Everton


Rengeteg elköltött pénz, válság és koncepció nélküli jövőkép. Ez jellemzi most Liverpool kék felét. Farhad Moshiri 2016 februárjában 87,5 millió fontért megszerezte az Everton 49,9%-át, majd közel 1 évvel ezelőtt 94%-ra növelte a részesedését a klubban (forrás: 90min.com). Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor miért merültek fel a részvények eladásáról szóló pletykák?

A regnáló tulajdonos nem rég cáfolta ezeket a híreket, de valami lehet a színfalak mögött, mert az Arsenal elleni mérkőzést, amit megnyert az új edzővel a csapat, nem tekintette meg a helyszínen. A 90min.com állítása szerint Moshiri 2019 és 2021 között közel 370 milliót bukott. A veszteség jelentős része pont a pandémia időszaka alatt keletkezett. Az ukrán háború sem jött jól, mert Alisher Usmanov oligarchával kénytelen volt megszakítani a klub a tárgyalásokat. Moshiri nem rég kapcsolatban állt az amerikai KAM Sports-al, amely cégcsoport csupán 500 millió fontra értékelte az Evertont, ami a Moshiri által vízionált 750-től messze elmarad.

Egyes hírek szerint Moshiri legalább 550 millió fontot invesztált be egy vadonatúj stadion építésébe a Bramley-Moore Dock-ban. A Toffees várhatóan a 2024/25-ös szezon kezdetén tudná igénybe venni az új létesítményt. A projekt sikeressége nagyban függ, hogy a tulaj tud-e új befektetőket bevonzani (forrás: 90min.com).

A modern stadion ígérete szép, de a januári pocsék átigazolási stratégia révén, nagyon pesszimisták a szurkolók. Lampard régóta szeretett volna egy gólérzékeny támadót tudni a keretében, erre mit csinált a vezetőség? Eladták a csapat egyik legjobb támadószélsőjét, Gordon-t (16/3) a Newcastle-nek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tehetséges játékost, nem rég ittas vezetésért vették elő, ami akár börtönbüntetést is vonhat maga után. Gordon árából viszont nem érkezett senki. Körülbelül 7-10 játékossal állt kapcsolatban a klub, akikből egyet sem sikerült megszerezni. Egyedül a szabadon igazolható 33 éves Ayew leigazolásáról hallani.

A folyamatos gyenge eredmények miatt, Lampard kirúgása érett, de nem ő volt itt a legnagyobb a gond, hanem a rosszul összerakott keret. Az edzőváltás csak kozmetikázása a rossz döntések láncolatának. A csapat irányítását Bielsa kezébe akarták adni, a klub sokáig udvarolt az argentin szakembernek, mindhiába. Végül vészmegoldásként a Burnley-t 10 évig irányító Sean Dyche került kinevezésre. Az edző rögtön egy győzelemmel hálálta meg a bizalmat. Az új tréner taktikai elképzeléseit a következő képeken próbálom bemutatni.

Dyche papíron 4-3-3-ban jelölte ki a kezdőjét:


(Forrás: Hillandkimi)

ami a gyakorlatban, inkább hasonlított egy 4-4-2-es taktikai hadrendhez.

(Forrás: Hillandkimi)

Az edző első feladata az volt, hogy rendbe tegye az Everton szellős védekezését. A számok alapján ezt sikerült megoldani, mert az Arsenal 1.0xG alatt végzett.

Everton 1 : 0 Arsenal

  • xG: 1.63 - 0.94 (xG: Várható gólok)
  • xThreat: 1.96 - 1.41 (xThreat: Várható fenyegetés)
  • Possession: 30.4% - 69.6% (Possession: Labdabirtoklás) 
  • Field Tilt: 37.4% - 62.6% (Field Tilt: adott csapat labdabirtoklása a támadóharmadban)
  • Def Line Height: 41.0 - 56.7 (Def Line Height: Védővonal magassága)


(Forrás: markstats bot-Twitter)


(Forrás: soccerment Twitter)

Tovább bontva az adatokat, a pályán is visszatürkőződött a fegyelmezett védekezés.


(Forrás: Hillandkimi)

Az Everton gyakran letámadottt az Arsenal térfelén, ezzel is megakadolyzva az ellenfél játékosait a szabad labdafelhozatalban. 


(Forrás: Hillandkimi)

Az Everton jól semlegesítette Odegaard játékát, aki a képen épp a szélen próbálja szervezni az Arsenal támadását. A norvég karmester passz opció eléggé korlátozottak a jól helyezkedő hazai játékosok végett.

Az Everton egy szöglet után szerezte meg a vezetést, amit a végéig megtudott őrízni a fegyelmezett játékának köszönhetően. Az előny tudatában Dyche 4-5-1-re váltott, így a támadóharmadban teljesen elzárta az Arsenal előtt a területeket.


(Forrás: Hillandkimi)

Zárószó:

Aki bátor volt és érezte, hogy az edző csere jótékonyan hat a házigazdára, az nagyot durrantott a cirka 8.50-es szorzóval. Komolyra fordítva a szót. Ez a győzelem akkor ér valamit, ha a következő fordulókban ugyanilyen fegyelmezett produkcióval rukkól elő az Everton. Szigorúan a jelenre összpontosítva Sean Dyche, talán kitudja rángatni a klubbot a kátyúból, de az elmaradt erősítések hiányában nehéz lesz evezők nélkül kormányoznia az egyre csak süllyedő csónakot.