Anglia


Nem egyszerű pozitív dolgot írni a jelenlegi angol válogatottról. Természetesen egyénileg remek játékosok alkotják, de amit a csapat produkált az elmúlt időszakban az édes kevés lesz a világbajnokságon. A Nemzetek Ligája égést még ellehetett fedni azzal, hogy fáradtak a játékosok a sűrű menetrend miatt, de a többi eredményt már nem. Katarban nagyot kell dobbantania Southgate-nek, ha 2023-ban is ő akarja irányítani a nemzeti együttest.

Edző: Gareth Southgate (angol)

Southgate megítélése kicsit kettős. Az első nagy tornáján a 2018-as VB-n Angliát az elődöntőig vezette. Aztán a hazai rendezésű Európa bajnokságon a döntőbe jutott a válogatottal, ahol az olaszok kiénekelték a sajtot a szájából. A 2021-es év viszont hagyott kívánni valót maga után. Az eredmények elmaradtak, amit a Nemzetek Ligájából való kiesés csak tetézett. Rengeteg kritika zúdul jelenleg is a szakvezetőre. Támadják a játékos kiválasztási módszerét, a csapat taktikáját és játékát.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal).

Védők: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Arsenal).

Középpályások: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Conor Gallagher (Chelsea), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham United).

Csatárok: Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), James Maddison (Leicester City), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle United).

Taktika: A védelem összetétele okozhat fejfájást Southgate-nek. Kyle Walker nincs olyan állapotban, hogy tudjon játszani a csoportkörben, Harry Maguire, Manchesterben kiszorult a kezdőből és amikor szerephez jutott, akkor az esetek többségében kikapott a csapata. Ben Chilwell combizom szakadást szenvedett a Bajnokok Ligájában, így ő nem utazhat Katarba. Várhatóan az edző kitart a sérülések ellenére a 3-4-2-1-es rendszerénél.


Várható felállás:

(Forrás: TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: TFA)

Az angol válogatott alfája és ómegája Kane. Általában rajta keresztül futnak végig a támadások. Nem csak támadja a kaput, hanem jól szervezi a játékot is. A Hotspur klasszisa 2018-ban megnyerte az Adidas Golden Boot-tot, azaz az Aranycipőt.

Anglia esélyei a VB-n:

Ránézésre könnyű csoportnak tűnik a B, ugyanis itt szerepel Irán, USA és Wales. Mindegyik nemzeti válogatott verhető. A legfontosabb mégis, hogy Angliának frissebb, ötletesebb játékot kell majd produkálnia ahhoz, hogy ismét favoritnak tekintsék a tornán. 

Anglia útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=qdtaHp7TfVM