Real Madrid - Barcelona


A bajnoksággal párhuzamosan ma rendezik meg a spanyol szuperkupa döntőjét Szaúd-Arábiában, a King Fahd International Stadionban, Rijádban. Volt az a pénz, amiért a szövetség és a csapatok belementek, hogy ne Spanyolországban kerüljön sor a döntőre. A két csapat kissé nehezen vette az akadályokat, mindegyik óriás megszenvedett az előző ellenfelével.

Real Madrid:

Ancelotti gondban lehet a kezdőjét illetően, mivel Eder Militao (20/3 védő) agyrázkódást szenvedett, míg Lucas Vázquez (15/2 szélső), Aurelien Tchouameni (21/0/2 középpályás) és David Alaba (23/2/3 védő) sérült. Több sportlap szerint Alvaro Odriozola (1/0 védő) és Eduardo Camavinga (24/0/1 középpályás) kisebb sérüléssel küzdenek, játékuk bizonytalan.

A bajnokságban a Real egyszer már letudta győzni a Barca-t, akkor az olasz mester ezzel a felállással gyűrte le Xavi együttesét:


(Forrás: Football Made Simple-Youtube)

Érdekesség, hogy a Madrid két szélsővédője Mendy és Carvajal mennyire feltoltan játszottak, míg a két szélsőtámadó majdnem Benzema vonalában helyezkedett el. A gyakorlatban, főleg védekező hadrendben ez a formáció kicsit másképpen festett:

(Forrás: Football Made Simple-Youtube)

A képen 4-4-1-1-es védekezési formációban játszik a Madrid. Mindenkinek megvan a maga párja. Mivel Ancelotti szélesen tartja a csapatát, ezért a Barcelona támadása akadályba ütközik.

Mint, már említettem a sok sérült miatt, Ancelotti kénytelen lesz változtatni a kezdőjén. A két középső védője kiesett, míg a középpályáról a jó fizikummal rendelkező Tchouameni fog hiányozni. A VB után a Madrid kissé nehezen veszi fel a fonalat. Úgy tűnik, hogy a világbajnokságon több játékos is nagyon kihajtotta magát. A bajnokságban vereség a Villarreal otthonában és egy nagyon szoros meccs a kupában a Valencia ellen. Bár a Madrid nehéztűzérsége (Benzema, Vinicius Junior, Valverde) bevethető, mégis Ancelotti-nak nehéz lesz menedzselnie a mérkőzést. A sérülések okán, a kispad mélysége eléggé szegényesnek tűnik.

Barcelona:

A katalánokat január elején a kupából majdnem kigolyózta egy kicsapat, az Intercity. Xavi kissé elszámolta magát, mivel nem az alapkezdőjét rakta fel a pályára. Egy izgalmas mérkőzésen az Intercity a 86. percben Soldevila góljával hosszabbításra mentette a mérkőzést. Azt gondolta az ember, hogy a Betis-t erősebb kezdővel könnyebb lesz kétvállra fektetni, de kupa révén itt is nehézségekbe ütközött a Barcelona. A két kupa találkozó között a Barcelona játszott egy nagy rangadót az Atletico Madrid-al. Finom szólva, ott sem villogott Xavi együttese és csak a szerencsének köszönheti, hogy Dembele gólja végül győzelmet ért.

Atletico Madrid – Barcelona statisztikája:

(Forrás: Opta)

Xavi egy furcsa 3-2-2-3-al próbálkozott, amit a következő képen láthattok:


(Forrás: The Purist Football-Youtube)

A középpályán mélyebben helyezkedett De Jong és Busquets, míg Pedri és Gavi feljebb. Ez a négyes lényegében közrefogta középen az Atletico három játékosát:


(Forrás: The Purist Football-Youtube)

A találkozó elején ez a taktikai felállás meglepte Simeone csapatát, főleg Pedri és de Jong gyakori helycseréje. Pedri többször lépett vissza De Jong pozíciójába, míg a holland gyakorta ment fel a támadóharmadba. Aztán később a játék képe megfordult és a Tico fölénybe került.

Simeone-tól meglepő húzás volt, hogy teljesen nyomás alá próbálta helyezni a katalánok labdakihozatalát:


(Forrás: The Purist Football-Youtube)

A Tico sok helyzetet dolgozott ki, ám ezeket a lehetőségeit elpuskázta, így a Barcelona értékes 3 ponttal távozott. 

Esélyek:

Alaba és Militao hiányában, Ancelotti-nak újra kell szerveznie a csapata védekezését. A döntőben ez mindenképp hátrány, hogy két jó védő off. Az olasz mesternek a középpályába is bele kell nyúlnia, ha végül Camavinga sem lesz hadra fogható. A két öreget Kroos-t és Modric-ot valakinek támogatnia kellene. Xavi-nak ezzel szemben kellemesebb gondjai vannak. Játszhat 4-3-3-ban, mint a Betis ellen, ahol Busquets csak csere volt, vagy dönthet úgy, hogy megint előveszi a 3-2-2-3-at. Picit a Barca felé billen a kupanyelve, de ehhez Xavi csapatának nem szabad sok védekezésbéli hibát elkövetnie, mint tette azt az előző mérkőzésein.