Marokkó


A válogatott Vahid Halilhodžić-al jutott ki a világbajnokságra, de a selejtezők alatt egyre nagyobb feszültség alakult ki az edző és a csapat körül. Vahid az egyik „sztár” játékost Hakim Ziyech-et kirakta a keretéből, ami sokaknak nem tetszett. Aztán a marokkói FA szövetség és a boszniai szakember között is vita alakult ki. Szeptemberben odáig fajultak a dolgok, hogy a vezetőség felmentette Vahido-t a munka alól. Marokkó Walid Regragui-val vág neki a tornának.

Edző: Walid Regragui (marokkói)

A fiatal edzőnek eléggé impozáns eredményei vannak. Egyszeres Afrika kupagyőztes, kétszeres marokkói bajnok, illetve egyszeres katari bajnok. A bajnoki címekből kiindulva, akár nagy húzás is lehet az ő kinevezése. Ennek ellenére Walid-on óriási a nyomás, hisz tőle várják a szurkolók, hogy Marokkót minél messzebb vigye a tornán.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Yassine Bounou (Sevilla), Munir El Kajoui (Al Wehda), Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca).


Védők: Nayef Aguerd (West Ham), Yahia Attiat Allah (Wydad Casablanca), Badr Benoun (Katar SC), Achraf Dari (Stade Brest), Jawad El Yamiq (Real Valladolid), Achraf Hakimi (PSG), Noussair Mazraoui (Bayern München), Romain Saiss (Besiktas).

Középpályások: Sofyan Amrabat (Fiorentina), Selim Amallah (Standard Liege), Bilal El Khannouss (Genk), Yahya Jabrane (Wydad Casablanca), Azzedine Ounahi (Angers), Abdelhamid Sabiri (Sampdoria).

Csatárok: Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Soufiane Boufal (Angers), Ilias Chair (QPR), Walid Cheddira (Bari), Youssef En-Nesyri (Sevilla), Abde Ezzalzouli (Osasuna), Abderrazak Hamdallah (Al Ittihad), Amine Harit (Marseille), Hakim Ziyech (Chelsea).

Taktika: Az új menedzser kinevezése óta, bár csak két barátságos meccsről beszélünk, Marokkó 4-1-4-1-es felállást alkalmazta. Elsősorban a kombinációs játékon és a labda birtokláson volt a hangsúly. Azért érdekes lesz látni, hogy Ziyech-el mennyire lesz hatékony a válogatott. Vahid azért jegelte, mert nélküle 2,5 gólátlagot pordukált a csapat, míg vele kevesebbet, olyan 1.5-et.


Várható felállás:

Forrás: (marcel-seifeddine-m1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: marcel-seifeddine-m12-TFA)

Az egy nagyon jó kérdés, hogy az ő szerepe előnyt fog-e jelenteni, vagy sem. Régóta nem játszott a válogatottban, ennek ellenére Marokkó termelte a gólokat. Mondjuk az ellenfelek minőségét jól tükrözi, hogy egy Szudán, stb. válogatottakkal szemben könnyebben megy a gólszerzés. Ziyech a jobb szélről szereti támadni az ellenfél kapuját, átlagosan több mint két gólpasszt ad meccsenként, azon belül a büntetőterületre 6,33-as passzátlagot tud hozni.  A Chelsea szélsője a veszélyes helyzetek kialakításában is remek számokat hoz. Statisztikája 0,29 xA/90 és 0,28 xG/90 perc, ami azt mutatja, hogy képes rendszeresen magas minőségű helyzeteket kialakítani.

Marokkó esélyei a VB-n:

Oké, hogy Walid Regragui behívott pár mellőzött játékost szövetségi vagy szurkolói nyomás hatására, de ebből, hogy lesz egy ütőképes válogatott? A védelem nagyon függ Hakimi és Mazraoui formájától, míg a támadások Ziyech-től. A középpályát érzem gyengének, oda nem jutott klasszis név. Nagy bravúr lenne szerintem a csoport 2. helye, ráadásul, ha tovább menne Marokkó, akkor rögtön Spanyolország vagy Németország jönne szembe a nyolcaddöntőben. Persze a realitást gyakran felülírja ez a sűrű menetrend. Előfordulhat, hogy az európai válogatottak közül egy-kettő beragad a rajtnál. Nehéz pár nap alatt az afrikai létet megszokni.

Marokkó megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=-9hk7gPYNYM