Burnley F.C.


A Burnley kiesett tavaly a Premier Ligából, de úgy tűnik, hogy 1 év kihagyás után azonnal visszatérhet a legjobbak közé. A Kompany által dirigált csapat olyan futballt játszik, ami nagyon ritka a Championship mezőnyében.

A belga edző a kinevezése után egy rövid tájékoztatót tartott a játékosainak, ahol rögtön vizionálta az elképzeléseit. Szó volt az edzésekről, a taktikáról és arról, hogy mindenkire számít, mert hosszú lesz a szezon. Az azóta eltelt időszakban a Burnley kiemelkedett a mezőnyből és olyan statisztikai mutatókat produkál, mint a Premier Ligában a Manchester City.

A Burnley gólja és várható góljainak az elosztása:


(Forrás: The Athletic)

A diagrammon jól látható, hogy a Burnley az előző szezonok során nagyon szenvedett a helyzetek értékesítésével, míg az ideiben ez a tendencia megfordult. A legutóbbi Huddersfield Town elleni bajnokin például 72%-os labdabirtoklás mellett, 22 lövésig és 3,2xG-ig jutott az együttes. 

(Forrás: The Athletic)

Nathan Tella és Manuel Benson együttesen a legmagasabb pozitív xG különbséggel rendelkeznek a keretből (4,7-tel). Utóbbi védjegye, hogy a jobb szélről befelé húzva a tizenhatos széléről lő, ez általában alacsony xG-t eredményez, de ezt a képességét tökéletesítette, így ennek köszönhetően hét gólnál jár a bajnokságban. Továbbá a Burnley-nek hat játékosa van, akik 1-nél nagyobb xG-különbséggel rendelkeznek.

A Burnley lövéstérképe:


(Forrás: The Athletic)

Ez a térkép azt mutatja meg, hogy a Burnley hogyan teremt jó minőségű helyzeteket magának, illetve honnét próbálkozik lövésekkel. Láthatjátok, hogy a 16-oson kívülről elég sok lövés érkezik az ellenfél kapujára. Egyet nem szabad elfelejteni, hogy az xG kicsit fiktív adat. Lehet, hogy a Premier Ligában ezek a mutatók megváltoznak, mivel ott jobb védelmek és csapatok vannak, mint ebben a ligában.

Hoztam pár érdekességet a Burnley – Birmingham találkozóról, ahol Kompany együttese magabiztos 3:0-s győzelmet aratott.

Támadásépítés:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Burnley egy 3-1-3-as szerkezetben látható, ami kissé furcsa látképet nyújt. Elméletben, ha Beyer-Matsen és a Vithinho-Collen párost összekötöm, akkor egy hexagon, vagyis hatszög rajzolódna ki. A szárnyvédő Vithinho és Brownhill mozgására lesz majd érdemes figyelni.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A szárnyvédő felvállalja az egy-egy elleni szituációt, amit megnyer, közben Brownhill beindul az üres területbe.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A szélen sikerül megbontani a Blackburn védekezését, az akció végül egy óriási kihagyott helyzettel zárul.

Védekezés:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Burnley ezekkel a háromszögekkel nagyon jól lekorlátozza a Blackburn támadási lehetőségeit. A bedobást követően a vendégcsapat kénytelen a saját térfelén tartani a labdát.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Közvetlenül a bedobás után, a Burnley újra egy érdekes formációt vesz fel. Az első vonalban 4 játékos zárja a passzsávokat, a két középpályás pedig az ellenfél sorai között helyezkedik.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Blackburn egy centiméterrel sem került előrébb a labdajáratás során. Maximum a szélen tudna bontani, de ívelés esetén, a Burnley-nak lenne ideje áttolódni a másik oldalra.

Nyomásgyakorlás:


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Burnley folyamatosan magasan helyezkedik, hogy az ellenfél labdakihozatalit, minél jobban megnehezítse.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A Blackburn szárnyvédője nyomás alatt, a letámadást sikeresen hajtja végre Kompany együttese. A védő eladott labdája révén a Burnley pár másodperccel később megszerzi a második találatát.

Összegzés:

A Premier Liga és a Championship összesített mezőnye alapján (lövések, csapatidő, sebesség) a Burnley dobogós helyet foglal el.


(Forrás: Opta Analyst)

Az idei szezon a bajnoki cím és a feljutás mellett a rekordokról is szólhat. Tavasszal, ha ilyen mértékben termeli tovább a Burnley a gólokat, egyrészt átlépheti a 100-as határt, másrészt pontrekordot dönthet.