Horvátország


A 2018-as oroszországi ezüstérmes az újabb éremre hajt. A keretben nagyon jól van ötvözve a fiatalabb és az idősebb generáció, míg Modric úgy játszik mintha, még mindig a húszas évei közepén járna. A horvátokat idén is nagyon komolyan kell venni, mert elég nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Edző: Zlatko Dalic (horvát)

A dörzsölt mester 2017 óta kormányozza a nemzeti tizenegyet. Irányítása alatt Horvátország 2018-ban ezüst érmet szerzett az Oroszországban rendezett világbajnokságon, míg idén bejutott a Nemzetek Ligája legjobb 4 csapata közé.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Ivo Grbic (Atletico Madrid), Ivica Ivusic (Osijek).


Védők: Josip Stanisic (Bayern München), Borna Sosa (Stuttgart), Josko Gvardiol (Leipzig), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barisic (Rangers), Domagoj Vida (AEK Athens), Josip Juranovic (Celtic), Martin Erlic (Sassuolo), Josip Sutalo (Dinamo Zagreb).

Középpályások: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Chelsea), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Mario Pasalic (Atalanta), Nikola Vlasic (Torino), Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt), Lovro Majer (Rennes), Luka Sucic (Red Bull Salzburg).

Csatárok: Ivan Perisic (Tottenham), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Marko Livaja (Hajduk Split), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna).

Taktika: A kvalifikáció során Zlatko Dalic a 4-3-3-as formációt használta. Ugyanakkor 4-4-2-es felállás is megfigyelhető volt, amikor magasabban jegyzett ellenféllel játszott Horvátország. A kapus poszt vitathatatlanul a leggyengébb láncszeme a horvát csapatnak. Grbic az Atletico-ban csak 2. számú kapus és hiába volt többször Oblak sérült, a teljesítménye meg sem közelítette a posztriválisáét. A másik két hálóőr Ivusic és Livakovic pedig minimális tapasztalattal rendelkezik.  


Várható felállás:

(Forrás: Kostanjsak-Domagoj-2-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Kostanjsak-Domagoj-13-TFA)

37 évesen még mindig a világ egyik legjobb középpályása Modric. Olyan formában játszik jelenleg, hogy simán benne lenne a lábában egy újabb torna. Mikor 2008 tájékán Horvátországban jártam, akkor fizetett a középpályásért átigazolási rekordnak számító pénzösszeget a Hotspur a Dinamo Zagreb-nek. A többi, már történelem. A kora ellenére átlagon felüli statisztikai adatokat hoz ebben a szezonban is.

Horvátország esélyei a VB-n:

Egy világbajnokságon bármi megtörténhet és a horvát keretet látva a legjobb 8 közé várnám. Marokkó és Kanada legyőzése elvileg nem jelenthet gondot. Sajnos, amit az előzeteseknél nem igazán vesznek figyelembe, nem más, mint az afrikai éghajlat. A feszes bajnoki menetrendek végett azt a pár napos felkészülést kevésnek érzem, ugyanis a katari meleg pár európai csapattal kibabrálhat.

Horvátország megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=QyIbXbx_veI