Hollandia - Argentína


Hollandiától azt vártam, hogy keményebb dió lesz az Egyesült Államokon túljutnia, aztán persze az amerikaiak helyzekedési hibái hamar megoldották ezen eszmefuttatásomat. Izzadság mentes továbbjutás lett a dologból. Argentínával úgy voltam, hogy Messi majd megoldja valahogy a továbbjutás kérdését, aztán láss csodát megoldotta. Mondjuk, itt kell megcáfolnom magam, mikor azt írtam, hogy az argentin válogatott nem Messi központú, eddig az ellentétje igazolódik be.

Hollandia:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Közhelynek tűnik, de általában a számok nem hazudnak. Ránézve a statisztikákra, hát nem jön ki a matek. Egyesült Államok 61%-os labdabirtoklás, 2.00xG, végeredmény 3:1… Ilyenkor joggal teszi a fel az egyszerű fogadó a kérdést, itt meg mi történt? A válasz egyszerű.

Az első gólnál jött egy nagy Desk (USA) hiba. A Milan játékosa abban gyönyörködött, hogy Dumfries milyen szépen fűzi át a csapattársát, nem csoda, hogy a veterán Blind-ről lemaradt. 


(Forrás: Youtube - Fifa)

Létszámban bőven megvoltak az amerikaiak, de egy rossz helyezkedés elég volt ennek a holland válogatottnak, hogy góllal büntessen.

Argentína:


(Forrás: TFA – Chris Darwen)

Jelen esetben nem a statisztikai adatok lesznek a mérvadóak. Ausztrália ellen illet dominálni Scaloni fiainak, de szerintem érdekesebb ahogyan az „oszik”, semlegesíteni tudták Messi-t, cirka 36 percig. Oktatni kellene, mennyire okosan csinálták, igaz az argentin zseni utána kihúzódott a szélre, amit már nem sikerült lekövetnie az ausztrál csapatnak. Valószínű, hogy Van Gaal rongyosra nézte ezt a párharcot.

Az argentin klasszist gyakran három ausztrál játékos, háromszög formációban próbálta semlegesíteni.

1. kép.


(Forrás: Youtube – Indofoot)

2.kép


(Forrás: Youtube – Indofoot)

Hiába volt Messi-nél a labda, a kapura nem tudott veszélyes lenni. Egy szabadrúgás kombináció hozta meg az áttörést az első félidőben. Az argentinok 10-ese a szélről tudott helyzetet kialakítani magának.

Esélyek:

Rögtön két ábrával kezdeném. Az egyik az xG mutató a másik az engedett helyzetek száma.

1. kép (xG) 


(Forrás: TFA -  Sathish Prasad VT)

Egyszerű megfejteni az ábrát. A VB-n a 4. legtöbb minőségi helyzettel Argentína rendelkezik, míg Hollandia jobbára az erős középmezőnyt erősíti.

A 2. kép az engedett helytetek számát méri.


(Forrás: TFA - Sathish Prasad VT)

Teljes képzavart okozhatnak a képen látható számok. Papíron Argentína engedte a legkevesebb helyzetet az ellenfeleinek. Hollandia ezzel szemben itt is a középmezőnyt erősíti.

Mi ebből a konkluzió?

Hollandia a lőtt gólok tekintetében felül, míg Argentina alul teljesített eddig. Zárójelben jegyezném meg, hogy az Inter-ben „sztárnak” titulált Martinez alaposan rontja az összképet. Körülbelül 4-5 tiszta ziccert hagyott ki 4 tétmérkőzés alatt, nem véletlen, hogy helyette a City-ben pallérozódó Álvarez játszotta be magát a kezdőbe. A védelmeket figyelembe véve, Hollandia kevesebb gólt kapott, mint ami várható lett volna. Argentina természetesen itt is a rövidebbet húzta, mert hiába a jobb védekezés, ennek ellenére a vártnál több gólt nyelt be.

Arra számítok, hogy Hollandia átadja majd a kezdeményezést és majd kontrákból próbál majd oda kerülni az argentin kapuhoz. Összevetve az erősségeket, gyengeségeket, nem lepődnék meg, ha a srácok elmennének a büntetőrúgásokig.