Horvátország - Brazília


Horvátország megint öregurasan játszott, amire újfent majdnem ráfázott. Nem tudom mennyire volt tudatos egészen a tizenegyesekig elvinni a japánok elleni párharcot, főleg annak tükrében, hogy addigra Modric és Kovacic már nem volt a pályán. Végül szerencsésen jöttek ki a párbajból, mert a japán játékosok nem bírták az extra nyomást és háromszor is büntetőt rontottak. Brazília gyorsan felmorzsolta a dél-koreai együttest. A tv nézők és a helyszínen lévő szurkolók kaptak egy jó adag brazil varázslatot. Dekázások az ellenfél védői között, nagyszerű egyéni megmozdulások és pazar gólok.

Horvátország:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Azt meg kell jegyeznem, hogy a horvátok elég kiegyensúlyozott mérkőzésen vannak túl. A japánok nagyon szívósan és jól játszottak, ezért alakult ki kevesebb minőségi helyzet. A statisztika szintén ezt a tézist támasztja alá. Mindkét nemzet 1.0 xG-t produkált, ezért nem volt meglepő, hogy a rendes játékidő döntetlennel végződött. Az, hogy a hosszabbítás és a tizenegyesek mennyit vettek ki a horvát játékosokból egy fogós kérdés. Mindenesetre ,ha Brazília gyors lesz a labdaátmenetekben, akkor bajban lesznek a horvátok. Az oké, hogy Brozovic-Modric-Kovacic próbál háromszög formációban mozogni, hogy tudják egymást biztosítani, de a gond ott jön, hogyha labdát veszítenek a támadóharmadban, akkor az egyes csapatrészek között nagy lesz a távolság.


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Ezen a képen Horvátország labdát veszít és Belgium De Bruyne révén azonnal támadásba lendül. Konkréten szabadon viheti a labdát a védelemre, mert Modric-ék itt már több méteres hátrányban vannak. Brazília ezeket a helyzeteket valószínű, hogy nagyobb hatékonysággal fogja kihasználni.

Brazília:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Gyönyörű számok, nem lehet nagyon belekötni. Ilyen végeredmény után a sajtó természetes nagyon hypeolta a brazilokat. Ehhez tegyük hozzá, hogy Dél-Korea nagyon fáradtan ugrott bele, ebbe a párharcba. Szép, szép, de muszáj a földön maradni. A szakértők kiemelték, hogy a brazil keretben a védelem kissé érdekesen lett kialakítva. Egyrészt nincs ballábas középső védő, másrészt az egy szem balszélső védő, Telles sérült. Dél-Korea ellen a védelemben Danilo baloldalt (jobblábasként), míg Militao jobboldalt (középsővédő) játszott. A formáció nem nagyon lett tesztelve, szóval nem tudni, hogy egy erősebb, minőségibb ellenféllel szemben hogyan muzsikálnak. A támadójátékot nem tudom kritizálni, mert Neymar visszatértével újra bomba erős lett. Tite a PSG klasszisának nagy szabadságot adott.


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Brazília 4-3-3-as formációban kezdett a nyolcaddöntőben. Ezen a képen pár finom taktikai elem látható. Richarlison van középen, míg a két szélén Raphinha és Vinícius Jr. A három játékos messze helyezkedik egymástól, mindezt azért, hogy a támadásoknak megfelelő szélességet biztosítsanak, illetve Neymar, aki épp passzol, szabadabban tudjon mozogni és szervezni. Tite szerintem nem változtat elől, ez a támadónégyes egyszerűen halálos.

Esélyek:

A 2018-as ezüst érmesnek úgy érzem, hogy most jött el a búcsú pillanata. Félreértés ne essék, ez a horvát keret elég combos, de sajnos a brazilé még jobb. Számításba kell venni, hogy a horvátok 120 percet játszottak, ráadásul Modric 37, Perisic 33, Vida 33, Lovren 33 éves, ők nem biztos, hogy teljesen fittek lesznek a negyeddöntőre. Ezzel szemben Tite középpályája és támadósora tele van energikus, technikás fiatallal.