Horvátország – Belgium 


Kaotikus az F csoport állása két forduló után. Az utolsó csoportmeccsen 3 válogatott van versenyben a továbbjutásért és közülük Belgium áll a legrosszabbul. A belgák meglepetésre vereséget szenvedtek a marokkóiaktól, így a horvátok elleni csúcsrangadón csak egy győzelemmel harcolhatják ki a nyolcaddöntőt.

Horvátország:

Kicsit enerváltan kezdték a horvátok a tornát és Kanada ellen is bealudtak az első negyedórában. A kanadai válogatott gyorsan megszerezte a vezetést, de a horvátok az első 15 perc után szépen, fokozatosan átvették a játék irányítását. Előszőr Kramaric találatával egyenlítettek majd a félidő vége előtt Livaja által a vezetést is megszerezték. Utána a második játékrészben teljesen felőrölték a kitámadó kanadaiakat. A magabiztos győzelem ellenére Dalic együttese nincsen biztonságban. Horvátország azt a luxust nem engedheti meg magának, hogy Belgiummal szemben újra lassan és dekoncetnráltan kezdjen.

Belgium:

Érdemes kicsit kivesézni a Marokkó meccsen nyújtott teljesítményét a belgáknak.

Forrás: (TFA)


Hiába volt többet a labda (64%-ban) Belgiumnál, igazából nagy helyzetet nem sikerült kidolgoznia. A marokkóiak nagyon jól korlátoztak De Bruyne és Hazard játékát. A két klasszishoz ritkán jutott el a labda, ezáltal kevesebbszer tudták szervezni támadásokat. Az agresszív letámadás rejtett magában kockázatokat, de ezzel nem tudott élni Martinez csapata. Egyébként Martinez-t a válogatott két csoport meccsén nyújtott teljesítménye miatt elővette a hazai sajtó. Az edző rendkívül bízik a „nagy öregekben” és nem igazán ad lehetőséget a fiatalabb, feltörekvő generációnak. Mondjuk Kevin De Bruyne ezzel kapcsolatos nyilatkozata is megér egy misét.

A játékos konkrétan azt mondta, hogy az újak nem érik el a 2018-as kerettagok minőségét.

Bruyne nyilatkozata: 

„Túl öregek vagyunk. A mi esélyünk 2018-ban volt. Jó csapatunk van, de ez öregszik. Elveszítettünk néhány kulcsjátékost. Jön néhány jó, új játékos, de ők nincsenek azon a szinten, mint a többi játékos 2018-ban.” (forrás: The Athletic)

Állítólag az öltözőben voltak ebből komoly konfrontációk. Persze ebből nem lehet tudni, hogy mi igaz és mi nem. Az viszont kiderült, hogy Belgium aranygenerációja lassan a múlt homályába vész.

Esélyek:

A gyors egymás utáni meccsek miatt nehéz pontosan belőni az erőviszonyokat. Ebben a csoportban bármi megtörténhet. A látottak alapján a horvát továbbjutás sem egy életbiztosítás, de a belgák feltámadása sincs kőbe vésve.