PSG - Bayern München


Nagy derbivel indul a Bajnokok Ligája egyeneskieséses szakasza. A PSG-t és a Bayern-t is sokan a döntőbe várták, ám az egyik nagy gigásztól rögtön elbúcsúzunk a nyolcaddöntőben. Egyik csapat sem sziporkázott a bajnokságban, vagyis ez az állítás lassan a Bayern-ra okafogyottá válik, hisz az utolsó két meccsen a bajorok 8 gólt szereztek. Ezzel szemben a PSG eléggé döcög és sok hír terjeng arról, hogy újra fagyos a hangulat az öltözőben.

PSG:

A francia óriás régóta próbál felülni Európa trónjára, de eddig mindhiába. Talán ebben a szezonban látszott némi reménysugár arra, hogy végre összeállnak a mozaik darabkák és végre a sok elköltött pénz meghozza a gyümölcsét, ám februárban megint arról cikkeznek, hogy épp Mbappe veszik össze valakivel, vagy Messi-ről kerül ki videó, hogy „nem érdekelte” a hétközi kupameccs. Egyébként a Marseille otthonában úgy kapott ki a PSG, hogy a pályán volt Ramos, Messi és Neymar. Christophe Galtier ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint elődjei. Egyszerűen hiányzik a sok sztárból a kohézió, az együttműködés és az áldozat. A világ legdrágább kirakatcsapata a francia klub, ami nem elég a Bajnokok Ligájában. A mai napon, mikor gyűjtöttem az infókat a házigazdáról, csak olyan cikkeket találtam, ami egyes játékosok távozásáról szólt. Az egyik azt írta, ha kiesik a PSG a nyolcaddöntőben, akkor Mbappe eligazolhat (Real Madrid), a másik portál azt írta, hogy Messi sem hosszabbít, illetve egy harmadikon Ramos távozását rebesgették. A kohéziót szóba hozva. A Messi-Neymar páros sokkal rugalmasabb és hatékonyabb Mbappe nélkül, mint vele. A franca csatár gyors és veszélyes, de az összjáték nem tartozik az erősségeihez. Az argentin klasszis és a brazil „táncművész” viszont már a Barca-s időszakukban is érezték egymást.


(Forrás: TFA-Caio Miguel)

Egy példa arra, amikor Neymar és Messi jó összhangban van egymással. Christophe Galtier olyan rendszerben helyezte el a két klasszisát, hogy azok erőssége domináljon.


(Forrás: TFA-Caio Miguel)

A két klasszis statisztikai mutatói ebben a szezonban feljavultak. Sokkal hatékonyabban játszanak, mint az előző évben.

(Forrás: TFA-Caio Miguel)

Sokkal komplikáltabb a dolog, ha Mbappe is játszik. Gyakran Neymar mellett helyezkedik, így az ellenfél védőjének könnyebb megoldania a védekezést, mert nincs, aki támadná a mélységi területeket.

A három játékost nehéz úgy elhelyezni a pályán, hogy a csapat egyensúlya ne boruljon fel. A hírek szerint az odavágóra, vagyis a hazai mérkőzésre nem valószínű, hogy felépül Mbappe, így Neymar és Messi varázsolhat elől.

Hoztam jó pár statisztikát a PSG mostani teljesítményéről, talán a legérdekesebb ezek közül a 33 veretlen hazai mérkőzés. 


(Forrás: Opta Analyst)

Hogy ez a veretlenségi széria mire lesz elég a Bayern ellen, az a majd kedden kiderül.

Bayern München:

A német rekordbajnok a hosszú szünet után, lassan vette fel a fordulatszámot. Rögtön a tavaszi rajt elején becsúszott három döntetlen. Nagelsmann kapta is a kritikákat, de a tréner hamar lehűtötte az őt kritizálóit. Napvilágot látott, hogy Neuer kapusedzője nem osztja a tréner ötleteit, sőt sokszor ez heves vitákhoz vezetett. A problémát sikerült megoldani azzal, hogy a klub kirúgta a kapusedzőt. Ebből következik, hogy Neuer helye közel sincs biztonságban, főleg annak tükrében, hogy Sommer érkezett posztriválisaként. A bajorok elég aktívak voltak a téli átigazolási szezonban, munkájuk gyümölcse a Guardiola-val összevesző Cancelo megszerzése. A portugál érkezésével alaposan feljavult a Bayern széljátéka.


(Forrás: Randi Andoni-Twitter)

Különös a portugál története. Először az Inter-ben láttam játszani, majd később a Juventus-ban, ahol sokszor döntő faktor volt. Aztán valahogy eléggé hullámzó lett a teljesítménye és a torinói klub elcserélte a City-s Danilo-ra. Guardiola alatt az egyik legjobb premier ligás szélső védővé avanzsált. Az őszi szezonban szó sem volt az edző és játékos konfliktusáról, azonban a VB után valami megtört. Cancelo fáradtan érkezett vissza a tornáról és Guardiola, hogy pihentesse a játékosát, a 18 éves Rico Lewis-al pótolta. Ebből még nem lett volna akkora gond, de a pihentetés után jött a Chelsea elleni mérkőzés, ahol Cancelo szinte szélső csatárt játszott. Guardiola taktikai húzása nem jött be, aminek a játékos is hangot adott. Akkor szivárogtak ki az első pletykák, hogy az edző és játésa összerúgta a port. A médiában persze mindketten tagadták, hogy bármi nézeteltérés lenne közöttük. A nyilatkozatok ellenére Guardiola, hogy példát statuáljon (taktikai indok) újra padra ültette a játékosát. Az utolsó csepp a pohárban Cancelo-nál az Arsenal elleni kupa meccs volt, ahol csak csereként nézhette végig csapata győzelmét. A Bayern jól használta ki a konfliktust és gyorsan lecsapott a játékosra.

Nagelsmann rögtön bedobta a mélyvízbe és a Mainz ellen már kezdőként lépett pályára, majd a Wolfsburg otthonában az ő nagyszerű beadásainak köszönhetően, könnyed győzelmet aratott a Bayern.


(Forrás: Hillandkimi)

A Wolfsburg védelme próbálja szűken tartani a vonalait, de közben annyira Cancelo mozgására figyelnek, hogy a beadás után Coman-ra (balról) későn váltanak vissza. Vagyis Baku (Wolfsburg 20-as) egy ütemmel lemarad.


(Forrás: Hillandkimi)

A Bayern-nél jellemző, hogy támadásnál, akár 5 játékos is lehet egyvonalban, a következő képen 1-4-3-as kombináció rajzolódik ki.


(Forrás: Hillandkimi)

Az mindenképp dicsérendő a bajoroktól, hogy a kevésbé jó helyzeteiket, egyből gólra tudták váltani.

A meccs statisztikája:


(Forrás: TFA - Chris Darwen)

A nagyszerű támadójáték ellenére a védekezésben akadnak gondok. Az öt tétmeccséből csak egyet tudott lehozni a Bayern kapott gól nélkül. Sommer úgy nem tud söprögetni, mint ahogy Neuer, másrészt a svájci folyamatosan szokja az új közeget.


(Forrás: Hillandkimi)

Wolfsburgi támadás, amiből megszületik a szépítő gól. Elsőre semmi extra, hisz megvannak a párok, csak Sane kicsit elmélázik és nem veszi komolyan a beinduló (fehérrel) ellenfelét.


(Forrás: Hillandkimi)

Sane itt már verve van és az ő embere adja a gólpasszt.

Esélyek:

Várhatóan a nyolcaddöntőben a védekezés kap nagyobb hangsúlyt. Egyik csapat sem akar az első mérkőzésen nagy hátrányt összeszedni, mondom ezt annak ellenére, hogy eltörölték az idegenben lőtt gól szabályát. Az összképet és az aktuális formákat figyelembe véve, nálam a továbbjutási esélyek: PSG 45% Bayern 55%