Tottenham - Arsenal


Egyre nő a feszültség Conte és a Hotspur között. Állandó téma az olasz tréner szerződéshosszabbítása, de egyelőre ez ügyben a felek nem jutottak előbbre. Várhatóan, ha nem sikerül megegyezni, akkor a nyáron Conte elköszön az együttestől. Az Arsenal eközben elsősorban Arteta-nak és a jó igazolásoknak köszönhetően stabilan tartja a pozícióját. Amíg a nagyok (City, Pool, Chelsea) bukdácsolnak, addig az Arsenal szépen növeli az előnyét.

Tottenham:

Végre győzött a Spurs, méghozzá elég magabiztosan (0:4) a Palace otthonában, viszont az a fránya statisztika azt mutatja, hogy kellett egy nagy adag mázli a nagykülönbségű győzelemhez.


(Forrás: TFA - Chris Darwen)

Ránézve a számokra, ennek a párharcnak 1:1, maximum 1:2-es végeredménnyel kellett volna zárulnia, ám a kaput találó lövések terén (3-6), a Spurs maximalizálta a góljai számát, de ezt a statisztikát tovább bontva Guaita (Crystal Palace) csupán 4.5-ös osztályzatot kapott, ami azt jelenti, hogy a Palace kapusa védhető gólokat kapott. Egy szó, mint száz a Tottenham győzelme kicsit túl van értékelve.

A 6 pontos távolság a City-től nem rossz, viszont megnézve a top 4 csapatot, akik a BL-ért küzdenek, ők fele annyi gólt kaptak, mint a Spurs. Conte még mindig azzal küzd, hogy a csapata szilárdabban tudjon védekezni.

A Palace meccsről pár részlet, hogy a Spurs védekezési fázisban mennyire sebezhető:

(Forrás: Hillandkimi)

Zaha-t (Crystal Palace) két Spurs játékos Gil és Skipp fogja közre, de ennek ellenére Zaha betud törni az üres területre.


(Forrás: Hillandkimi)

Zaha sikeresen folytatja tovább az akciót, immáron három Spurs játékos a nyakán, mégis a passzával ziccerbe tudja hozni a csapattársát Ayew-et. A másik oldalon Perisic (14) későn zár vissza, így akár Olise (7) egy másik opció lehetett volna.

Érdekes, hogy néha mennyire passzívan tud védekezni Conte együttese:


(Forrás: Hillandkimi)

Itt a Spurs teljesen megszállta a saját területét, a védő Andersen (16-os, Palace) simán kapura tud tüzelni. Több játékos, csak figyeli a védőt és szurkol, hogy a labda, nehogy kaput találjon.

A párharc előtt azt nyilatkozta Conte, hogy Kulusevski újra bevethető, bár a svéd lehet, hogy nem bír 90 percet. Mindenesetre Gil az ő posztján kevésbé meghatározó. Bentancur továbbra sem áll Conte rendelkezésére, ezért a helyén újfent Skipp kezdhet. Összességében a Spurs játéka továbbra sem néz ki túl jól. Son formája eléggé hullámzó, Kulusevski sokszor sérült, Kane pedig csatár létére, kénytelen mélyebbre visszahúzódni, hogy labdákat kapjon. 

Arsenal:

A szakértők legnagyobb aggodalma az volt, hogy Arteta hogyan pótolja a VB-n megsérülő játékosát Jesus-t. A brazil helyettese Nketiah lett. A két játékos profilja kissé eltérő, de ez nem látszódik az Arsenal játékán. Míg Jesus mozgékonyságával és gólpasszaival segíti a csapatát, addig Nketiah a támadások befejezésében veszi ki a részét.

(Forrás: soccerment)


(Forrás: soccerment)

A The Athletic készített egy érdekes statisztikát arról, hogy az ágyúsok játéka mennyit fejlődött az Emery korszak óta.


(Forrás: The Athletic)

Az Emery időszakban az Arsenal nagyon visszaesett. Arteta-val az első időszak szintén eléggé hullámzó és stagnáló volt, de az edző megkapta a bizalmat és legfőképp a jó igazolásoknak köszönhetőan a csapat teljesítménye elkezdett felfelé ívelni. Még hosszú a szezon, de a grafikon nagyon biztató.

Esélyek:

(Forrás: soccerment)

Bevallom őszintén, hogy ezen a diagrammon kissé meglepődtem, ugyanis ekkora Arsenal fölényt nem vártam. A Defence (védelem) résznél a kisebb szám jelenti a jobbat, abban bucira veri a Spurs-t az Arsenal. Hazai környezetben nem írom le Conte csapatát, de a mérleg nyelve nálam az Arsenal felé billen.