Marokkó - Portugália


A Trónok Harcából idézett szöveg jutott hirtelen eszembe Marokkóról, ugyanis nem kis bravúr volt Spanyolországot kiütni büntetőkkel a nyolcaddöntőben. Ziyech-ék tökéletesen kontroll alatt tartották a mérkőzést és a spanyolok hiába birtokolták többet a labdát, nagy helyzetekig nem jutottak. Portugália, Ronaldo nélkül gálázott Svájc ellen, ám ezt a sikert óvatosan kell kezelni, mert ha nem figyel Santos együttese, akkor úgy járhat, mint pénteken Brazília.

Marokkó:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Néha Dávid letudja gyűrni Góliátot. Az xG-k alapján igazságos volt a döntetlen, hiába a spanyolok 72%-os labdabirtoklása, a játékuk nagyon statikus volt. A spanyol szövetség ennek okán úgy döntött, hogy megköszönik Luis Enrique-nek az eddigi erőfeszítéseit. Marokkóra visszatérve. A siker egyik kulcsa a fiatal edző, Walid Regragui. Azt gondolom, hogy hamarosan Európában is jobban megismerik a nevét. Két hónap alatt csinált a válogatottból egy szervezett, olajozottan működő, egységes hadigépezetet. Nincsenek sztárallűrök a csapatban, Ziyech aki sokszor fegyelmezetlensége miatt lógott ki a sorból, most maradéktalan betartja az edzői utasításokat. A siker másik kulcsa, hogy Marokkó nagyon jól idomult az ellenfeleihez. Volt itt 4-3-3, 3-2-4-1, 5-4-1, ahogy a helyzet hozta. Mindegyik felállásnál az volt a lényeg, hogy a játékosok tartsák a pozícióikat.

Portugália:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Ugye, ugye, ez a 6:1 a számok alapján egy nagyon furcsa végeredmény. Talán Svájc abban bízott, hogy Ronaldo kezdeni fog, de Santos végre tökös volt és kihagyta a kezdőből. A helyén a Benfica csatára Ramos kezdett, aki olyan teljesítményt tett le az asztalra, hogy azt Ronaldo is irigykedve nézte a kispadról. Nagyszerű ajánlólevél mesterhármast szerezni az egyenes kieséses szakaszban. A 21 éves játékos ára a nyolcaddöntő után szépen kúszik felfelé, ha nem is januárban, de a nyáron tuti lesz kérője. Portugália győzelme túlzó, ehhez az eredményhez kellett Murat Yakin kockázatos, balul elsült taktikai döntései. Szóval portugál részről szép siker, de nem kell túllihegni. Míg kutakodtam, közben találtam két érdekes ábrát a portugálok passzairól.

1. kép, amikor Ronaldo volt a kezdő.


(Forrás: The Athletic)

Az ábrán nagyon jól látható, hogy Ronaldo-nak hányszor passzoltak, illetve, hogy mennyire nem hajlandó a középcsatár pozícióját felvenni.

2. kép, amikor Ramos volt a kezdő.


(Forrás: The Athletic)

Ramos végig tartotta a középcsatár pozícióját, ezáltal Silva és Fernandes jobban szervezhette a játékot.

Esélyek:

A horvátokról azt gondoltam, hogy a kulcsjátéksaikból sokat kivett a 120 perc, erre simán kibírták a repetát belőle a brazílok ellen. Marokkóról így nem írhatom azt, hogy fáradt lesz. Portugáliánál gondban vagyok. Vajon Santos megint meglépi, hogy Ronaldo-t a padon hagyja, vagy most a kezdőbe jelöli? Mivel egy nappal a meccs előtt írom az elemzésem, ezt nehéz kitalálnom. Azt tudom, hogy mindkét nemzet tovább írhatja a történelmét, mert Portugália sohasem nyert VB-t, míg Marokkó újra csodát hajtana végre.