USA


A Dél-Amerikai selejtezők során Kanada és Mexikó mögött a 3. helyen vívta ki Amerika a VB részvételt. Az amerikai válogatott szinte állandó résztvevőnek mondható a világbajnokságokon, ám 2018-ban nem jutott el Oroszoroszágba. Idén ott lesz a katari tornán, de az edző meccsek eléggé negatív képet festenek a csapatról.

Edző: Gregg Berhalter (amerikai) 

Edzői pályafutását a svéd Hammarby-nál kezdte, majd következő állomás az MLS liga, azon belül a Colombus Crew volt. A válogatott irányítását 2018-ban vette át Dave Sarachan-tól. Négy éves regnálása alatt tavaly megnyerte a CONCACAF Arany Kupát.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Ethan Horvath (Luton Town), Sean Johnson (New York City FC), Matt Turner (Arsenal).

Védők: Cameron Carter-Vickers (Celtic), Sergiño Dest (AC Milan), Aaron Long (New York Red Bulls), Shaq Moore (Nashville SC), Tim Ream (Fulham), Antonee Robinson (Fulham), Joe Scally (Borussia Monchengladbach), DeAndre Yedlin (Inter Miami CF), Walker Zimmerman (Nashville SC).

Középpályások: Brenden Aaronson (Leeds), Kellyn Acosta (LAFC), Tyler Adams (Leeds), Luca de la Torre (Celta Vigo), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Cristian Roldan (Seattle Sounders FC).

Csatárok: Jesus Ferreira (FC Dallas), Jordan Morris (Seattle Sounders), Christian Pulisic (Chelsea), Gio Reyna (Borussia Dortmund), Josh Sargent (Norwich City), Tim Weah (Lille), Haji Wright (Antalyaspor).

Taktika: Berhalter erősen ragaszkodik a 4-3-3-as rendszeréhez, a válogatott nagyon ritkán használ ettől eltérő felállást. Ez a taktikai hadrend biztosítja, hogy a csapat nagy arányú labdabirtoklást harcoljon ki a pályán. Magyarán mondva kicsit kockázat kerülő az edző felfogása.


Várható felállás:

(Forrás: David-Astill-1-USA-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: David-Astill-11-Adams-1-TFA)

Tyler Adams egy Box-to-Box középpályás. Összeköti az egyes csapatrészeket. A támadásokban kevésbé vesz részt, de rengeteg labdát képes szerezni. Jellemzői, hogy lendületes és agresszív a pályán. A válogatottnak fontos lesz, hogy ő stabil, jó formát mutasson, mert máskülönben bajban lesz a csapat. A Leeds-ben volt olyan mérkőzése, ahol a túl kemény játéka miatt, a kiállítás sorsára jutott.

USA esélyei a VB-n:

Mint már említettem, vannak gondok bőven a csapat körül. A Celta Vigo középpályása, Luca de la Torre combizom-sérülés miatt lemarad az idei VB-ről. A Juventus középpályása, Weston Mckennie várhatóan csak a rajtra épülhet fel, de az orvosok szerint minimum 10 nap mire hadra fogható lesz.  Az Arsenal-nál másodikszámú kapusként számításba vett Matt Turner ágyéksérülést szenvedett, a középhátvéd, Chris Richards pedig augusztus 27. óta nem játszott a Crystal Palace-ban, őt is egy súlyos sérülés hátráltatja. A legnagyobb gondok a középhátvéd és csatárposzton vannak, az állandó sérülések végett nincs merítési lehetősége Gregg Berhalter-nek, ezért biztos, hogy az USA nem a legjobb kezdőjével szerepel majd a tornán.

USA megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=ozCz4DJC0wE