Japán - Horvátország



Japán megcsinálta azt a csodát, hogy két egykori világbajnokot is sikerült legyőznie, mindezt úgy, hogy a félidőkben még hátrányban volt. Maga a japán futball dinamikusan fejlődik és most már nem csak 4-5 légiós van a keretben, hanem 12-13, akik Európában a legmagasabb szinten játszanak hétről-hétre. Horvátország kicsit lusta futballt mutatott be a csoportkörök alatt, amire a végén majdnem ráfázott. Modric-éknak Belgium ellen majdnem sikerült leesni a magas lóról. Vajon a 2018-as VB ezüstérmese tanult a másik két nagy hibájából?

Japán:

A régebbi tornákon hiányzott a hit és az európai rutin. 2022-re viszont a japánok ezt a hiányosságukat sikeresen pótolták. Hátrányban sincs pánikolás, mindenki tudja mi a dolga. Csapatként megvan az energia, a szervezettség, a taktikai rugalmasság és a gyorsaság. Hajime Moriyasu szövetségikapitány pedig nagyon jól nyúlt bele a cseréivel a meccsekbe. Pici statisztikai érdekesség, hogy Japán 26%-ban birtokolta a labdát Németország, míg Spanyolország ellen csak 18%-ban, mégis mindkét nagy gigászt letudta győzni. A történelem nem mindig volt kegyes a japánokhoz. Moriyasu tagja volt annak a válogatottnak, amely élete során először vívta volta ki a világbajnoki részvételt 1993-ban. A párharc „Dohai tragédia” néven került be a japán futballtörténelembe, ugyanis Japán 2:1-re vezetett, amikor az iraki támadó Omran a 90. percben egyenlíteni tudott, ezzel a góllal a japánokat a pokolba küldte. Valami hasonlót élt ált a spanyol meccsen az edző, de aztán rájött, hogy ezek a játékosok már más szintet képviselnek, mint a 30 évvel ezelőttiek.  

„Egy perccel a vége előtt a „Dohai tragédiára” gondoltam, de pontosan akkoriban a játékosok agresszíven támadtak a labdáért” – mondta Moriyasu. "Éreztem, hogy megváltoztak az idők. Ezek a játékosok a japán futball új korszakában játszanak."  (forrás: Goal.com)

Horvátország:

Azért kellett a belgák ellen egy kis szerencse, hogy a horvátok itt legyenek a nyolcaddöntőben. Azt a kényelmes futballt, amit végig produkáltak a csoportkörben majdnem a kiesésüket jelentette. Persze az évek és a rutin továbbjutást ért. Kíváncsi leszek, hogy a szervezett japánokkal szemben mennyi kockázatot vállal majd Dalic szövetségi kapitány. Belgium megpróbálta a horvátok középpályájának tengelyét (Brozovic, Modric és Kovacic) úgymond megsemmisíteni. Ez részben sikerült, hisz a horvátok kevés veszélyt jelentettek Courtois kapujára. Arra számítok, hogy a japánok ellen ez a trió szabadabban szervezhet majd. Ámbár arra fel kell készülni, hogy tömörülni fognak.

Esélyek:

Abban bízhatnak a horvátok, hogy a japán védelem megint hibázni fog. Mindegyik csoportmeccsén kapott gólt a Yoshida vezette védelem és az egyenes kiesési szakaszban nem biztos, hogy harmadszorra is összejönne a csoda fordítás.