Liverpool - Real Madrid


Nehéz azt mondani a Liverpool-ról, hogy egy kompakt csapat látványát nyújtja. Az idei szezon az állandó sérülésekről, Salah teljesítményének visszaeséséről és a rengeteg pontvesztésről szól. Talán a Bajnokok Ligájában egy jó szereplés révén lehetne kozmetikázni a dolgokat, de a sorsolás nem volt kegyes Klopp csapatához. A mostani Real Madrid ugyanis eléggé rágós falat lehet az angol klubnak.

Liverpool:

Az Everton elleni városi rangadót sikerült behúznia Klopp-nak, de ott sem tűnt meggyőzőnek a csapat. A fölény megvolt, de legelőször az Everton volt veszélyesebb és az ellenfél kapufájából sikerült egy mintakontrát végig vinni, amit Salah végül értékesített. A második gólt szintén egy kontratámadás előzte meg, amit a frissen igazolt Gakpo tudott gólra váltani.


(Forrás:TFA-jack-manship)

Ez a diagramm jól szemlélteti azt, hogy a Liverpool helyzet kidolgozása hogyan változott az évek során. A 22/23-os idényben átlagosan az xG, olyan 2,03 körül mozog, ami ránézésre még mindig nagyon jó, de az elmúlt szezonokhoz képest jelentősen csökkent. Erre jön rá a védekezés, ami az xG-hez hasonlóan sokat romlott.

Klopp, Núnez és Gakpo leigazolásával próbálta javítani a támadójátékot, de Núnez a jó helyzetbe kerülése ellenére kevés akciót tud góllal befejezni, míg Gakpo-nak idő kell, hogy megszokja a csapatot és a Premier Liga ritmusát.


(Forrás: pranav_m28-twitter)

A szurkolók többsége azért szidja a játékost, mert kevés gólt szerez, holott a Liverpool egyik legveszélyesebb támadója. Ez az első szezonja és eddig a gólokat leszámítva, minden statisztikai mutatóban erős számokat hoz. A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a következő szezonban berobbanhat.

A leutóbbi haza meccsen, Klopp egy 4-2-2-2-es rendszert használt, amit hívnak varázsdoboznak vagy mágikus téglalapnak is. A lényege az, hogy támadásnál a szárnyvédők biztosítják a csapat támadási szélességét, míg a belső védők aktívan részt vesznek a támadásépítésben.

A Liverpool a 4-2-2-2-ben