Magyarország - Észtország


Immáron Szalai nélkül kezdi meg hosszú útját a magyar válogatott a 2024-es Európa Bajnokságra. A magyar támadó pótlása nem lesz egyszerű feladat Rossi-nak, mert ő nem csak alappillére, hanem a vezére is volt a nemzeti tizenegynek. Szalai visszavonulása és a számos sérült miatt, rengeteg a kérdés a kezdő tizenegyet illetően. Az már hivatalos, hogy négy újonc is meghívást kapott a keretbe.

Magyarország hivatalos kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Demjén Patrik (ZTE FC), Hegyi Krisztián (West Ham United)

Védők: Balogh Botond (AC Parma), Botka Endre (Ferencváros), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kalmár Zsolt (DAC Dunaszerdahely), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikosz), Nagy Ádám (AC Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár), Vécsei Bálint (Ferencváros)

Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburger SV), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paksi FC) (Forrás: sport365.hu)

Gulácsi sérülése apropóján Demjén Patrik és Hegyi Krisztián kapott behívót, míg támadóknál Csoboth Kevin és Varga Barnabás vár majd bevetésre.

Bakos Kristóf a 24.hu sportújságírójának elemzéséből ragadtam ki pár részletet, amikor Magyarország bravúrt, bravúr után ért el a nagy nemzeti válogatottakkal szemben.


(Forrás: Bakos Kristóf-24.hu)

A taktikai ábrán jól látható, hogy a válogatott milyen komplex utasításokat hajtott végre. Hiába volt többet a labda a németeknél, a magyar csapat jól szállta meg a középpályát.

(Forrás: Bakos Kristóf-24.hu)

A les csapda nem igazán működött a német válogatottnál, itt például Fiola jól támadja a mélységét és egy remek passzt kap Orbántól. Ami remekül működött tavaly, az most is fog?

Elsősorban kényszerből, de Rossi-nak bele kell nyúlnia a jól működő taktikájába. Egyértelmű, hogy Gulácsi helyettese idén Dibusz lesz, aki, mint tudjuk lábbal nem annyira ügyes. Természetesen egy jó kapusról beszélünk, viszont a nemzetközi szintéren nem elég csak „jól” védeni, lábbal is ott kell lenni a szeren. Szóval, ha az ellenfél magasan fog presszingelni, akkor Dibusz zavarba hozható.

A másik kényes téma, Szalai posztja. Ádám Martin 3 meccsen 84 percet kapott, míg a hosszú távú megoldásnak tűnő Németh András, egyelőre Hamburgban nem standard kezdő.

Edzője nyilatkozata:


(Forrás: Twitter)

„Fizikailag még sokat erősödhet, és keményebb lehet az ellenfelekkel. A támadások befejezéséhez jó érzéke van, de a bal lábát még fejlesztheti. A fejjátéka is remek, de van még néhány terület, amiben fejlődhet” – jelentette ki Walter. (Forrás: Sportal.blikk.hu)

A harmadik megoldás Gazdag Dániel hamis 9-esként való szerepeltetése lehetne, bár ezt Rossi, emlékeim szerint csak egyszer használta. Schäfer pótlása, aki hosszabb ideje sérült, szerintem megoldható a Styles-Nagy Ádám duóval.

Mit várhatunk a magyar válogatottól ezen a két mérkőzésen?

Amíg a nagyok ellen jobbára védekeztünk és labdaszerzésnél próbáltunk gyors kontrákat vezetni, addig Észtország és Bulgáriával szemben mást kell játszanunk. Az előző években a hasonló erősségű válogatottakkal meggyűlt a bajunk, lásd Albánia vagy Görögország. Szerencsére a keretben akadnak minőségi, technikás fiatalok, akik ilyen esetben jól jöhetnek. Összességében jó alapanyagból válogathat Rossi mester, de igazából majd Bulgária ellen lesz látható, hogy a szövetségi kapitány milyen taktikai felállást gondolt ki.