Napoli - Juventus


Igazán szoros lett az olasz bajnokság a Napoli botlása és a Juventus feltámadása révén. A Napoli a januári szezonnyitón elveszítette veretlenségén az Inter (1:0) otthonában, ezt a vereségét viszont rögtön kozmetikázni tudta Sampdoria legyőzésével (0:2). Eközben a Juventus Cremonese-t idegenben, az Udinese-t hazai pályán fektette kétvállra. Bármilyen eredmény is születik a péntek esti rangadón, az nagyban befolyásolja majd a szezon későbbi alakulását.

Napoli:

A Sampdoria elleni győzelmet annyire nem kell túl magyarázni, nyert a jobb és szervezettebb csapat. Rincon 39. perces kiállítása után nem volt kérdés, hogy a Napoli behúzza a találkozót. Igazából visszanyúlnék az Inter elleni rangadóhoz, ahol Spalletti folyamatosan változtatta a csapata taktikai formációját.


(Forrás: serieaanalysis.com)

A Covid járvány óta a bajnokságokban engedélyezett lett az 5 csere lehetőség. A mellékelt képen jól látható, hogyan frissítette Spalletti a középpályáját, illetve milyen szerkezeti változtatásokat hajtott végre az egyenlítés reményében. Az idei Napoli kerete elég mély ahhoz, hogy mérkőzések közben minőségi cseréket lehessen végrehajtani.

Az Inter - Napoli blogban kitértem Kvaratskhelia-ra és az Anguissa-Lopotka-Zielinksi középpályássora, viszont kimaradt a csapat gólvágója, Osimhen. A nigériai támadót nem csak a góljai teszik kihagyhatatlanná a csapatból, hanem a hatékony játéka is.


(Forrás: soccerment.com)

A támadóról az alábbi kép rengeteg hasznos információt tartalmaz. Elsősorban a xOVA (Expected Offensive Value Added) mutatója impozáns. A xOVA az xG és az xA modellek összegyúrásával egy képzett számot hoz létre, amivel egy támadó várható hozzáadott értékét lehet meghatározni (a passzok és a lövések minősége révén).

Visszatérve a rangadóra. Kvicha Kvaratskhelia teljesítménye visszaesett a sérülése után. A szélső egyelőre kevésbé találja az őszi formáját, így nem biztos, hogy kezdeni fog a Juventus ellen, míg Kim-Min-Jea hátsérüléssel küzd, de az edző szerint pénteken tudja vállalni a játékot.

Juventus:

Egy borzasztó őszi kezdés után úgy tűnik, hogy az „Öreg Hölgy” szeretne beleszólni a bajnoki címért folyó csatába. Allegri az idény során többször a kirúgás szélére került, ám egy formáció váltással áthidalta a válságos időszakot, ami a csapatot egészen a második helyig repítette. Minek köszönhető a 8 meccse tartó győzelmi széria és a kevés kapott gól? Egyrészt a szerencsének, mert voltak meleg pillanatok, másrészt a csapat kompaktságának, illetve a kapusok egyéni jó teljesítményének.

Kompaktság:

(Forrás: Don Lippi-Twitter)

Ezen a képen az látható, hogy a Juventus hogyan húzza fel a védőfalát az Udinese-vel szemben. Nagyon jól kirajzolódik a 3-5-2-es taktikai formáció. Az ellenfél játékosa előtt nincs terület és passzsáv. Ebben a formációban Mckennie szerepe elég érdekes. Allegri Cuadrado hiányában az amerikai játékosból faragott jobbszélső védőt.

A formáció előnye, hogy az ellenfelek kevés minőségi helyzetet tudnak kidolgozni. A nagyobb ziccerek labdavesztésből vagy egy rossz szögletből szoktak adódni.