Everton


Rengeteg elköltött pénz, válság és koncepció nélküli jövőkép. Ez jellemzi most Liverpool kék felét. Farhad Moshiri 2016 februárjában 87,5 millió fontért megszerezte az Everton 49,9%-át, majd közel 1 évvel ezelőtt 94%-ra növelte a részesedését a klubban (forrás: 90min.com). Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor miért merültek fel a részvények eladásáról szóló pletykák?

A regnáló tulajdonos nem rég cáfolta ezeket a híreket, de valami lehet a színfalak mögött, mert az Arsenal elleni mérkőzést, amit megnyert az új edzővel a csapat, nem tekintette meg a helyszínen. A 90min.com állítása szerint Moshiri 2019 és 2021 között közel 370 milliót bukott. A veszteség jelentős része pont a pandémia időszaka alatt keletkezett. Az ukrán háború sem jött jól, mert Alisher Usmanov oligarchával kénytelen volt megszakítani a klub a tárgyalásokat. Moshiri nem rég kapcsolatban állt az amerikai KAM Sports-al, amely cégcsoport csupán 500 millió fontra értékelte az Evertont, ami a Moshiri által vízionált 750-től messze elmarad.

Egyes hírek szerint Moshiri legalább 550 millió fontot invesztált be egy vadonatúj stadion építésébe a Bramley-Moore Dock-ban. A Toffees várhatóan a 2024/25-ös szezon kezdetén tudná igénybe venni az új létesítményt. A projekt sikeressége nagyban függ, hogy a tulaj tud-e új befektetőket bevonzani (forrás: 90min.com).

A modern stadion ígérete szép, de a januári pocsék átigazolási stratégia révén, nagyon pesszimisták a szurkolók. Lampard régóta szeretett volna egy gólérzékeny támadót tudni a keretében, erre mit csinált a vezetőség? Eladták a csapat egyik legjobb támadószélsőjét, Gordon-t (16/3) a Newcastle-nek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tehetséges játékost, nem rég ittas vezetésért vették elő, ami akár börtönbüntetést is vonhat maga után. Gordon árából viszont nem érkezett senki. Körülbelül 7-10 játékossal állt kapcsolatban a klub, akikből egyet sem sikerült megszerezni. Egyedül a szabadon igazolható 33 éves Ayew leigazolásáról hallani.

A folyamatos gyenge eredmények miatt, Lampard kirúgása érett, de nem ő volt itt a legnagyobb a gond, hanem a rosszul összerakott keret. Az edzőváltás csak kozmetikázása a rossz döntések láncolatának. A csapat irányítását Bielsa kezébe akarták adni, a klub sokáig udvarolt az argentin szakembernek, mindhiába. Végül vészmegoldásként a Burnley-t 10 évig irányító Sean Dyche került kinevezésre. Az edző rögtön egy győzelemmel hálálta meg a bizalmat. Az új tréner taktikai elképzeléseit a következő képeken próbálom bemutatni.

Dyche papíron 4-3-3-ban jelölte ki a kezdőjét:


(Forrás: Hillandkimi)

ami a gyakorlatban, inkább hasonlított egy 4-4-2-es taktikai hadrendhez.