Anglia - Szenegál


Anglia minden megerőltetés nélkül jutott be a nyolcaddöntőbe. Southgate csapata az első körben Iránt semmisítette meg, majd jött egy izgalom mentes döntetlen az Egyesült Államokkal és végül egy lágy, könnyed, több gólos győzelem a csoportkör végére erőnlétileg teljesen elfogyó Wales-el szemben. Szenegálról azt gondoltam, hogy Mané elvesztésével minimális esélye lesz a továbbjutásra, aztán ez nem egészen úgy történt és a Bayern sztárja nélkül is sikerült kivívni az egyenes kieséses szakaszt.

Anglia:

Southgathe-nek kellemes gondjai adódtak, hisz minden játékosa bevethető, egyedül csak Ben White fog hiányozni, aki családi gondok miatt hazarepült. Közel 10 fajta kezdőt olvastam, amiben egy biztos pont volt Kane. Egyébként pénteken volt egy csapat összetartás, ahol azt kérte a játékosaitól, hogy tartsák magasan a koncentrációjukat, hogy Anglia megússza a korai kiesést. Hát, ha Maguire fog szervezni vagy nála lesz a labda, akkor Szenegál dörzsölheti a tenyerét.

Egy vicces jelenet Maguire-ről:


Forrás: (Troll Football)

A viccet félretéve. Anglia várhatóan 4-2-3-1-ben fog szerepelni.

Forrás: (themastermindsite.com)

Maradok annál, amit láttam a VB-n Angliától. Az angolok hátulról, szépen, komótosan fogják építeni a játékukat, arra várva, hogy majd az ellenfél helyezkedési hibákat követ el, ami révén rések nyílhatnak majd a soraik között.

Szenegál:

Afrika bajnoka sikeresen tudta leplezni Mané hiányát a csoportmeccsek során. Cissé csapata egészen jól futballozott és mondhatni teljesen megérdemelten harcolta ki a nyolcaddöntőt. Angliával szemben talán az USA által alkalmazott progresszív letámadás lehet a megoldás. Az amerikaiak többször megtudták zavarni az angol labdakihozatalokat. Persze az is működőképes lehet, amit Hollandiával szemben alkalmazott az edző. Stabil védekezés, a területek és a szélek lezárása. Érdekesség, hogy Cisse mindegyik csoportmeccsén ragaszkodott a 4-3-3-as formációhoz, amely Afrikában kupát ért. Hátránya ennek a rendszernek, hogy a labdát kevesebbszer tudja birtokolni az együttes.

Labdabirtoklás a csoportmeccseken:

Hollandia (46%), Ecuador (40%), Katar (55%)

Forrás: (The Athletic)

Szenegál legutóbbi mérkőzésének statisztikája:

Forrás: (StatsBomb)

Egy másik érdekesség, Szenegál ezen a mérkőzésen rengeteg beadással próbálkozott.


Forrás: (StatsBomb)

Szenegálnak megvannak a maga korlátjai, főleg pontrúgásoknál. Nem tudom, hogy szándékos vagy sem, de az ellenfél szögletrúgásainál egy játékos mindig a kapufánál helyezkedik. Cissé ráadásul nem emberfogást alkalmaz, hanem zónavédekezést. Ecuador is úgy tudott egyenlíteni, hogy Caicedo a védő vonal mögött szabadon fejelhetett, mivel egy szenegáli ott fogta a kapufát. Azért Anglia ezeknél pontrúgásoknál nagyon veszélyes. Maguire és Stones is jól fejel. A másik a szenegáli középpálya. Szenegál a középpályán nem nagyon tud fölénybe kerülni, kevésbé képes ott megbontani vagy kijátszani az ellenfelét, amit ez a kép hűen tükröz:


Forrás: (The Athletic)

Esélyek:

Anglia komplettebb és rutinosabb gárda, ráadásul Southgate számára egy nagyon erős kispad áll a rendelkezésére. Szenegál esetében van egy viszonylag erős kezdő és egy gyenge pad. Az első félidőt talán kihúzza Cissé együttese, apropó az edző. Friss hír, hogy nem tudta felügyelni az edzéseket, mert belázasodott. Ez nagy érvágás lenne a szenegáliaknak, ha ő nem tudna leülni a kispadra. Összességében szoros összecsapásra számítok, de a továbbjutásra az angolokat látom esélyesebbnek.