Horvátország - Marokkó 


A kétezres évek eleje óta tart az a tendencia, hogy a bronzmérkőzések eléggé gólgazdagok. Nem tudom, hogy a fáradtság, vagy az úgymond „tét” nélküliség hozza ki ezt a válogatottakból, mindenesetre érdekes statisztika, hogy ezeken a találkozókon a belga – angol párharcon kívül minimum 3 vagy annál több gól született.

2002: Dél-Korea Dél-Korea - Törökország 2:3

2006: Németország Németország - Portugália 3:1

2010: Dél-Afrika Uruguay - Németország 2:3

2014: Brazília Brazília - Hollandia 0:3

2018: Oroszország Belgium - Anglia 2:0

A 2022-es bronzmérkőzést Marokkó és Horvátország vívja egymással, amely nemzetek ezen a tornán a csoportmeccsek során már egyszer találkoztak. Az a mérkőzés egy „gólgazdag” 0:0-val végződött. Itt a torna végén kár kiindulni abból a találkozóból. Egyrészt mások voltak a motivációk, másrészt mindkét válogatott közel 100%-os állapotban volt. A VB végére a horvátok túl vannak két hosszabbításon, míg a marokkóiak a franciák ellen teljesen elfogytak, ráadásul a bronzcsatára egy nappal kevesebb pihenőjük volt.

Marokkó:

A marokkóiak nehezen emésztik meg a franciák elleni vereséget. Az elbukott elődöntő után hivatalos panasszal élt az „FRMF” (röviden: marokkói futballszövetség)

A statement sent to The Athletic by the FRMF said: “The FRMF has filed an official protest to FIFA regarding the grotesque refereeing of the France-Morocco match, especially following the two penalties not whistled for Morocco in the first half.” (forrás: The Athletic)

A lényeg, hogy a marokkói vezetőség szerint a mexikói játékvezető „groteszk” módon dirigált és Hernandez eseténél sem volt a helyzet magaslatán.

Ami a csapat állapotát illeti. Walid Regragui azt nyilatkozta, hogy a francia meccs előtt a játékosai olyan 60-70%-os fittségi szinten voltak. A mérkőzés elején kényszerből többször változtatni kényszerült. Aguerd rögtön a bemelegítésnél jelezte, hogy nem tud játszani, míg Saiss csupán a 21. percig bírta a pályán. A mérkőzés végén a csapat egyik legtöbbet futó embere, Ounahi meghúzódott és cserét kért, viszont arra már Regragui kihasználta a frissítési lehetőségeit. Visszatérve a keret állapotára. Kevés egészséges játékosa maradt az edzőnek. Ziyech-ról az a hír jött, hogy az elődöntőn kisebb húzódással játszott, a bronzmeccsre az állapota tovább romolhat. Noussair Mazraoui újból megsérült, a listát folytatva Sofiane Boufal és Youssef En-Nesyri játéka is bizonytalan, annak ellenére, hogy kíméletes meccsterhelést kaptak. Mindezek ellenére mégis azt lehet mondani erre a marokkói gárdára, hogy jól játszott.


(Forrás: The Athletic)

Az első képen a marokkói szélek közötti különbség látható. Hakimi és Ziyech oldalán 53%-os arányban futottak az akciók. Mindezt úgy, hogy azon a szélen szerepelt a franciák csillaga Mbappe. A Psg sztárját jól elzárták, nem igazán tudott kapura törni és mivel Deschamp-nál fel van mentve a védekezés alól, a marokkóiak tudatosan az ő helyén építették az akciókat. Ennek ellenére nagy ziccert csupán a 94. percben sikerült kialakítani, amit Hamdallah elpuskázott.

Horvátország:

Azért nem rossz a horvátoktól, hogy 2018-ban döntőt játszhattak, míg most mehetnek a bronzért. Magyarországon a rossz focira az volt a válasz, hogy kis ország vagyunk, kevés a merítési lehetőség. Horvátország fele akkora, mégis állandóan ott van az elit nemzetek között. Mondjuk ez a „húzzuk ki kapott gól nélkül” taktika már nem volt elég az argentinok ellen. Ott kijött, hogy ez a horvát csapat támadásban kevésbé fenyegetőbb, mint az elődjei. Vannak jó védők, meg pár technikás középpályás, akik inkább a védekezésben játszanak főszerepet, de elől egyedül csak Perisic jelent veszélyt.


(Forrás: The Athletic)

A Marokkó-Horvátország párharc első felvonása nem hozott túl sok izgalmat. Ezen a képen a horvátok passzjátéka látható. Csak Kanada ellen jött ki a lépés, a többin (Marokkó, Belgium, Brazília) 1.0 xG alatt teljesített a horvát válogatott. A bronzmérkőzésen elvárnék egy bátrabb kezdőt Dalic-tól, főleg annak tükrében, hogy a keretben egyedül Brozovic küzd csak kisebb sérüléssel.

Esélyek:

Marokkó történelmet írt azzal, hogy bejutott a legjobb négy közé. Horvátország, mint nagy tizenegyespárbaj király lett híres Katarban. Marokkó fáradt, tele van sérülttel, ezt kihasználhatja Horvátország. Gólok tekintetében bizonytalanabb vagyok, ez a párharc ugyanúgy lehet over, mint under. Mindent összevetve a horvát bronzra, olyan 40% esélyt látok.