Bayer Leverkusen


Az előző héten kisorsolták az Európa Liga következő fordulójának a párosítását, ahol a Ferencváros a Bayer Leverkusen-t kapta ellenfeléül. A két klub az előző kiírásban már összecsapott az EL csoportkörében, akkor oda-vissza verték egymást a felek. Azóta mindkét csapatnál jelentős változások voltak, főleg német oldalon.

A Leverkusen a szezont még Gerardo Seoane-val kezdte. A tavalyi szezon alapján, amikor a gyógyszergyári csapat a 3. helyen végzett 80 rúgott góllal, úgy tűnt, hogy ez az év is hasonló sikereket hozhat, hiszen a keret egyben maradt és némi erősítést is sikerült eszközölni. Valahogy a formaidőzítést mégsem sikerült eltalálni, mert az együttes a története egyik legrosszabb szezonkezdését produkálta, a zsinórban elszenvedett három vereséggel. Az észak-rajna-vesztfáliai csapat mélyrepülése tovább folytatódott a kupában. Óriási meglepetésre az Elversberg hazai pályán 4:3-ra győzni tudott. A BL-ben szintén nem ment túl jól a Leverkusen szekere, ami végül drasztikus változtatásokra kényszerítette a vezetőséget. Seoane-vel az őszi mérleg 12 meccsen 8 vereség, így mennie kellett. A svájci tréner helyét meglepetésre az a Xavi Alonso vehette át, akinek semmilyen élvonalbeli tapasztalata nem volt. A németországi kaland előtt a Real Sociedad B csapatát igazgatta, igaz ott elég szép eredményeket ért el a tartalékokkal. A fiatal szakember aktuális mérlege (októberi kinevezése óta) 8GY-4D-7V. Próbáltam összeszedni, hogy a spanyol milyen változtatásokat eszközölt taktikában és milyen játékot próbál felépíteni az együttesével.

A Porto elleni Bajnokok Ligájában való debütálása során a 4-3-2-1-es rendszert választotta, de ez végül csúnya vereségbe (0:3) torkollott. A kudarc nem szegte kedvét és az Atletico otthonában szintén ezt a felállást preferálta. A 2:2-vel végződött összecsapás viszont arra mutatott rá, hogy ez a formáció kevésbé hatékony. Egyébként a Real Sociedad-nál elég sokat kísérletezett, ezek közül hármat alkalmazott a legtöbb alkalommal.

A Real Sociedad B felállásai:


(Forrás: TFA-David Seymour)

(Forrás: as.com)

Az 3-2-2-3 formáció egy lépcsőzetes szerkezet, ami megkönnyíti az áthaladást a vonalak között. Valami hasonló szerkezetben játszott a Leverkusen a hétvégi fordulóban.