Fókuszban a szaúdi Pro League


A 37 éves klasszis kényszerpályára került a télen, ugyanis egyik európai klub sem nyújtott számára mentő övet a manchesteri balhéjai után. A portugál játékos közös megegyezéssel szerződésbontott a United-el, de szerintem nem erre számított, hogy végül egy kevésbé színvonalas bajnokságban kell szerencsét próbálnia.

Üzleti szempontból jól járt Ronaldo, de mint játékos nem biztos. A szaúdi bajnokság messze elmarad az elitligák színvonalától, pedig a pénz itt nem akadály. Vannak minőségi légiósok, de ők inkább levezetni vagy „haknizni” jönnek. Az új csapatában szintén akad „nagy” név, úgymint Ospina vagy a katari vb-n szépségdíjas gólt lövő Aboubakar, a kispadon pedig ott ül az a Rudi Garcia, aki régebben irányított már európai top klubokat (Roma, Lyon, Lille).

Szaúdi oldalról nézve a dolgokat, a portugál klasszis érkezése pozitív változást hozhat az ország labdarúgásával kapcsolatban. Az egyik, hogy a ligát Európában szinte lehetetlen volt nyomon követni. A portugál érkezésével valószínű, hogy ezen a területen változás történhet. Talán lesz olyan csatorna, amely megveszi a közvetítési jogokat. A válogatott jó szereplése és a 37 éves gólvágó érkezése növelheti a nézőszámot, illetve népszerűbbé teheti a fiatalok körében a labdarúgást. Másrészről az Ázsiai Bajnokok Ligája szintén profitálhat a játékos leigazolásából.

A klub szempontjából merész és kockázatos üzleti lépés volt. Sajnos Ronaldo benne van a korban, ráépíteni egy csapatot nem biztos, hogy okos döntés. A középcsatár posztot nem kedveli, a csapat védekezésből nem igazán veszi ki a részét. Persze egy gyengébb bajnokságban ezek a hátrányok lehet, hogy háttérbe szorulnak. Előnye, hogy még mindig rendkívül gólérzékeny. Továbbá a marketing értéke sem elhanyagolt. Biztos, hogy a mez eladások száma megugrik Szaúd-Arábiában.

Mit nyer ezzel a szerződéssel Ronaldo? Anyagi szempontból sokat. 200 millió euró, az 200 millió euró. Ebből a pénzből később, akár saját klubot is vásárolhat. Másrészről a pénzen kívül, újra balzsamozhatja az egoját. Az országban ő lesz az „Isten” a király, valószínű minden lépéséről beszámolnak majd az újságok. Célkitűzés lehet számára a szaúdi gólkirályi cím begyűjtése és a bajnokság megnyerése, mindezt egy ázsiai BL címmel megfűszerezve.

Mit veszít? Presztízst mindenképpen. Ezzel az igazolással, lekerült az európai térképről. Míg Messi a PSG-vel ott lesz a BL-ben, addig ő csupán egy 25ezres stadionban szórakoztathatja a nagy érdeműt, ugyanis a szaúdi kluboknak nincsenek nagy befogadóképességű stadionjai. Azzal, hogy Fernando Santos-t a VB után kirúgták, a válogatottban betöltött szerepe veszélybe került. A szövetségikapitány poszt jelenleg kérdéses, de bárki is lesz az, lehet, hogy mellőzi majd az egykori Real klasszis játékát.

(Forrás: goal.com)

Ronaldo személyisége mindig is megosztó volt. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az igazság az, hogy elég dicstelen búcsút vett az európai klub futballtól.