Ghána


Érdekes módon talán Ghána tűnik az összes afrikai csapat közül a leggyengébbnek. Az elmúlt időszakban 14 helyet csúszott vissza a FIFA világranglistán a válogatott. Az Afrika-kupán (AFCON) már a csoportkört sem élte túl az együttes. A szövetség a kudarc után menesztette Milovan Rajevac-ot és a világbajnoki selejtező (Nigéria) rájátszása előtt hazárd játékot űzve az eddig csak a dortmundi utánpótlásban dolgozó Otto Addo-ra bízta a nemzeti tizenegyet. Hogy hogyan sikerült a jóval esélyesebb Nigériát legyőzni azt még most sem tudják Ghánában. A mázli faktor erősen a Black Stars-al volt.

Edző: Otto Addo (ghánai)

Szaftos sztori az övé. Úgy ült le a kispadra, hogy semmilyen garanciát nem kapott arra, hogy a VB-n is ő vezeti majd a csapatot. A ghánai FA amatőr döntése végül jól sült el, de továbbra sincs tisztázva Addo helyzete a válogatottnál. Hivatalosan a szakember a Dortmund utánpótlásában dolgozik, gyakorlatilag mellékállásban szövetségi kapitány. Ghána felkészülése a tornára hozott pár érdekes fordulatot. A ghánai labdarúgó-szövetség legutóbb kétnapos imát és böjtöt hirdetett. Érdekes, annak tükrében, hogy az ország 74% keresztény.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Richard Ofori (Orlando Pirates), Joe Wollacott (Swindon Town), Abdul Manaf Nurudeen (Eupen).


Védők: Denis Odoi (Club Bruges), Tariq Lamptey (Brighton & Hove Albion), Alidu Seidu (Clermont Foot), Joseph Aidoo (Celta Vigo), Gideon Mensah (Bordeaux), Daniel Amartey (Leicester City), Alexander Djiku (Strasbourg), Abdul Rahman Baba (Reading), Mohammed Salisu (Southampton), Stephan Ambrosius (Karlsruher).

Középpályások: Thomas Partey (Arsenal), Iddrisu Baba (Real Mallorca), Elisha Owusu (Ghent), Daniel-Kofi Kyereh (Freiburg), Mohammed Kudus (Ajax), Andre Ayew (Al Saad).

Csatárok: Osman Bukari (Nantes), Kamaldeen Sulemana (Rennes), Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Ransford-Yeboah Konigsdorffer (Hamburg), Antoine Semenyo (Bristol City), Abdul Fatawu Issahaku (Sporting Lisbon), Jordan Ayew (Crystal Palace), Felix Afena-Gyan (Roma), Inaki Williams (Athletic Bilbao), Benjamin Tetteh (Hull).

Taktika: Addo két rendszert próbálgatott a barátságos találkozókon. Az egyik a 4-1-4-1-es, míg a másik a 4-2-3-1-es felállás volt. Ideális felállásról nehéz beszélni, hisz rengeteg új játékos mutatkozott be a válogatottba. Sikerült jó pár kettős állampolgárt meggyőzni, hogy a Black Stars-t válassza.



Várható felállás:

(Forrás: alfie-pearson-ghana-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: alfie-pearson-ghana-13-TFA)

A csatárból lett középpályás, jó szezont fut az Ajaxban. Kudus-ra a fiatal kora ellenére nagy feladatok várnak. Mondjuk a futásteljesítményét sokszor éri kritika. Úgy tűnik, feleslegesen nem szeret a labda után rohangálni. Jó labdaszerző és a támadásokhoz is felér, nagyon veszélyesen lő kapura.

Ghána esélyei a VB-n:

Mikor olvasgattam a keretben szereplő játékosok nevét, akkor néha felhúztam a szemöldökömet. Azért vannak itt az elit bajnokságokból jó páran. Az egy másik kérdés, hogy az egyénekből, hogy lesz egy ütőképes csapat és melyik játékrendszerben tudnak majd a leghatékonyabban teljesíteni. A Black Star jelenje kicsit kaotikus. Van egy 0 km-es tapasztalatlan edző, sok új név és bizonytalanság. Úgy vagyok vele, hogy ez nagyon rosszul sülhet el, vagy Nigéria után Fortuna Katarban is Ghánával lesz.   A ghánai szaklapok óvatosságra intenek: „Az embereket nem izgatja túl a tény, hogy úgy tűnik, hogy a Black Stars-nak nincs csapata, még annyi hónap és selejtezők után sem” – mondta Saddick Adams ghánai újságíró az Al Jazeerának. „A neheztelés a januári katasztrofális AFCON-kampány óta jelen van.”

Ghána megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=AcXX-uz--WU