Marokkó - Franciaország


Annak idején Görögország tudott világszenzációt nyújtani, amikor 2004-ben Európa Bajnok lett, most Marokkó áll a Paradicsom kapuja előtt. Történelmi jelentőségű lenne, ha a marokkóiak az egykori gyarmatosítójukat legyőznék. A franciák úgy jutottak el az elődöntőig, hogy mindig annyit adtak ki magukból, amennyit kellett és mindig annyi szerencséjük volt, ami elég volt a győzelmükhöz.

Marokkó:


(Forrás: Infogol)

Az Infogol-on fellelhető a portugálok elleni párharc xG térképe, ahol a helyzetek minőségének nagysága színes körökkel van jelölve. Minél nagyobb egy kör, annál nagyobb helyzet volt. A képen észrevehető, hogy most annyira nem volt szilárd a marokkóiak védekezése. Portugáliának ugyanis voltak gólszerzési kísérletei. Amíg Svájc ellen minden bement, addig itt az a kevés kimaradt.

Marokkó ugyanabban a taktikai hadrendben játszott, mint a spanyolok vagy a belgák ellen, így nem volt meglepő, hogy Regragui a 4-1-4-1-es felállásban küldte fel a csapatát (védekezésnél ez 4-5-1-re módosult). A rendszer megmaradt, de az alapcsapatból többen hiányoztak sérülés miatt. Aguerd és Mazraoui helyett Attiat-Allah és El Yamiq kezdett. A védelem ennek ellenére viszonylag jól zárt, de többször előfordult, hogy Felix-re nem jól váltottak ki. Az Atletico játékosa többször tudott lőni, igaz a kísérletei nem voltak elég pontosak. A győzelem ellenére a védelmet újabb csapás érte, ugyanis a csapatkapitány, Saiss megsérült. A kispadon jól látható volt, hogy a combját teljesen befáslizták, így valószínű, hogy szerdán a franciák ellen nem tudja vállalni a játékot. Adott a kérdés, mennyi kraft maradt még a marokkói játékosokban? Hogyan tudják feltölteni magukat a regnáló világbajnokkal szemben?

A keretből egy embert kiemelnék, aki sokat melózik és sosem fárad el, ő nem más, mint Azzedine Ounahi. A 22 éves játékost nem rég szóba hozták a Barcelona-val. Állítólag a játéka nagyon tetszett a katalán vezetésnek.


(Forrás: Twitter-@chungang7)

A képen Ounahi skilljei láthatóak úgy, mint a passzhatékonyság, a lövések erőssége stb. Nagyszerű tulajdonságai révén biztos vagyok benne, hogy hamarosan nem az Angers-ben fogja rúgni a bőrt. 

Franciaország:

Upamecano és Tchouameni kihagyta a mai edzéseket, mindkét játékos külön készül Marokkó ellen, más egyéb fontos hírről nem tudok.  Az angolok rongyosra elemezték a francia meccset és próbálták a vereséget Southgate-re verni, de a tudósaik megállapították, hogy nem az edző volt a hunyó. Az angolok teljesen levették Mbappe-t a pályáról, nem emlékszem helyzetére, mondjuk lehet nem is volt neki. Ennek ellenére, amíg Kane a stadionból kilőtte a labdát, addig Giroud, a bealvó Maguire-t megelőzve belőtte a csapatát az elődöntőbe. Utólag kiderült, hogy Maguire-ben bízni nagy hiba volt. Elég volt tőle egy pici apró figyelmetlenség, amit az ellenfél góllal büntetett. Összességében az angolok fociztak jobban és veszélyesebben, de mégis ők búcsúztak a tornától. 


(Forrás: Soccer-blogger.com)

Milyen kegyetlen tud lenni a futball. Anglia úgy esett ki, hogy a franciák két gólja 0,17xG-t ért a helyzetek minősége szerint. Bár még mindig nem értem tisztán, hogy a tizenegyest minek kell osztályozni. Mindenesetre a francia hatékonyság csúcsra lett járatva.

Esélyek:

Franciaország a lehető legjobbkor találkozik Marokkóval. Szerintem Regragui együttese rengeteg energiát elégetett az eddig megtett úton. Ráadásul az alapcsapatból jópáran kiestek sérülés miatt. Spanyolországgal szemben, Portugália már több helyzetet tudott kidolgozni, tehát ez egy óvatos jelzés arra, hogy fogy az erő a marokkóiaknál. A franciák eddig jól gazdálkodtak az erőforrásaikkal és a helyzetkihasználásukat sem érheti panasz. Az angolok ellen szürkén játszó Mbappe újra nyerő ember lesz? Szerdán kiderül.