RSC Anderlecht


A Serie-A után, a belga bajnokságot is megrázhatja az Anderlecht körül kialakult botrány. A többszörös belga bajnok anyagi gondokkal küzd, de a pénzügy válság mellett, a szövetségi ügyészség nyomozást kezdeményezett 11 ember és három cég ellen. A szálak egészen 2017-ig vezetnek vissza, amikor tulajdonosváltás történt a klub élén. A vád csalás, pénzmosás, korrupció, szakmai kötelezettség szegés és hamisítás. Valószínű, hogy a jelenlegi tulajdonost Marc Coucke-t, becsapták a transzfernél. Coucke azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások idején mindent rendben talált, ezért megbízott Van Holsbeeck-ben és Henrotay-ban, de az átvétel után nem sokkal, „a csontvázak elkezdtek kiesni a szekrényből”.

A 2016/17-es szezont követően a csapat teljesítménye elkezdett visszaesni. A tulajdonosváltás nem hozott nagy áttörést a klub életében. Coucke első évében még a 2. helyen végzett az Anderlecht, aztán jött a hullámvasút egy 4. és 8. hellyel. Majd jött Kompany és vele újra elkezdett fejlődni az együttes. A fiatal edzővel kétszer sikerült a 3. helyen végezni.

Tavaly nyáron jött a feketeleves, Kompany elfogadta a Burnley ajánlatát és az egész szakmai stábjával átköltözött Angliába. Az Anderlecht nagyon rosszul kezelte az edző elvesztését. A klub alul teljesített ősszel és csupán a 12. helyen tanyázik, közel a kieső zónához. Hat év alatt számos edző megfordult. Hein Vanhaezebrouck, Fred Rutten, Simon Davies, Vincent Kompany, Frank Vercauteren, Felice Mazzù. Az új tréner decemberben Brian Rieme lett, akivel nem rég összeveszett Fabio Silva. Friss hír, hogy a Wolves kölcsönjátékosa az átigazolási ablakban igent mondott a PSV-nek. Silva 11 gólt és 3 gólpasszt jegyzett az őszi szezonban, a távozása nagy veszteség az amúgy is csatárgondokkal küzdő Anderlechtnek.

A gyakori edzőváltások mellett, a játékos fizetések jelentős anyagi terhet jelentenek a vezetőségnek. A klub bérekre körülbelül 49 millió eurót költ (forrás: voetbalkrant.com). A keretben Adrien Trebel (2.7 millió euró) keresi a legtöbbet, viszont nemzetközi kupa nélkül nagyon meg kell nyirbálni a jövőévi költségvetést. Másrészt, több játékos alul teljesít ebben a szezonban. A legrosszabb mind közül Wesley Hoedt, de lehetne említeni a fiatal Anouar Ait El Hadj-ot, aki szintén nem a tehetségének megfelelően játszik.

Az anyagi nehézségek kompenzálására az Anderlecht piacra dobta a 16-éves gyémántját Julien Duranville-t, akiért állítólag a Dortmund rögtön egy zsíros 12 millió eurós összeggel jelentkezett.

Julien Duranville:


(Forrás: Ballferner10er-Twitter)

A tavasz folyamán nagy küzdelem vár a többszörös bajnokra, mert a keret a hírek szerint nem lesz megerősítve, sőt inkább tovább gyengül Silva és Duranville elvesztése révén.

A mutatók alapján az Anderlecht az utolsó hat csapat között van.


(Forrás: Opta Analyst)

A góllövéssel gyakorta küzdött az együttes és a két kreatív ember távozása tovább fokozhatja a támadójáték romlását. Mentsvár lehetne egy szilárdabb védelem felépítése, de az Anderlecht ezen a fronton sem áll jól. Balhátvéd poszton csak Ndiaye bevethető, így az átigazolási ablakban erre is megoldást kellene találni. Szó van a 27 éves Yahia Attiyat Allah-ról, aki nagyot ment Marokkóval a VB-n. A játékosért élénk az érdeklődés Franciaországból, ha a béren fog múlni, akkor valószínű, hogy hoppon marad a klub.

Az előző fordulóban a ligautolsó Searing-ot (0:1) sikerült legyőznie az Anderlecht-nek, ezzel picit levegővételhez jutva, viszont hazai pályán a másik kiesés elől menekülő Waregem ellen borzasztó védekezést (2:3) mutatott be Brian Rieme együttese.

Hazai pályán súlyos egyéni hibák vezettek a vereséghez, amiből párat kiemeltem.