Kanada


Közel 36 éves böjt után a Kanada válogatottja újra ott lesz a világbajnokságon. Az együttes az 1986-as VB-n 0 rúgott góllal esett ki, viszont ez az új labdarugó generáció adhat okot a bizakodásra. Atiba Hutchinson pedig 39 évesen rekordot dönthet. A 97-szeres válogatott játékos százados és egyben a torna legidősebb játékosa lehet. 

Edző: John Herdman (angol) 

Az edző a 94. helyen vette át a válogatott 2018-ban. Nem volt könnyű dolga, mert röviddel a kinevezése után kitört a járvány. Sokáig bizonytalan volt minden, de Herdman ez idő alatt egy stílusos, szilárd, jó futballt játszó együttessé varázsolta az addig igen, csak szolid teljesítményt nyújtó társaságot. Jelenleg Kanada a FIFA ranglistán a 42. helyet foglalja el, 4 év alatt 52 helyet javítva pozícióján.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Dayne St. Clair (Minnesota United), Maxime Crepeau (LAFC), Milan Borjan (Red Star Belgrade).


Védők: Alphonso Davies (Bayern Munich), Sam Adekugbe (Hatayspor), Kamal Miller (Montreal), Derek Cornelius (Panetolikos), Richie Laryea (Toronto FC), Scott Kennedy (Jahn Regensburg), Joel Waterman (Montreal), Steven Vitoria (Chaves), Alistair Johnston (Montreal).

Középpályások: Samuel Piette (Montreal), Ismael Kone (Montreal), Stephen Eustaquio (Porto), Mark-Anthony Kaye (Toronto FC), Jonathan Osorio (Toronto FC).

Csatárok: Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Junior Hoilett (Reading), Theo Corbeanu (Blackpool), Charles-Andreas Brym (FC Eindhoven), Ike Ugbo (Troyes), Luca Koleosho (Espanyol), Cyle Larin (Club Brugge), Liam Millar (Basel), Jonathan David (Lille), Tajon Buchanan (Club Brugge).

Taktika: A világbajnokságon Kanada valószínűleg a 4-2-3-1-t vagy 4-4-2-t alkalmazza. Erősebb ellenfelekkel szemben általában 4-4-2-vel játszottak, majd ebből néha átmenetileg 4-2-3-1 lett. Tekintettel arra, hogy Belgium, Marokkó és Horvátország is magasabb minőséget képvisel, a 4-4-2 lehet a befutó. Azt sem árt megjegyezni, hogy Herdman meccs közben is képest rendszert változtatni.


Várható felállás:

(Forrás: scott-martin-1-2-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: scott-martin-14-TFA)

Kanada legnagyobb ragyogó csillaga a Bayern Münchenben játszó Davies. Képes 37,1km/h-s sebességre. Az elképesztő gyorsasága mellett, atlétikus, technikás és a befejezései sem rosszak. Várhatóan a válogatottban szabadabb szerepkörben játszhat, viszont ő szeret bal oldalról beindulni a területekbe. A világ legjobb balhátvédjeként tartják számon. 21 éves koráig 12 trófeát nyert, köztük négy Bundesliga bajnokicímet.

Kanada esélyei a VB-n:

A selejtezőkön 8 pontot vert Kanada a Mexikó – USA párosra, amely nemzetek gyakorlatilag uralják azt a zónát. Hátránynak a középpályát és a nemzetközi rutin hiányát mondanám. Középpályán nincs nagy merítési lehetősége Herdman-nak, viszont ezek a játékosok zömében a védekezésben jeleskednek. A továbbjutás nem hinném, hogy reális cél lenne, de ennek ellenére rágós falat lesz Kanada a többieknek.