Hollandia - USA 


Csupán két hete tart a világbajnokság, de már elérkeztünk az egyenes kiesési szakaszhoz. Hollandia könnyedén abszolválta a csoportját, ráadásul a csapat egyik kulcsjátékosa Depay újra bevethető. Az amerikai válogatottat sok kritika érte a torna előtt, mint például, hogy túl fiatal a keret, a védekezés, főleg idegenben sokszor csődöt mond. Nos, a tornán ennek ellenkezőjét produkálta Berhalter együttese.

Hollandia:

A sima továbbjutás ellenére a hollandok játéka sokszor unalmas, lassú és ötlettelen volt. A csoportkör elején Depay nagyon hiányzott előröl, az egyedüli veszélyt Gakpo egyéni villanásai jelentették, aki eddig nagyon jól teljesít Louis van Gaal alatt. Az is szembetűnő volt, hogy a holland védők néha belealudtak a mérkőzésekbe. Sok labdavesztés jellemezte a játékukat, amiből az ellenfél egy-egy nagy helyzetet kitudott dolgozni. Meccsen belül jó párszor előfordult, hogy Hollandia védekezésre kényszerült. Ennek ellenére, az A-csoportban elég volt ez a cél futball, de valószínű, hogy az amerikai válogatott védelmének feltöréséhez több kreativitás szükségeltetik majd.

Hollandia legutóbbi statisztikája:

(Forrás: StatsBom)

Ez a statisztika picit rossz példa, mert Katar a csoport leggyengébb válogatottja volt, de Hollandia ezen a találkozón kicsit csiszolhatta a támadójátékát. Depay visszatérése sokat lendített az akciók hatékonyabb befejezéseiben, illetve de Roon hadba küldése révén De Jong feljebb léphetett a középpályán. A Barcelona középpályása, így könnyebben tudta támogatni Depay-ékat.  Louis van Gaal-on sok múlik, hogy mit főz ki a nyolcaddöntőre. A 71 éves szakember általában jól keveri a kártyáit.

USA:

Az amerikaiaknak jó erőfelmérő a katari torna. Azt hiszem a VB második legfiatalabb keretével (25,2 év) rendelkeznek. A következő világbajnokságot USA-Kanada-Mexikó trió rendezi, tehát egyrészt a mostani világbajnokság a jövőnek szól, másrészt a most 20-24 év körül lévő játékosok értékes tapasztalatot szerezhetnek 2026-ra. Ami a jelent illeti, Berhalter egy progresszív, labdaorientált játékot épített fel.

Elég csak megnézni a következő a képet:


(Forrás: StatsBomb)

Az 1.85-ös xG viszonylag jónak mondható, de a kialakított helyzetekből csupán 1-et sikerült értékesíteni. Irán ellen hamar sikerült megszerezni a vezetést, de a 2. gól valahogy nem akart összejönni. Visszatekintve a csoportkörre, Az Egyesült Államok mindegyik mérkőzését underra hozta.

Esélyek:

Az első félidő valószínűleg nem fog hozni nagy izgalmakat. Enyhe holland fölényt várok és kevés minőségi helyzetet. A második félidő izgalmasabb lehet, főleg, ha Berhalter elkezdi frissíteni a csapatát. Desk és McKennie állítólag erőnléti gondokkal küzd, míg Pulisic a sérülése révén nem biztos, hogy kibír egy újabb 90 percet. A hollandok egy Depay-al erősödtek a nyolcaddöntőre, de a frissesség is mellettük szólhat. Bár nem rossz ez az amerikai válogatott, de a szerényebb támadójátéka miatt, a nyolcaddöntőt nem biztos, hogy túléli.