Mexikó


Akartam dicsérni az „El Tri-t”, de utána olvasva a dolgoknak, nagyon nehéz VB elé nézhet Mexikó. Gerardo Martino munkáját többen támadták az idei évben, mert a válogatott eléggé hektikus teljesítményt nyújtott. Az edző Mexikóval 2019-ben megnyerte az Arany kupát, aztán jött egy bravúros Hollandia elleni győzelem, majd a lejt menet. A kijutás szintén kalandosan valósult meg. A C-csoportból való továbbjutás Argentína mögött összejöhet, de az egyenes kiesési szakaszban, akár Franciaországgal is szembe találhatja magát Mexikó.

Edző: Gerardo Martino (argentin) 

A rutinos mester jelenével foglalkoznék, mert szaftos témát szolgáltat. A válogatott a spanyolországi Girona-ban készült és szivárogtak ki olyan hírek, hogy a játékosok összevesztek Martino-val. Az edző szigorú szabályokat fektetett le a felkészülés és a VB idejére. Nincs tivornya, nincs családi összejövetel, sem barátnő látogatás.

A keret (nem hivatalos):

Kapusok: William Ochoa (America), Alfredo Talavera (Juarez), Rodolfo Cota (Leon).

Védők: Jorge Sánchez (Ajax), Kevin Álvarez (Pachuca), Néstor Araujo (America), Johan Vásquez (Cremonese), Héctor Moreno (Monterrey), César Montes (Monterrey), Gerardo Arteaga (Genk), Jesús Gallardo (Monterrey).

Középpályások: Andrés Guardado (Real Betis), Héctor Herrera (Houston Dynamo), Charly Rodríguez (Cruz Azul), Erick Gutiérrez (PSV Eindhoven), Luis Chávez (Pachuca), Edson Álvarez (Ajax), Orbelín Pineda (AEK Athens), Luis Romo (Monterrey).

Csatárok: Alexis Vega (Guadalajara), Hirving ‘Chucky’ Lozano (Napoli), Raúl Jiménez (Wolverhampton Wanderers), Roberto Alvarado (Guadalajara), Uriel Antuna (Cruz Azul), Henry Martín (America), Rogelio Funes Mori (Monterrey).

Taktika: A cél a labdabirtoklás, a dominancia, a tempó diktálása és az agresszív letámadás, mindezt az ellenféltől függetlenül. Martinez egy 4-3-3-as rendszerrel próbálja meg ezt a játékfelfogást megvalósítani. Az olyan szélsők, mint Alexis Vega, Hirving Lozano, Uriel Antuna és Roberto Alvarado kulcsfontosságúak az elképzelései megvalósításában. A fő probléma az, hogy Mexikó képtelen jól játszani egy teljes mérkőzésen át. Voltak olyan fordulatos mérkőzések, ahol két gólos előnyről kapott ki az „El Tri”.


Várható felállás:

(Forrás: scott-martin-1 -TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: scott-martin-14 -TFA)

A Wolverhampton támadója, Raúl Jiménez és a Sevilla szélsője, Jesús Corona sérülése következtén, Lozano lehet a sztár a mexikói válogatottban. A Napoli nagyszerű őszi szezont produkált, amiből oroszlánrészt vállalt a játékos. Az igazi posztja a jobb szélen van, de ha kell, akkor középcsatárként is tud játszani. A válogatottnak nagy szüksége van a játékára, hisz egyedül ő nyújtott csak kiegyensúlyozott teljesítményt. Remek lövései vannak, gyors és technikás.

Mexikó esélyei a VB-n:

A felkészülés során kialakult feszültség az edző és a játékosok között, erősen befolyásolhatja Mexikó teljesítményét a VB-n. A másik probléma, hogy az együttes küzd a gólszerzéssel. A harmadik a rossz forma. Az elmúlt hét meccsből mindössze két győzelmet tud felmutatni Martinez legénysége, az egyiket éppen Suriname ellen. A Lengyelország elleni első ütközet kritikus jelentőségű. Mexikónak megvan a kvalitása ahhoz, hogy legyőzze Szaúd-Arábiát, de a lengyelekkel kemény harca lesz a második helyért.

Mexikó megtett útja a VB-ig: