Svájc


Az már önmagában megsüvegelendő, hogy Svájc megelőzte a Európa bajnok Olaszországot. Mindezt úgy, hogy Yakin válogatottja az egész selejtezősorozatban csupán csak 2 gólt kapott. A nemzetek ligája már nem sikerült ilyen jól, de ott szerintem Yakin kipróbált pár új játékost, hogy mélyítse a katari keretét.

Edző: Murat Yakin (svájci)

Igazi vándormadárnak számított a karrierje elején. Nagyon ritka eset volt, hogy egy adott klubnál kitöltötte volna a szerződését. Az igazi áttörést számára a válogatott kispadja hozta. A csapat jó teljesítménye révén szerződése 2024-ig szól.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Jonas Omlin (Montpellier), Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Philipp Köhn (RB Salzburg).


Védők: Ricardo Rodriguez (Torino), Fabian Schar (Newcastle), Manuel Akanji (Manchester City), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Silvan Widmer (Mainz), Eray Comert (Valencia).

Középpályások: Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Granit Xhaka (Arsenal), Remo Freuler (Nottingham Forest), Denis Zakaria (Chelsea), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt), Renato Steffen (Lugano), Fabian Frei (Basel), Michel Aebischer (Bologna), Ardon Jashari (Luzern), Edimilson Fernandes (Mainz), Fabian Rieder (Young Boys).

Csatárok: Haris Seferovic (Galatasaray), Breel Embolo (Monaco), Ruben Vargas (Augsburg), Noah Okafor (RB Salzburg), Christian Fassnacht (Young Boys).

Taktika: Svájc sokáig Petkovic alatt 3 védős rendszerben játszott, de ezt Yakin kukázta és az együttest átállította 4 védős formációra. Most 4-2-3-1-s vagy 4-3-3-as taktikai hadrendben szerepel a válogatott. Mindegyik formáció Shaqiri szabadabb mozgását segíti.



Várható felállás:

  (Forrás: Switzerland-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Xhaka-TFA)

Az Arsenal-ban idén Xhaka kirobbanthatatlan a kezdőből. A középpályás jól olvassa a játékot, mindig úgy próbál helyezkedni, hogy könnyebben lopjon labdát az ellenféltől. Védekező munkája kiemelkedő. Shaqiri mellett az egyik legjobb svájci labdarugó.

Svájc esélyei a VB-n:

A legnagyobb erőssége ennek a válogatottnak a védekezés, ám Sommer hiánya lehet, hogy nagy veszteség lesz. A kapus a Bayern München elleni védéseivel rekordot döntött, összesen 19-szer hárított, míg a tavalyi EB-n 10 védést mutatott be a spanyolok ellen. A hírek szerint a halóőr nem biztos, hogy felépül a nyitómeccsig. Svájc támadójátéka is hagy kívánni valót maga után. Egyedüli alternatíva elől Embolo, mert Seferovic idei teljesítménye a 0-hoz közelít. A török bajnokságban a csatárnak még nincs gólja. Előre nem akarom leírni Yakin együttesét, mert Svájc a tornákon általában jól szokott szerepelni.

Svájc megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=_95OLvOfC2M