Szerbia


Portugáliát megelőzve, csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra Szerbia. A válogatott eddig két VB-re kvalifikálta magát, de egyik tornán sem élte túl a csoportkört. Mindazonáltal a fiatal állam vitathatatlanul a legsikeresebb időszakát éli rövid története során.

Edző: Dragan Stojkovic (szerbiai)

Közel 13 év ázsiai kitérő után vállalta el hazája kispadját. Japánban nyert bajnoki címet a Nagoya-val, utána Kínába tette át a székhelyét. A Guangzhou City-t 2020-ig irányította.

„Szerettünk nyerni, ha jó futballt játszunk – modern, gyors, támadó futballt… ez segített nekünk a kvalifikációban” – így értékelte Dragan Stojkovic a csapatát. (forrás: theathletic)

Szerbiával gyors, ötletes, modern futballt játszat, mérlege 10GY-3D-1V. A torna egyik nagy meglepetés válogatottja lehet az övé. 

A keret (hivatalos):

Kapusok: Marko Dmitrovic (Sevilla), Predrag Rajkovic (Mallorca), Vanja Milinkovic-Savic (Torino).


Védők: Stefan Mitrovic (Red Star Belgrade), Nikola Milenkovic (Fiorentina), Strahinja Pavlovic (RB Salzburg), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Filip Mladenovic (Legia Warsaw), Strahinja Erakovic (Red Star Belgrade) Srdjan Babic (Almeria).

Középpályások: Nemanja Gudelj (Sevilla), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Sasa Lukic (Torino), Marko Grujic (Porto), Filip Kostic (Juventus), Uros Racic (Braga), Nemanja Maksimovic (Getafe), Ivan Ilic (Hellas Verona), Andrija Zivkovic (PAOK), Darko Lazovic (Hellas Verona).

Csatárok: Dusan Tadic (Ajax), Aleksandar Mitrovic (Fulham), Dusan Vlahovic (Juventus), Filip Djuricic (Sampdoria), Luka Jovic (Fiorentina), Nemanja Radonjic (Torino).

Taktika: Stojkovic-nál fix a hármas védősor, erre építi rá többi csapatrészt, ami 3-4-2-1 vagy 3-5-2-es felállás lehet. Pavlovic a bal oldalon, Nikola Milenkovic középen, Milos Veljkovic a jobb oldalon szerepel. A három játékos a levegőben is nagyon erős, ezért az ellenfél beadásai, beívelései ritkán jelentenek nagy veszélyt Savic kapujára.



Várható felállás:

(Forrás: jack-manship-image-1-min-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: jack-manship-image-16-min-TFA)

Van bőven olyan játékos, akit ki lehet emelni, a középpályáról Savic-ot vagy Kostic-ot, elől Tadic esetleg Vlahovic szerepét, de a szeptemberi teljesítmények alapján Mitrovic az, aki forma és teljesítmény alapján picivel a többiek felett áll. Mitrovic 50 válogatott gólig jutott szeptemberben, bár lehet, hogy rögtön a brazilok elleni nyitómeccset kénytelen kihagyni sérülés miatt.

Szerbia esélyei a VB-n:

A támadósorban a sérülések nagyban befolyásolhatják Szerbia teljesítményét a csoportban. Vlahovic két hete nem játszott a Juventusban, állítólag valami húzódást szedett össze, ami nehezen gyógyul és ott van Mitrovic lábsérülése, ami a hírek szerint lehet, hogy a nyitómeccsig nem jön rendbe. A selejtezőkön és a nemzetek ligájában mutatott játéka alapján Szerbia esélyes a továbbjutásra.

Szerbia megtett útja a VB-ig: