Hasznos infók sportfogadáshoz


A modern labdarúgásban és a sportfogadásban az adatok és az analitika egyre fontosabb szerepet játszanak. Az elemzők, tippadók és az edzők a mérőszámok széles skáláját használják a játékosok és a csapatok teljesítményének értékelésére, a stratégiai döntések meghozatalára és az ellenfelekkel szembeni versenyelőny megszerzésére. Ebben a blog cikkben a modern labdarúgásban használt legfontosabb metrikák közül jó párat górcső aláveszünk, köztük az xG, xThreat, Field Tilt, Def Action Height, Penbox Shots, Deep Finishes, Buildup Finish, High Speed, PPDA, xTA, High RPM, Directness of passes, Pass sequences, Length of shots on goal, Goalkick progress, Successful passes, Progress through passes, és a Passing by triangles.

xG (expected goals): A másik nevén a várható gólok

Egy olyan mérőszám, amely kiszámítja annak valószínűségét, hogy egy lövés gólt eredményez. Számos tényező, például a kaputól való távolság, a szög és a lövés típusa alapján. Ezt a metrikát széles körben használják a támadójáték teljesítményének értékelésére, valamint a befejezések terén javítandó területek azonosítására.


(Forrás: DatoBHJ-Twitter)

Jelen esetben az Inter 1.27 xG-t dolgozott ki a Juventus 0.67-es xG-el szemben, ennek ellenére a vendégcsapat győzött 0:1-re. Ez egy jó viszonyítószám, hogy kinek mennyire erős a támadójátéka, viszont a hátránya, hogy nem tesz minőségbéli különbséget a csapatok között.

xT (expected Threat, xThreat): Várható veszély

Az xThreat egy hasonló mérőszám, amely nem csak annak valószínűségét veszi figyelembe, hogy egy lövés gólt eredményez, hanem annak valószínűségét is, hogy a lövés jó minőségű gólszerzési lehetőséget teremt. Ez a metrika különösen hasznos a támadó játékosok értékeléséhez, akik részt vesznek a lehetőségek kialakításában és a kulcspasszok végrehajtásában. A képlete elég bonyolult.

Számítása:

(Forrás: soccerment.com)


(Forrás: The Athletic)

A lényege, hogy 10mp-ént méri a csapatok teljesítményét, ezáltal pontosabb képet kaphatunk arról, hogy az adott pillanatban melyiknek nagyobb az esélye a gólszerzése.


(Forrás: twenty3.sport)

Ezen az ábrán jól kivehető, hogy a Liverpool a mérkőzés nagy részében gólveszélyesebben játszott, mint az Arsenal. Sportfogadásban, főleg élő fogadásnál nagy segítséget nyújthatna ez a mérőszám, de sajnos erre még várnunk kell.

Field Tilt:

Egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy egy csapat támadásai mennyire koncentrálódnak a pálya egyik oldalára. A Field Tilt használható a csapat támadójátékának kiegyensúlyozatlanságának azonosítására, és a kiegyensúlyozottabb támadójáték kialakítása érdekében történő kiigazításokra. Egyszerűen fogalmazva, azt méri, hogy egy csapat milyen arányban birtokolja a labdát egy mérkőzésen, csak a támadó harmadban történő érintéseket vagy passzokat figyelembe véve.


(Forrás: The Athletic)

Amíg a City birtokolja a legtöbbet a támadóharmadban, addig a Newcastle a legkevesebbet.

Def Action Height:

Egy olyan mérőszám, amely egy csapat védekező akcióinak magasságát méri, mint például a labdaszerzések és a szerelések. Ez a mérőszám hasznos egy csapat védekező teljesítményének értékeléséhez, és felhasználható a védekező helyezkedés és a presszing javítandó területeinek azonosítására.


(Forrás: soccerment.com)

A Seria-A mezőnyének eloszlása a Def Action Height szerint. A sportfogadásban jól használható az over/under meghatározására, mert könnyen megállapítható egyes csapatok védekező teljesítménye.

Penbox Shots és a Deep Finishes:

Olyan mérőszámok, amelyek a büntetőterületen belülről leadott lövések számát, illetve a büntetőterületen kívülről, de az ellenfél térfelén belülről leadott lövések számát mérik. Ezek a mérőszámok hasznosak egy csapat támadó teljesítményének értékeléséhez, és felhasználhatók a lövések kiválasztásában és a kreativitásban javítandó területek azonosítására.

Buildup Finish:

Egy olyan mérőszám, amely a gólhoz vezető felépítés során végrehajtott passzok számát méri. Ez a mérőszám hasznos annak értékeléséhez, hogy egy csapat mennyire képes gólszerzési lehetőségeket kialakítani türelmes, labdabirtokláson alapuló játékkal.


(Forrás: pro-soccerdrills.com-Twitter) 

High Speed:

Egy olyan mérőszám, amely azt a sebességet méri, amellyel egy játékos vagy csapat felfelé mozgatja a labdát a pályán. Ez a mérőszám hasznos annak értékelésére, hogy egy csapat képes-e gyorsan átállni védekezésből támadásba, és gyors, kontratámadásos játékkal gólszerzési lehetőségeket teremteni.

PPDA:

Vagyis a passzok száma védekezésnél. Ez egy olyan mutató, amely az ellenfél által befejezett passzok számát méri, mielőtt egy csapat védekező akciót hajt végre, például labdaszerzést vagy szerelést. Ez a mérőszám hasznos egy csapat presszing intenzitásának és a védekezés szilárdságának értékeléséhez.


(Forrás: Box-To-Box Analytics-Twitter)

Az angol League One 21/22-es PPDA statisztikája. A legjobban védekező csapat a Bolton, míg a legrosszabbul a Cambridge United volt.

xTA:

Más néven a várható asszisztok. Ez egy olyan mérőszám, amely kiszámítja annak valószínűségét, hogy egy passz asszisztot eredményez. Számos tényező, például a passz távolsága, szöge és a passzt fogadó pozíciója alapján. Ez a mérőszám hasznos annak értékeléséhez, hogy egy játékos mennyire képes jó minőségű gólszerzési lehetőségeket teremteni csapattársai számára.


(Forrás: karthikadhaigal-Twitter)

High RPM:

Csúnyán fordítva a magas fordulatszámot jelenti, vagyis a percenkénti passzok egy olyan mérőszám, amely azt méri, hogy egy csapat milyen gyorsan mozgatja a labdát a pályán. Ez a mérőszám hasznos annak értékeléséhez, hogy egy csapat mennyire képes megtartani a labdát és irányítani a játék tempóját.

Successful passes (sikeres passzok):

A labdarúgás egyik legalapvetőbb és legfontosabb mérőszáma a játékos vagy a csapat által a mérkőzés során végrehajtott sikeres passzok száma. Ez a mérőszám azon passzok számát jelenti, amelyeket sikeresen passzoltak egy csapattársuknak anélkül, hogy az ellenfél közbeavatkozott vagy a labda a pályán kívülre került. A sikeres passzok kulcsfontosságúak a labdabirtoklás fenntartása, a játék tempójának irányítása és a gólszerzési lehetőségek megteremtése szempontjából.

Progress Through Passes (Előrejutás, haladás passzokon keresztül):

Egy másik fontos mérőszám a labdarúgásban a passzokon keresztüli haladás. Ez a mérőszám az olyan passzok számát méri, amelyekkel sikerül a labdát a pálya támadó felébe előre vinni. A passzok előrehaladása azért fontos, mert ezek segítségével a csapat közelebb tudja vinni a labdát az ellenfél kapujához, és gólszerzési lehetőségeket tud teremteni. Ezeket gyakran a középpályások vagy a támadó játékosok végzik, akiknek megvan a érzékük és a technikai képességük ahhoz, hogy olyan passzokat válasszanak ki, amelyek áttörik az ellenfél védekező vonalát.

Direct and indirect passes

A passzok közvetlensége a labdarúgásban arra a játékstílusra utal, amely a labdát gyorsan előre, az ellenfél kapuja felé mozgató passzokra helyezi a hangsúlyt, nem pedig arra, hogy a labdát oldalra vagy hátrafelé passzolják. Ennek a játékstílusnak a lényege, hogy gólszerzési lehetőségeket teremtsen és nyomást gyakoroljon az ellenfél védelmére.

A közvetlen passzok általában hosszabbak és közvetlenebbek, gyakran azzal a szándékkal játszák őket, hogy megkerüljék a középpályás területet, és gyorsan elérjék az előre játszó játékosokat. Ezt a játékstílust gyakran olyan csapatokhoz társítják, amelyek gyors és agresszív támadó stílusban játszanak.

Ezzel szemben a közvetett passzok rövidebbek és inkább oldalra vagy hátrafelé irányulnak, és inkább a labdabirtoklás megtartására, mintsem gólszerzési lehetőségek kialakítására irányulnak. Az ilyen játékstílust alkalmazó csapatok gyakran a labdakontrollt és a passzolási pontosságot helyezik előtérbe a gyorsasággal és agresszivitással szemben.

Az, hogy közvetlen vagy közvetett passzokat játszanak-e, a csapat játékstílusától, az ellenfél taktikájától és a játékhelyzettől függ. Egy csapat akkor használhat közvetlen passzokat, ha gyorsan gólt kell szereznie, vagy meg kell lepnie az ellenfelet, míg a közvetett passzokat akkor, ha a csapat vezet, és szeretné irányítani a játék tempóját és megtartani a labdabirtoklást.

Goalkick progress:

A Goalkick progess a labdarúgásban használt statisztika, amely azt méri, hogy egy csapat mennyire képes támadást indítani egy kirúgás után. A kirúgást akkor ítélik meg a védekező csapatnak, amikor a támadó csapat a labdát a alapvonalon túlra játssza, és lehetővé teszi a kapus számára, hogy a labdát a saját kapuja öt méteres körzetéből történő elrúgásával újraindítsa a játékot.

A goalkick progress-t úgy számítják ki, hogy a kirúgást követő három passzon belül mérik azon kirúgások százalékos arányát, amelyek sikeres passzt vagy sikeres gólszerzési esélyt eredményeznek. Ez azt jelenti, hogy, ha egy csapat a kirúgást követő három passzon belül képes passzolni vagy megszerezni a labdát, és támadást indítani, akkor a goalkick progress aránya nő.

A magas goalkick progress azt jelzi, hogy egy csapat képes hátulról felépíteni a játékot, és hasznos statisztika lehet egy csapat támadó képességének mérésére. Ez azt mutatja, hogy a csapat képes gyorsan átállni védekezésből támadásba, ami meglepheti az ellenfelet, és gólszerzési lehetőségeket teremthet.

Az alacsony goalkick progress arány azonban a védekezés gyengeségeit vagy a támadó kohézió hiányát jelezheti. Ez arra utal, hogy a csapat nehezen tud gólszerzési lehetőségeket kialakítani, és hajlamos lehet arra, hogy elveszítse a labdabirtoklást a saját térfelén, ami veszélyes lehet az erős támadó csapatok ellen.

Összességében a kirúgások előrehaladása egyike a csapat teljesítményének mérésére használt számos statisztikának, és értékes betekintést nyújthat a csapat játékstílusába és hatékonyságába.

Passing by triangles:

A "háromszögpasszolás" egy olyan taktikai megközelítés a labdarúgásban, ahol a játékosok a pályán háromszögeket alkotva teremtenek passzolási lehetőségeket. Az ötlet lényege, hogy a játékosok a háromszögekbe helyezkedve több passzolási lehetőséget teremthetnek a labdát birtokló játékos számára. Ez gördülékenyebb és hatékonyabb labdajáratáshoz vezethet, és segíthet megbontani az ellenfél védelmét. Összességében a háromszögpasszolás egy olyan módszer, amellyel teret lehet teremteni, és amely lehetőséget biztosít a játékosok számára a labda hatékony mozgatására a pályán.

Pass sequences:

A passzsorozat egy csapat által adott, összefüggő passzok sorozatát jelenti, amelyek egy kapura lövéshez vagy gólhoz vezetnek. A passzsorozat tartalmazhat tetszőleges számú passzt, de ahhoz, hogy sorozatnak lehessen tekinteni, a passzoknak egymás után kell történniük, anélkül, hogy az ellenfél megszakítaná őket, vagy a labdabirtoklásban változás következne be. A passzsorozatok a labdarúgás fontos elemei, mivel segíthetnek egy csapatnak irányítani a játékot, gólszerzési lehetőségeket teremteni, és megbontani az ellenfél védelmét. A jó passzsorozatokhoz jellemzően hozzátartozik, hogy a játékosok nyitott területre mozognak, pontos passzokat adnak, és megtartják a labdabirtoklást. A passzsorozatok elemzése betekintést nyújthat a csapat játékstílusába, a felállásba és az egyes játékosok szerepébe is. Az edzők és az elemzők gyakran használják a passzszekvencia-adatokat a fejlesztendő területek azonosítására, a játékosok teljesítményének értékelésére és a játékstratégiák kidolgozására.

Length of shots on goal:

Másnéven a kapura lövések hossza. A lövő és a kapu közötti távolság, az adott helyzettől függően nagymértékben változhat. A kapura lövések a kaputól néhány métertől a több mint 30 méteres távolságig, sőt néha még tovább is terjedhetnek. A kapura lövés távolsága számos tényezőtől függ, többek között a lövő pozíciójától a pályán, a lövés szögétől, a labda sebességétől és az ellenfél védekező nyomásától. Általában a közelebbről leadott lövések nagyobb valószínűséggel vezetnek gólhoz, mivel így a kapusnak kevesebb ideje van reagálni és hárítani. Azonban a távoli lövések is lehetnek hatékonyak, ha erőteljesen és pontosan találják el őket.

Összegzés:

A mérőszámok vagy statisztikai mérőszámok több okból is hasznosak a labdarúgásban. Először is, objektív adatokat szolgáltatnak, amelyek segítségével az elemzők és a profi fogadók megalapozott döntéseket hozhatnak a játékosok teljesítményéről, a csapat stratégiájáról és a taktikájáról.

Másodszor, ezek az adatok felhasználhatók az egyes játékosok értékelésére és teljesítményük összehasonlítására az ugyanazon a poszton vagy csapatban játszó többi játékos teljesítményével. Ez segíthet az edzőknek dönteni arról, hogy mely játékosokat indítsák vagy cseréljék, valamint azonosítani azokat a játékosokat, akik esetleg alul- vagy túlteljesítenek. Sportfogadáson belül a játékos piacon lehet hasznos ez a tudás.

Harmadszor, felhasználhatók a különböző csapatstratégiák és taktikák, például a labdabirtokláson alapuló játék, a kontratámadás vagy a magas presszing hatékonyságának értékelésére. Ez segíthet az edzőknek a taktikájuk valós idejű kiigazításában a mérkőzések alatt vagy a jövőbeli mérkőzésekre való felkészülés során. Itt jegyezném meg, hogy egy labdarúgómérkőzésen belül, lehet egyes irodáknál labdabirtoklásra is fogadni, aki tisztában van a csapatok erősségével az ezen a piacon magas haszonra tehet szert.

Összességében a mérőszámok értékes eszközt jelentenek a játékosok és csapatok teljesítményének meghatározásához a labdarúgásban, most már a profi tippadók széles körben használják őket a sportfogadás világában, hogy magas profitra tehessenek szert.