Borussia Dortmund - Chelsea


A Dortmund a kezdeti nehézségek után, Terzic-el megtalálta a stabilitást, amíg a Chelsea pont az ellentétjét csinálta. Edző váltás, érthetetlen igazolások, eredménytelen játék. Vagyis nem biztos, hogy a rengeteg befektetett pénz, köszönőviszonyban lesz az eredményességgel. A BL-ben nagy hazárdjátéknak tűnik, hogy a Chelsea kerete nélkülözi az egységességet.  

Borussia Dortmund:

A szezon elején volt jó néhány mérkőzés, amit a Dortmund csak nagy szerencsével tudott behúzni.  Áltagosan Terzic csapata 1.0xG alatt teljesített, ami nem vetett túl jó fényt a támadójátékra. Persze hozzá kell tenni, hogy a klubnál nem számoltak azzal, hogy Haller-nál rákot diagnosztizálnak, így kicsit módosítani kellett a taktikán. Egyébként Marco Rose-val a 21/22-es szezonban 85 gólig jutott a Dortmund, de ennek a látványos támadófocinak a védelem itta meg a levét. (52 kapott gól). Terzic-et dicséri, hogy az új szezonban stabillá tudta tenni ezt a csapatrészt. Voltak nehéz döntései, hogy Reus helyett Özcan-ak adott bizalmat, de az ő érdeme, hogy Brandt a Dortmund egyik legjobbja lett. A játékos a forma javulását elsősorban az új étrendjének köszönheti.

„Jule sokat fejlődött” - mondta Terzic. „Nagyon fitt, mindig az egyik legjobb futónk, és jelenleg a legkövetkezetesebb játékosunk.” Brandt megváltoztatta az étrendjét, glutén- és tejmentessé vált, tartósabbnak és sportosabbnak tűnik, ugyanakkor tele van önbizalommal és felelősségvállalási szándékkal.” (forrás: theguardian.com)


(Forrás: Hillandkimi)

Brandt a Werder ellen nagyon jól mozgott be az üres területekbe, mondjuk ehhez az is kellett, hogy a két védő Stark (4) és Pieper (5) rosszul alkalmazza a lestaktikát.


(Forrás: Hillandkimi)

Stark kilép, hogy lesre állítsa Brand-ot, de a társa Pieper nem követi a mozgását és bent ragad.

Tovább folytatva a gondolatmenetemet. A Juventus-ban egykor epizodista Emre Can szerepe lett fontosabb a védekezési fázisban. A középpályást sokan kritizálták, hogy a nagy fizetése ellenére, nem tud hasznára lenni a csapatnak, de az edző úgy tűnik, hogy megtalálta Can megfelelő helyét a kirakósban. Általában az ő feladata, hogy biztosítsa azt, hogy Jude Bellingham szabadabban támadhassa az ellenfél kapuját. Bellingham, jelenleg a klub legnagyobb ékköve.

Jude Bellingham


(Forrás: @Peter-Twitter)

Az angol középpályás 19 évesen ilyen statisztikai mutatókat tud produkálni, nem hiába, hogy a piaci ára 110 millió körül mozog. Az új esztendőben nagyszerűen teljesít Dortmundban, amit a statisztikai mutatói is alátámasztanak.

A Bundesligában 2023-ban:

  • Támadásban: 1,86 xG
  • Védekezésben: 1,10 xG
  • Mérleg: 5 győzelem az 5-ből

Chelsea:

Az ember kapkodta fejét, hogy megint kit igazolt a Chelsea. Az amerikai tulajdonos nem volt rest kiadni Mudryk-ért és Enzó Fernandez-ért cirka 200 milliót.

Az érkezők:


(Forrás: Chelsea)

Lassan ott tartunk, hogy a Chelsea kerete drágább, mint a City-é. Persze ez a „beruházás” a fiatal játékosokba egyelőre nem megy zökkenőmentesen, mert hiába menesztette Todd Boehly tulajdonos Tuchel-t, a húzása nem jött be. Potter-al csak tovább romlott a csapat teljesítménye és immáron a bajnokságban akkora a hátránya a Chelsea-nek, hogy egyedül a BL trófea menthetné meg a szezont.

A szurkolók szemében biztos jó pontnak tűnik, hogy megveszi a tulaj a legtehetségesebb fiatal „sztárpalántákat”, csak az a gond, hogy nincs mögötte szakmai tudatosság. A többi klubbal ellentétben, itt Boehly intézte az igazolások jó részét. Potter-nek ebből az állományból kellene rövid időn belül ütőképes, látványos focit játszó együttest faragni. A támadójáték Tuchel regnálása alatt sem működött, de legalább a védekezés szilárdabb volt. Potter ezzel szemben támadóbb szelleművé tette a gárdát, ami papíron jól néz ki, de a valóságban messze elmarad az elvártaktól. A rengeteg új játékos beintegrálása egy adott taktikai rendszerbe nem megy egyik napról a másikra.

A West Ham otthonában sem működtek az ötletei. A labdakihozataloknál könnyen zavarba hosszható volt a Chelsea. A felállást tekintve 4-2-3-1-es rendszerben játszott Potter együttese.


 (Forrás: Opta)

A West Ham magas letámadása példa lehet a Dortmund ellőtt.


(Forrás: Hillandkimi)

A West Ham játékosai, úgy helyezkednek, hogy passz esetén azonnal megtudják támadni a labdás játékost. Fernandez hiába tűnik szabadnak, eléggé kockázatos lenne a két hazai játékos között felpasszolni rá a labdát.


(Forrás: Hillandimi)

Pár másodperccel később újabb nehézkes labdakihozatal, amiből labdaeladás és West Ham helyzet lesz.

A meccs statisztikája:


(Forrás: Opta Analyst)

A Chelsea támadójátéka még mindig elmarad az elvártaktól, mondjuk nem is csoda, hisz ennyi új játékossal nem egyszerű felépíteni. Sok a pontatlanság a kohézió és a csapategység hiánya végett. A kevés rendelkezésre álló idő végett, a játékosok nincsenek megfelelően összeszokva egymással.

Esélyek:

Dortmundban forró éjszaka várhat a Chelsea-re, ha továbbra sem javul a játéka. Potter-nak egyszerűen nincs ideje kísérletezgetni, mert a tulajdonos eredményeket vár. Eközben a Dortmund jóval olajazottabban működik, sokat javult a csapat támadójátéka és a védekezése. Összegezve a leírtakat, az esélyek nálam 52% Dortmund és 48% Chelsea.