RB Leipzig - Bayern Munchen


Hosszú szünet után végre elrajtol Németországban a bajnokság, ahol rögtön a nyitó fordulóban az egyre magabiztosabb teljesítmény nyújtó lipcseiek fogadják, az újabb bajnoki címre hajtó münchenieket.

RB Leipzig:

Lipcsében az elmúlt másfél év felért egy hullámvasúttal. Nagelsmann távozása nagy érvágás volt a klubnak, a helyére érkező Jesse Marsch nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, az amerikai tréner hamar megbukott. Tedesco kinevezése kicsit meglepte a közvéleményt, de az ő általa hozott játékrendszer újra stabilitást hozott a csapatnak. Az RB Leipzig megnyerte a Német-kupát, illetve kivívta a Bajnokok Ligája indulást. A jó eredmények ellenére Tedesco és a vezetőség között megromlott a viszony, főleg az igazolások terén. A fiatal tréner érkezése, kihatott Szoboszlai teljesítményére, aki nem tudott stabil kezdővé válni.

Tedesco (általános) játékrendszere:


(Forrás: TFA-Mak Pakhei)

Az olasz/német tréner jobbára 5-2-1-2-es felállásban játszatta a Lipcsét, ez a taktikai rendszer a regnálása alatt nagyszerű eredményeket hozott. Aztán a 22/23-as szezon eleje félrecsúszott. Az utolsó csepp a pohárban a Frankfurt elleni 4:0-s idegenbeli vereség volt. A vezetőség Marco Rose-ban (előző csapata: Dortmund) látott potenciált. Az új vezetőedzővel a csapat látványosan feljavult és a VB-ig a Lipcse mérlege 7 győzelem és 1 vereség volt. 

Favre az 5 védős rendszer helyett visszaállt egy 4-2-3-1-s (néha 4-4-2) formációra.

Lipcse a Werder elleni mérkőzésen: 

(Forrás: Hillandkimi)

Ebben a felállásban Szoboszlai újra központi szerephez tudott jutni. Favre alatt a csapata egyik központi figurájává nőtte ki magát. Itt egy labdaszerzés után Forsberg előtt szabad az út, közben a két csatár mellé fellép a jobb oldali védő Heinrichs (39), ezzel teljesen szétszakítva a Werder védelmét.


(Forrás: Hillandkimi)

A Lipcse pénteken nem számíthat a csapat góllövőjére Nkunku-ra, illetve az ősszel súlyosan megsérülő Gulácsira. Timo Werner pedig a szalagszakadása után nem rég kezdte el az edzéseket. A hazaiak így sem maradnak támadópotenciál nélkül, hisz ott van a csapatban Silva, Olmo és Szoboszlai, akinek a teljesítménye nagyot javult Favre érkezése óta.

Szoboszlai 22/23-as statisztikája:


(Forrás: soccerment)

Szoboszlai mozgása és labdaérintéseinek száma

(Forrás: Opta-Stats Perform)

Összességében a Lipcse az edzőváltás óta minden statisztika mutatóban javulni tudott. Persze, ez képlékeny dolog, mert Favre-val a csapat összesen 8 tétmérkőzésen van túl.


(Forrás: soccerment)

Bayern München:

Nincsenek szavak arra, ahogy a Bayern a szezont kezdte. A bajnokság elején jó pár csapatot letaroltak a müncheniek (0:7, 6:1, 3:5). Aztán, ahogy zsinórban jöttek a tétmeccsek, úgy csökkent a Bayern intenzitása. A helyzetek megvoltak, de ezeket kivételesen nem mindig sikerült értékesíteni és a csapat ennek okán belefutott pár érdekes eredménybe. Stuttgart elleni 2:2, majd vereség Augsburgban (1:0). Persze, rögtön betámadták Nagelsmann-t, hogy válságban van a gárda, nem tudja kezelni az öltözőt. Ám, ha ránézünk a Bayern 22/23 szezonjára, olyan nagy gond nincs. Négy pontos előny a bajnokságban, a BL-ben 6/6-os győzelmi mérleg. Rátérve a Bayern jelenére. A csapatot nem kímélik a sérülések. Neuer síbalesetet szenvedett, az ó pótlása (friss hír) megoldódott, ugyanis sikerült szerződtetni Yann Sommer-t a Mönchengladbach-tól. Lucas Hernandez a világbajnokság elején sérült le, de Ligt bizonytalan. Mane-ról az a hír jött, hogy talán a PSG ellen újra bevethető lesz. Ennyi hiányzó mellett nem tudom, hogy Nagelsmann mennyire fog belenyúlni az alaptaktikájába.

A Bayern labdafelhozatala sokszor Neuer bevonásával történik, ezt a szerepkört Sommer-nak kell átvennie, ez rejt némi kockázatot magában, mert a svájci kapus nincs összeszokva a védőkkel. Itt a kapus bevonásával a középpályán létszámfölénybe kerül a Bayern.


(Forrás: Football Made Simple-Youtube)

Ezen a képen viszont egy 4-2-2-1-1-es formáció rajzolódik ki, ahol próbál a labdafelhozatalhoz a München szélességet biztosítani, míg közben a középpályások trapéz alakzatban helyezkednek el egymástól.


(Forrás: Football Made Simple-Youtube)

A következő ábrán a Bayern akciója látható, ahol Mane-ék (a képen baloldalt) teljesen szabadon támadhatják az üres területeket.


(Forrás: Football Made Simple-Youtube)

Esélyek:

Ilyen hosszú szünet után a formákat nehéz belőni. Az mondjuk figyelmeztető jel volt a Bayern számára, hogy 4:4-es döntetlent játszott edzőmeccsen az osztrák Salzburg-al. A Lipcse jó felkészülésen van túl, de Nkunku nélkül a helyzetek értékesítése okozhat gondot. A München-él azt is számításba kell venni, hogy Neuer nélkül kell neki vágni a szezonnak. Mivel kapus poszton eléggé rosszul áll a Bayern, megkockáztatom, hogy Nagelsmann Sommer-t befogja dobni a mélyvízbe. Számomra nehezen fogadható meccs, mert ami tetszene (over), arra gyalázatosan kevés a szorzó, így marad a drukkolás Szoboszlainak.