IrÁn


A válogatott megítélését alaposan befolyásolja a belpolitikai helyzet. Az országban heves tüntetések vannak a nők egyenlő jogaiért. Iránt, azaz Perzsiát sokan a civilizáció bölcsőjének tekintik, erre a hölgyek nem vehetnek részt olyan sporteseményen, ahol férfiak versengenek egymással. A nemzeti tizenegy körül szintén történtek érdekes dolgok. A csapat Dragan Skocic-al jutott ki a VB-re, ám valami oknál fogva az edzőt kirúgták, majd pár hónap leforgása alatt újra kinevezték, mindezt azért, hogy még egyszer kirúgják. A jelenlegi szakvezetőt Carlos Queiroz-t szeptemberben nevezte ki a szövetség.

Edző: Carlos Queiroz (portugál) 

A portugál mester 2011-2019 között dirigálta már az együttest, számára tehát nem ismeretlen közegbe tér vissza. Az másik kérdés, hogy a VB előtt három hónappal jó ötlet volt-e az edző csere. Sajnos Skocic menesztésének okáról semmilyen információt nem találtam.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Alireza Beyranvand (Persepolis), Amir Abedzadeh (Ponferradina) Payam Niazmand (Sepahan), Hossein Hosseini (Esteghlal).

Védők: Majid Hosseini (Kayserispor), Mohammad Hossein Kanaanizadegan (Al-Ahli), Shojae Khalilzadeh (Al-Ahli), Morteza Pouraliganji (Persepolis), Sadegh Moharrami (Dinamo Zagreb), Ramin Rezaeian (Sepahan), Milad Mohammadi (AEK Athén), Abolfazl Jalali (Esteghlal).

Középpályások: Saeid Ezatollahi (Vejle Boldklub), Ehsan Hajsafi (AEK Athens), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal), Ahmad Nourollahi (Shabab Al-Ahli), Ali Karimi (Kayserispor), Saman Ghoddos (Brentford), Vahid Amiri (Persepolis).

Csatárok: Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord), Ali Gholizadeh (Sporting Charleroi), Mehdi Taremi (FC Porto), Mehdi Torabi (Persepolis), Karim Ansarifard (Omonia Nicosia), Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen).

Taktika: A 4-1-4-1 vagy a 4-3-3-as felállálás között variálhat a portugál mester. A csoportot elnézve, inkább az első variáció tűnhet valós megoldásnak.


Várható felállás:

(Forrás: Adam-Scully-Iran-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Adam-Scully-Iran-Taremi-TFA)

A szakértők Mehdi Taremi-t emelték ki, mint kulcsjátékost. Az FC Porto-ban játszó 30 éves szélső remek őszi szezonon van túl és meghatározó szerepet játszhat a válogatott sikerében. Taremi egy univerzális játékos, mivel szélső védőként és középpályásként, de akár ékként is bevethető.

Irán esélyei a VB-n:

Kicsit sötét ló számomra ez a nemzeti válogatott. Igazából a tornán derül ki, hogy Carlos Queiroz mit húz elő a cilinderéből. A motivációval nem lesz gond, hisz a „Melli csapat” tagjai világosan kijelentették, hogy nem a kormányukért fognak játszani. A barátságos találkozókon fekete felszerelésben léptek pályára, amely a nemzeti címert takarta, ezzel kiállva az iráni nők jogaiért.