ugyanis, hogy Silvio Berlusconi (ex olasz miniszterelnök) és hű társa Adriano Galliani megvásárolta a csapatot. A két üzletember potenciális lehetőséget látott arra, hogy rövid időn belül egy gazdaságosan jól működő projektet építsen fel Lombardia észak-nyugati részében.

A két öreg rókának elég volt 4 év ahhoz, hogy a Monza-t a legfelső osztályba, azaz a Serie A-ba repítsék. A csapat számára nem kezdődött jól az idei szezon, sokáig nyeretlen volt a bajnokságban. A rossz eredmények hatására Giovanni Stroppa távozni kényszerült, helyét az utánpótlásban tevékenykedő, fiatal Palladino vette át.

Érdekes módon a fiatal edzővel új erőre kapott az együttes és ellépett a sereghajtó pozíciójából. A Monza átállt a 3-5-1-1 formációra, amely a labdát birtokolva támadásban 3-1-1-2-3-ra változik. Igazából a csapat gyengesége, hogy nincs minőségi befejező csatára. Hiába van sokszor a támadásban fölényben a csapat, a befejezésekkel sokszor gond van. A hétfői párharcra rátérve.

Monza:

Az utolsó két fordulóban nem nézett ki jól a házigazda. Szűkös vereség a közvetlen rivális Empoli (1:0), majd egy nagy vereség (4:1) a Milan ellen. Igaz, közben volt egy bravúros kupa (2:3) győzelem az Udinese otthonában. A csapat felkészülése a héten eléggé zaklatottra sikerült. Pablo Mari-t és másik öt embert megkéseltek egy helyi olasz szupermarketben csütörtökön. Az ámokfutásban egy ember meghalt. A spanyol védő szerencsére túlélte az esetet, de így is közel 2 hónapos kihagyás vár rá.

Ennek okán:

A Monza azt kérte az olasz labdarúgó-szövetségtől, hogy halasszák el a hétfőre tervezett Serie A-mérkőzést a Bologna ellen, mivel a csapat "teljes sokkos állapotban van" - mondta Adriano Galliani, a Monza vezérigazgatója.

Rendkívül szomorú dolog, hogy egyre gyakrabban történnek ehhez hasonló esetek.

Bologna:

Sokáig kitartott a klub Mihajlovic mellett, de az edző több alkalommal betegeskedett az elmúlt években. A leukémiája miatt az előszezont kénytelen volt kihagyni, ami a csapata teljesítményére negatív hatással volt. A szakmai munkát Motta vette át, aki szerintem erősen túl van árazva az edzői piacon. Ahol dolgozott, ott előbb vagy utóbb, mindig megbukott. Mindenesetre a Bologna kihasználhatja a Monza lelki válságát. Biztos vagyok benne, hogy a hazai játékosok fejét megzavarta a hétközi tragédia. A vendégeknél egyébként Kevin Bonifazi és Denzo Kasius nem lesz bevethető hétfőn.

Esélyek:

Palladino-nak lelkileg fel kell ráznia az együttesét, mert nincs hír arról, hogy a szövetség elfogadta volna a Monza kérését. Ilyen dráma után rohadt nehéz lesz a focira koncentrálni. Fogadás szempontjából kerülném ezt a párharcot, vagy ha mégis valaki ezt választja, akkor talán érdemes a hazai lapokra fogadnia.