RB Leipzig - Man Cit


A bajnoki formákat sutba vágva, nehéz megjósolni, hogy erre a párharca, mit talál majd ki Guardiola. A katalán tréner gyakran szereti túlkomplikálni a csapata taktikáját, ami nem mindig sül el jól. A párosítás favoritja a City, de a Lipcse ebben a szezonban eléggé magabiztos, jó játékot nyújt.

RB Leipzig:

Gulácsi kiválása azt hittem, hogy kissé visszaveti a lipcsei csapat teljesítményét, mivel a magyar kapus gyakran részt vett a játék felépítésében, míg a posztriválisa Janis Blaswich ezen a területen nem tűnt olyan erősnek. Egyelőre szó sincs kapus gondról, mivel Janis jól teljesít. Hazaiak szempontjából fontos hír, hogy Nkunku felépült, a csatár a hétvégi bajnokin kapott 20 percet. Az ő gólerős játéka kelleni fog a City ellen, mert Silva és Werner sem termeli, úgy a gólokat, ahogy elvárható lenne.

Mégis Rose a Wolfsburg ellen egy nagyon bátor támadószellemű taktikát dolgozott ki. A Lipcse a mérkőzés nagy részében magasan helyezkedett.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A két szárnyvédő egy vonalban helyezkedik a mélységi középpályásokkal, így megnyújtva a csapat szélességét.

(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Leipzig összes mezőnyjátékosa a Wolfsburg térfelén helyezkedik el. Támadásban egy 2-4-1-3-as felállás rajzolódik ki, ahol például Szoboszlai a 10-es pozíciójában tűnik fel. A szárnyvédők itt is biztosítják a széleket és támogatják a támadást, ezáltal passzopciót nyújtva a védőknek.

Hazai pályán lehet, hogy ezt a magasblokkos játékot nem fogja bevállalni Rose, de Wolfsburg ellen nagyszerűen működött. Egyébként Rose kinevezése Szoboszlai teljesítményére is nagyszerű hatással volt. A fiatal magyar játékos 4 gólnál és 8 gólpassznál jár. Remélem, hogy a City ellen is jó játékkal rukkol elő.

Szoboszlai Dominik statisztikája:


(Forrás: soccerment)

Man City:

A Bajnokok Ligájában fog Haaland dicsőséget hozni Guardiola számára, vagy a norvég támadóval kissé kiismerhetőbb lett a City játéka? A csatár 27 tétmeccsen elért 31 gólja azt sugallja, hogy nincs nagy gond a támadójátékkal, ha viszont mélyebbre ásunk, akkor már nem egyértelmű a helyzet. Sajnos előfordult jónéhány rangadón, hogy a társak egyszerűen nem tudták helyzetbe hozni a támadót. Arra is volt példa, hogy Haaland 0-s xG-vel végzett.

Erling Haaland:


(Forrás: CannonStats.com-Twitter)

A Nottingham otthonában sem nyűgözött le a City, egy gólt ugyan nagy nehezen begyötörtek, de ez nem volt elég a 3 pont bezsebeléséhez.

A norvég támadó ráadásul gyenge napot fogott ki:

  • Labdaérintések száma: 17
  • Kihagyott nagy helyzetek: 2
  • Kaput találó lövés: 1
  • Légi párbajok: 0


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A City teljesen megszállta a Nottingham térfelét, itt például a Rodri a középpályáról beékelődik a középső védő, Diaz és a szárnyvédő, Walker közé, aki épp Foden-t próbálja kiugratni.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A City támadás közben próbál rést találni a Nottingham védekezésén. Az véleményem, hogy a City eredményessége nagyban függ a norvég támadó formájától.

Támadásban túlságosan rátámaszkodik a csapat. Néha a társaknak kellene befejezni az akciókat úgy, mint tavaly.  A másik kisebb probléma a védekezéssel van. Ebben a szezonban majdnem annyi gólt kapott Guardiola együttese, mint tavaly összesen.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A City egy rossz passzt követően, próbálja azonnal visszaszerezni a labdát, de egy ütemet késik a szárnyvédő, így a Nottingham előtt szabad terület nyílik.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Amíg a szélen fut a támadás, addig a két Forest támadó pozíciót cserél. Wood sikeresen (fehérkörben) elmozog az őrzőjétől és a beadást követően, csak az üres kapuba kell passzolnia a labdát.  A 3-4 kép között csak 2 mp különbség van, ennyi elég volt a hazai találathoz.

Esélyek:

Egyszer már a Lipcsének sikerült legyőznie hazai pályán (2:1) a City-t, igaz utána egy 6:2-es megtorlásba szaladt bele. A továbbjutást illetően nálam a City 65%-ot kapott, míg a Lipcse 35%-ot.

Várható kezdők: (forrás: bundesliga.com)

Leipzig: Blaswich - Klostermann, Orban (c), Gvardiol, Raum - Laimer, Schlager - Szoboszlai, Forsberg, Werner - Silva

Out: Diallo (knee), Gulacsi (knee), Olmo (thigh)

Coach: Marco Rose

Man City: Ederson - Walker, Ake, Dias - Mahrez, Silva, Rodri, Grealish - Gündogan (c), De Bruyne - Haaland

Out: Mendy (disciplinary)

Coach: Pep Guardiola