Dánia


Dánia válogatottjáról majdnem elég annyit írni, hogy hősök alkotják. A 2020-as EB eléggé belém ivódott Eriksen sajnálatos esete után. Szerencsére Kjaer lélekjelenléte és bátorsága megmentette a csapattársa életét. És hogy milyen az élet sorskereke? Kjaer és Eriksen együtt küzdhet Dánia sikereiért Katarban.

Edző: Kasper Hjulmand (dán) 

Egy igazi dán taktikus. A válogatott fejlődése nagyban az ő zsenialitásának köszönhető. Érzi mikor kell taktikát váltani játék közben, akár formációváltással, akár cserékkel. Nyitott gondolkodású, jól bánik a játékosaival és a szurkolókkal egyaránt. Amióta ő az edző, azóta majdnem mindig telt ház előtt játszik a dán válogatott. Szerződése 2024-ig szól.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Kasper Schmeichel (Nice), Oliver Christensen (Hertha Berlin).


Védők: Simon Kjaer (AC Milan), Joachim Andersen (Crystal Palace), Joakim Maehle (Atalanta), Andreas Christensen (Barcelona), Rasmus Kristensen (Leeds United), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Victor Nelsson (Galatasaray), Daniel Wass (Brondby).

Középpályások: Thomas Delaney (Sevilla), Mathias Jensen (Brentford), Christian Eriksen (Manchester United), Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham Hotspur).

Csatárok: Andreas Skov Olsen (Club Bruges), Jesper Lindstrom (Eintracht Frankfurt), Andreas Cornelius (FC Copenhagen), Martin Braithwaite (Espanyol), Kasper Dolberg (Sevilla), Mikkel Damsgaard (Brentford), Jonas Wind (VfL Wolfsburg).

Taktika: Hjulmand a taktikai rugalmasságának köszönhetően könnyedén váltogatja a 4-3-3-as felálláson belül a hátsó védelmi hármasát, folyamatosan különböző összetételben játszik hátul Dánia, hogy ezzel is meglepje ellenfeleit.


Várható felállás:

(Forrás: 1-Lorihanna-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: 8-Lorihanna-TFA)

Eriksen sem lenne rossz választás, de Hojbjerg talán picit jobban fúziónál a csapatban. A pozíciója rendkívül fontos a pályán. Statisztikája: 90,96%-os passzsikerességi arány 90 percenként. Támadásban nem olyan hatékony, bár gyakran feltűnik a büntetőterületen belül. Az ő játéka biztosítja Dánia folyékony labdajáratását.

Dánia esélyei a VB-n:

A szövetségi kapitány magabiztosan nyilatkozott a VB-vel kapcsolatban. A dán-dinamit robbanni fog. Reálisan nézve a dánok erejét, a játékosok többsége a top 5 ligában keresi a kenyerét, ráadásul csapataikban meghatározó szerepet töltenek be. A továbbjutás a D-csoportban elvileg nem okozhat gondot, ha pedig a franciák sérüléshullámát is megtudja lovagolni Dánia, akkor az első hely sem lehetetlen küldetés.

Dánia megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=BnYPACfdgcw