sevilla - köbenhavn


Sevilla:

Az elbaltázott nyári igazolások révén a Sevilla szezonja igencsak pocsékul indult. A klub eladta a két legjobb védőjét Jules Koundé-t (Barcelona) és Diego Carlos-t (Aston Villa), de a pótlásukat nem oldotta meg, így a tavalyi sziklaszilárd védelem szétesett. Lopetegui annak ellenére, hogy a védelem meggyengült, ugyanazt a rendszert próbálta meg alkalmazni, mint ami az elmúlt években nagy sikereket hozott. Röviden fogalmazva tökön lőtte magát a mester. A Sevilla labdabirtoklásra koncentráló, és nagy nyomású (presszing) taktikája a visszájára fordult. A 2021/22-es szezonban a Sevilla átlagosan 59,8%-os labdabirtoklással rendelkezett, ami a harmadik legjobb volt a Barcelona és a bajnok Real mögött. Mivel a klub idén nem jól erősített, ezért Lopetegui rendszere sem működött. Az egykor veszélyes, kreatív Sevilla-ból egy ötlettelen, rosszul védekező csapat vált. Jorge Sampaoli-nak kell elvégeznie a piszkos munkát, aki egyébként a Bielsa féle iskola tanítványa.

„A csapatait taktikai rugalmasság jellemzi. Sampaoli folyamatosan alkalmazkodik játékosaihoz és az ellenfeleihez egyaránt. Taktikájának felépítése és sajátosságai mindig meccsről meccsre és csapatról csapatra változnak.” (forrás: TFA)

Közel két hét távlatából az edző stabilizálni tudta a csapat játékát, viszont a megfelelő védekezési formulát ő sem találta meg még, mivel a Sevilla meccsenként továbbra is 1 gólt kap. A Sevilla sorsa a G csoportban nagyban függ attól, hogy mi lesz a Dortmund – Manchester City végeredménye. Egy fix, a Sevilla-nak hoznia kell a dán Köbenhavn elleni párharcát. Ma megvolt a sajtótájékoztató, ahol az edző kitért pár játékosára. Bono (3/0 elsőszámú kapus) játéka bizonytalan, míg Rekik (0/0 védő) a hosszú sérüléséből lábadozik, Acuna (2/0 védő) és Nianzou (2/1 védő) szintén sérült listán van, a rutinos védekező középpályás Fernando (1/0) pedig betegség miatt nem bevethető.

FC Köbenhavn:

Az 1 hónapja edző váltáson áteső dán együttesnél Andreas Cornelius (csatár) felépült a sérüléséből, bár Jacob Neestrup szerint maximum 10-15 percet bír még, de itt vége is vendégrészről a jó híreknek. Mathew Rayen (11/0 kapus) megsérült, az ausztrál portásnak a VB-je veszélybe került. Lehet, hogy a tornára nem tud felépülni. Továbbá, hiányozni fog a vendégnél: Akinkunmi Amoo (2/0 szélső), Carlos Zeca (10/0 középpályás, csapatkapitány), Rasmus Falk (14/1 középpályás), Denis Vavro (17/0 védő) és Nicolai Boilesen (10/0 védő). Marko Stamenic (14/0 középpályás) az eltiltását tölti kedden. A hétvégi bajnokin 4-3-3-ban tolta a Köben, viszont ugyanez a formáció kissé neccesnek tűnne a Sevilla otthonában.

Esélyek:

Dániában a két csapat egy dög unalmas 0:0-s mérkőzést játszott egymással, de akkor még Lopetegui volt az edző. Kedden más lesz a leányzó fekvése, mert Jorge Sampaoli irányítása alatt kezd életjeleket mutatni a Sevilla. Kis mákkal még a házigazda kitolhatja a továbbjutási esélyeit az utolsó fordulóra.