Japán


Két világbajnokkal a nyakán nem lesz egyszerű Japánnak megismételni a 2018-as oroszországi menetelését. A japánok akkor nem csak tovább jutottak a csoportjukból, hanem az egyenes kiesési szakaszban Kolumbia legyőzésével a negyeddöntőig vezetett az útjuk. Belgiummal már nem bírtak a kék szamurájok és egy gólgazdag 3:2-es vereséggel búcsúztak a tornától.

Edző: Hajime Moriyasu (japán)

A 2018-as évet szakmai asszisztensként kezdte a válogatottnál, ám közben Akira Nishino-t leváltotta a japán szövetség, így Oroszországban már edzőként dirigálta a csapatot. Mivel Japán nagyot alkotott a tornán, ezért a szövetség végleg rábízta a nemzeti tizenegyet. Kinevezésekor azt a megbízást kapta, hogy szépen, fokozatosan átvezesse az együttest a generációváltáson. A „generációs fúzió”, oly sikeres lett, hogy 2018-ból csupán 3 játékos maradt meg hírmondónak – Eiji Kawashima, Yuto Nagatomo és Gaku Shibasaki.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Eiji Kawashima (Strasbourg), Shuichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Daniel Schmidt (Sint-Truiden).


Védők: Yuto Nagatomo (FC Tokyo), Maya Yoshida (Schalke), Hiroki Sakai (Urawa Reds), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach), Machino Shuto (Shonan Bellma) Hiroki Ito (Stuttgart), Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Középpályások: Gaku Shibasaki (Leganes), Wataru Endo (Stuttgart), Junya Ito (Reims), Takumi Minamino (Monaco), Hidemasa Morita (Sporting Lisbon), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt), Yuki Soma (Nagoya Grampus), Kaoru Mitoma (Brighton), Ritsu Doan (Freiburg), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf), Takefusa Kubo (Real Sociedad).

Csatárok: Ayase Ueda (Cercle Brugge), Takuma Asano (Bochum), Daizen Maeda (Celtic).

Taktika: Ellenféltől függően igazította a felállást Moriyasu, volt itt 4-4-2, 4-3-3, legutóbb 4-1-4-1. Jobbára a támadójátékon kellene csiszolni, hisz csak Szaúd-Arábiát sikerült megelőzni lőtt gólok tekintetében. A kék szamurájok jelentősen alulmúlták a várt gólokat (xG). A statisztika szerint hat góllal kellett volna többet szerezniük, mivel a legtöbb gólhelyzetet ők teremtették az ázsiai csapatok közül.


Várható felállás:

(Forrás: Fintan-OReilly-2-TFA)

Kulcsjátékos:


(Fintan-OReilly-15-TFA)

A Frankfurtban szereplő Kamada játéka lehet az egyik fontos alappillére Japán taktikájának. Gyorsan tudja előre játszani a labdát, pontos passzjáték jellemzi, emellett erős védekezésben. Sok fizikai párharcot vállal a középpályán, amiből sokat meg is nyer.

Japán esélyei a VB-n:

Úgy gondolom, hogy Japánnak megvannak azok a kvalitásai, hogy esetleg kiharcolja az E-csoportból való továbbjutást. Bár ez attól függ, hogy a csapat képes-e végre hatékonyabban támogatni a csatárokat, ami az utóbbi időben nehezen ment. Minimum az E csoport harmadik helye kinéz, de kis szerencsével Spanyolországtól és/vagy Németországtól lopott pontokkal belehet csúszni a nyolcaddöntőbe.

Japán megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=NyDPhRmbxxY