Burnley F.C.


A Burnley kiesett tavaly a Premier Ligából, de úgy tűnik, hogy 1 év kihagyás után azonnal visszatérhet a legjobbak közé. A Kompany által dirigált csapat olyan futballt játszik, ami nagyon ritka a Championship mezőnyében.

A belga edző a kinevezése után egy rövid tájékoztatót tartott a játékosainak, ahol rögtön vizionálta az elképzeléseit. Szó volt az edzésekről, a taktikáról és arról, hogy mindenkire számít, mert hosszú lesz a szezon. Az azóta eltelt időszakban a Burnley kiemelkedett a mezőnyből és olyan statisztikai mutatókat produkál, mint a Premier Ligában a Manchester City.

A Burnley gólja és várható góljainak az elosztása:


(Forrás: The Athletic)

A diagrammon jól látható, hogy a Burnley az előző szezonok során nagyon szenvedett a helyzetek értékesítésével, míg az ideiben ez a tendencia megfordult. A legutóbbi Huddersfield Town elleni bajnokin például 72%-os labdabirtoklás mellett, 22 lövésig és 3,2xG-ig jutott az együttes. 

(Forrás: The Athletic)

Nathan Tella és Manuel Benson együttesen a legmagasabb pozitív xG különbséggel rendelkeznek a keretből (4,7-tel). Utóbbi védjegye, hogy a jobb szélről befelé húzva a tizenhatos széléről lő, ez általában alacsony xG-t eredményez, de ezt a képességét tökéletesítette, így ennek köszönhetően hét gólnál jár a bajnokságban. Továbbá a Burnley-nek hat játékosa van, akik 1-nél nagyobb xG-különbséggel rendelkeznek.

A Burnley lövéstérképe:


(Forrás: The Athletic)

Ez a térkép azt mutatja meg, hogy a Burnley hogyan teremt jó minőségű helyzeteket magának, illetve honnét próbálkozik lövésekkel. Láthatjátok, hogy a 16-oson kívülről elég sok lövés érkezik az ellenfél kapujára. Egyet nem szabad elfelejteni, hogy az xG kicsit fiktív adat. Lehet, hogy a Premier Ligában ezek a mutatók megváltoznak, mivel ott jobb védelmek és csapatok vannak, mint ebben a ligában.

Hoztam pár érdekességet a Burnley – Birmingham találkozóról, ahol Kompany együttese magabiztos 3:0-s győzelmet aratott.

Támadásépítés: