Lazio - Milan


Az olasz klubfutball újra nehéz időszakot él át. A FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio) a Juventus után a Napoli-t pécézte ki az Osimhen transzfer kapcsán, míg a Lazio-nál Sarri rúgta össze a port Igli Tare sportigazgatóval. Az edző szerint a csapatának esélye sincs a BL helyekért vívni, míg Tare azon a véleményen van, hogy ez megvalósítható. Lotito, a Lazio elnöke próbálta oldani a feszültséget, de ezt Sarri nagyon rossz néven vette. A nyilatkozat két nemkívánatos hatást is kiváltott. Egyrészt meggyengítette Sarri pozícióját az öltözőben, másrészt növelte az edző és a sportigazgató közötti ellentétet. A Milan-nál sincs kolbászból a kerítés, hisz a Rossoneri csúnya, 3 gólos különbségű vereséget szenvedett az Inter-től az olasz szuperkupában. Pioli-nak ki kell rángatnia a csapatát ebből a hullámvölgyből.

Lazio:

Ha azt mondom Sarriball, akkor az olasz foci rajongóknak a Napoli jut eszébe. Az öreg láncdohányos egy nagyon kreatív, látványos futballt játszó együttest épített fel. Sajnos akkoriban az I-re nem sikerült feltennie a pontot, mert a nagy rivális Juventus épp akkor élte a fénykorát. Később az élet úgy hozta, hogy Sarri pont a Juventus-al tudja megnyerni a bajnokságot.  A Lazio-nál az első szezonja nem volt rossz, kihozta az adott állományból a lehető legtöbbet. Idén a kettős terhelés révén a csapata nagyon hullámzóan teljesített, eddig úgy tűnt, hogy a BL indulás egy távoli cél, de azzal, hogy a Juventus-tól 15 pontot levontak, a Lazio újra lőtávolba került. Ezért a keddi meccs nagy lehetőség a hazaiak számára.

Sajnos Immobile (14/7/3 csatár) sérülés miatt kihagyja a rangadót, de más hiányzója nem lesz a vendéglátónak. A házigazda egy elég progresszív, látványos játékot játszik. 


(Forrás: TFA-Christopher Winter)

Sarri azt szereti, ha minél gyorsabban fent van a labda a támadóharmadban. A képen a sárga nyíllal a passzok iránya látható. Fontos megjegyezni, hogy a labda gyorsan halad, hogy az ellenfél, ez esetben a Feyenoord, ne tudja lekövetni.

A következő ábrán a Lazio gólhelyzetének előzménye látható. A kép felső sarkában Immobile jelzi, hogy hová kéri az indítást. Ebből az egyérintős játékból majdnem gól születik.

(Forrás: TFA-Christopher Winter)

Ennek a látványos játéknak viszont, megvannak a maga veszélyei.


(Forrás: TFA-Chris Darwen)

Gyakori jelenség a Sarri féle csapatoknál a védelem összeomlása. A mellékelt ábrán a Lazio a két gólos előnyét nem tudta megőrizni az Empoli ellen, annak ellenére, hogy a vendégcsapat helyzeteinek minősége, csupán 0.48-as xG volt.

Az első gól, pont egy hazai támadás után történt, amikor a Lazio játékosai nem tudtak visszarendeződni.


(Forrás: Hillandkimi)

Labdavesztés után az Empoli azonnal kontrát indít, a vendégcsapat összesen két passzból a hazai kapu elé jut.

(Forrás: Hillandkimi)

Ajtó-ablak ziccer, a Lazio védők teljesen lemaradnak az Empoli támadásánál.

Az egyenlítésre sem kellett sokat várni. Sarri szereti, ha csapatai zónavédekezést alkalmaznak. A lényege, hogy nem ember fogás van, hanem területvédekezés.


(Forrás: Hillandkimi)

A Lazio területvédekezéshez próbál felállni, de az Empoli egy gyorsan elvégzett kisszöglettel meglepi. Bajrami (10), betör a tizenhatosra, de a passza nem sikerül, viszont Marin, (fehérrel jelölve) a rossz felszabadítást szabadon kezelheti le, ezzel lövőhelyzethez jutva. A lövése (piros nyíllal) bomba góllal és pontszerzéssel zárul.

Milan:

Pioli-nak nincsenek nyugodt napjai. Sok Rossoneri drukker elégedetlen volt a szuperkupában nyújtott gyenge játékkal. Az edző dolgát nehezíti, hogy állandóak a sérülések a keretben. Az olasz honlapon azt írták, hogy várhatóan Pierre Kalulu visszatér a védelembe Simon Kjaer helyére, a jobb oldalon pedig Alexis Saelemaekers fog játszani Junior Messias helyett. Az első számú kapus Maignan és Theo Hernandez nem lesz bevethető. Szóval a kaput továbbra is a kevésbé megbízható Tatarusanu fogja védeni, míg Olivier Giroud és Brahim Diaz taktikai okokból kikerülhet a kezdőből.

Az utóbbi időben a Milan védekezése eléggé ingatag lábakon áll. A szuperkupában egy ártalmatlannak tűnő bedobást nem sikerül jól levédekezni, amit az Inter góllal büntet.


(Forrás: Hillandkimi)

A bedobásnál mindegyik Milan játékos elvileg felvette a saját pozícióját, ennek ellenére a labdát nem sikerül megszerezni, sőt a játék átterelődik Darmian (fehérrel) oldalára.


(Forrás: Hillandkimi)

A bedobás után kicsit elcsúszik a Milán védekezése, ezért nagy terület nyílik Darmian előtt, aki szabadon viheti fel a labdát.


(Forrás: Hillandkimi)

Utána Darmian szabadon passzolhat Dzeko-nak, aki egyből indítja a kiugró Barella-t. Eközben a másik oldalon kettő, szabad Inter játékos is érkezik a kapu elé.


(Forrás: Hillandkimi)

Az akció végül a bal oldalon teljesen üresen felfutó Dimarco-ra (sárgával) fut ki. A szélső védő góllal fejezi be a támadást.

Valószínű, hogy a Milan teljesítményét erősen befolyásolták a sérülések, az összképet nézve, így sem produkál rossz számokat a Rossoneri.


(Forrás: Khatri shreyas – Twitter)

A diagrammon a Milan eddigi teljesítménye látható. Körülbelül reális Pioli csapatának a tabellán elfoglalt helyezése. Persze, az utóbbi időben a védekezési hatékonyság romlásnak indult. A januári restart után a három bajnokin az öt kapott gól nem fest túl jól.

Esélyek:

Az egyik oldalon a belső konfliktus, míg a másikon az állandó sérülések borzolják a kedélyeket. Szigorúan, ha csak a számokat nézem, akkor hazai pályán minimum 1 pontot elcsíphet a Lazio. Ehhez azonban jól kell játszania és nem férhetnek bele rövidzárlatok. A másik oldalon Pioli elsődleges feladata, hogy a csapata védekezését újra ráncba szedje. Ám a legnagyobb gondot a kapus személye jelenti. A Milan „Achilles” sarka egyértelműen ez a poszt. Maignan magabiztos védései nagyon kellenének ennek a gárdának, mert a román váltótársa ezt nem tudja hozni.