Liverpool - Real Madrid


Nehéz azt mondani a Liverpool-ról, hogy egy kompakt csapat látványát nyújtja. Az idei szezon az állandó sérülésekről, Salah teljesítményének visszaeséséről és a rengeteg pontvesztésről szól. Talán a Bajnokok Ligájában egy jó szereplés révén lehetne kozmetikázni a dolgokat, de a sorsolás nem volt kegyes Klopp csapatához. A mostani Real Madrid ugyanis eléggé rágós falat lehet az angol klubnak.

Liverpool:

Az Everton elleni városi rangadót sikerült behúznia Klopp-nak, de ott sem tűnt meggyőzőnek a csapat. A fölény megvolt, de legelőször az Everton volt veszélyesebb és az ellenfél kapufájából sikerült egy mintakontrát végig vinni, amit Salah végül értékesített. A második gólt szintén egy kontratámadás előzte meg, amit a frissen igazolt Gakpo tudott gólra váltani.


(Forrás:TFA-jack-manship)

Ez a diagramm jól szemlélteti azt, hogy a Liverpool helyzet kidolgozása hogyan változott az évek során. A 22/23-os idényben átlagosan az xG, olyan 2,03 körül mozog, ami ránézésre még mindig nagyon jó, de az elmúlt szezonokhoz képest jelentősen csökkent. Erre jön rá a védekezés, ami az xG-hez hasonlóan sokat romlott.

Klopp, Núnez és Gakpo leigazolásával próbálta javítani a támadójátékot, de Núnez a jó helyzetbe kerülése ellenére kevés akciót tud góllal befejezni, míg Gakpo-nak idő kell, hogy megszokja a csapatot és a Premier Liga ritmusát.


(Forrás: pranav_m28-twitter)

A szurkolók többsége azért szidja a játékost, mert kevés gólt szerez, holott a Liverpool egyik legveszélyesebb támadója. Ez az első szezonja és eddig a gólokat leszámítva, minden statisztikai mutatóban erős számokat hoz. A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a következő szezonban berobbanhat.

A leutóbbi haza meccsen, Klopp egy 4-2-2-2-es rendszert használt, amit hívnak varázsdoboznak vagy mágikus téglalapnak is. A lényege az, hogy támadásnál a szárnyvédők biztosítják a csapat támadási szélességét, míg a belső védők aktívan részt vesznek a támadásépítésben.

A Liverpool a 4-2-2-2-ben


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Labdafelhozatal:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A belső védők közül Matip lép fel a labdával, miközben Fabinho közeledik felé, de a játékos Alexander-Arnold-ot vonja be a játékba, aki egyből a szabadon lévő Gomez-hez passzol. Gomez előtt üres terület nyílik, így felléphet egészen a középpályáig.

A Liverpool mezőnyfölénye meddő volt az Everton ellen és a győzelmet csak az ellenfél hibáinak köszönhette. Legalább elmondható, hogy Klopp csapata a kontrajátékban erős maradt.

A következő képeken a második Liverpool gól előzménye:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A képeken Gakpo helyezkedését emeltem ki. A kontrából adódóan végig szabadon törhetett előre. Az Everton próbált szűken védekezni, de Coady (30-as) annyira a másik oldalon zajló eseményekre koncentrált, hogy közben túlságosan behúzódott, ezáltal teljesen őrizetlenül hagyva a Liverpool támadóját.

Real Madrid:

Az utolsó nagy mohikán Ancelotti nem rég tovább bővítette serlegeinek a számát egy klubvilágbajnoki címmel. Egyébként az olasz trénert kinézte magának a brazil szövetség és hallani pletykákat arról, hogy hamarosan átveheti a „Selecao” irányítását. Na, de maradok a jelennél. A fárasztó torna után Ancelotti az előző hétvégén pihentette jó pár meghatározó játékosát.

A Madrid felállása (4-1-4-1) az Elche ellen:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Az alaposan felfrissített Madrid, középmagasan blokkban. Az Elche-nek ritkán sikerült áttörnie ezt a felállási módot.


 (Forrás: markstatsbot-twitter)

Jobbára a széleken bontotta a Madrid az Elche védekezését. Annyira tükörsima győzelem volt, hogy nagyon nem érdemes elemezni sem.

2. xG diagramm:


(Forrás: markstatsbot-twitter)

Esélyek:

Mint, említettem Ancelotti-nak van módja pihentetni a játékosait, így Benzema, Kroos és Modric frissen várhatja a keddi összecsapást.

Gegenpressing:


(Forrás: Soccerment-Twitter)

Torony magasan az egyik leghatékonyabban pressingelő csapat a Real Madrid. Labdavesztésnél azonnal nyomást tud gyakorolni az ellenfelére. Ebben a mutatóban a Liverpool messze elmarad a riválisától. Szóval az egymás elleni páharcnál fontos lesz, hogy melyik csapat, hogyan tud visszatámadni egy-egy labdavesztés után.

A két klub aktuális formáját figyelembe véve a Real Madrid továbbjutása tűnik kézenfekvőnek, de benne van a pakliban az is, hogy végre összeszedi magát a Liverpool, de ehhez hatékonyabb támadójáték és szilárdabb védekezés szükségeltetik.