Belgium


Belgiumnak évek óta kitűnő válogatottja van és a világranglistán, úgy második Brazília mögött, hogy egy tornát sem tudott megnyerni. Valószínű, hogy a Thibaut Courtois, Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Youri Tielemans, Lukaku és Yannick Carrasco fémjelezte „aranygenerációnak” ez az utolsó dobása, hogy nagy címet nyerjen. Mindenesetre a belgák olyan csoportba kerültek, ahonnét könnyebben juthatnak el a döntőig.  

Edző: Roberto Martinez (spanyol)

Martinez annak idején Wilmotz-tól vette át a szakmai munkát. Az akkori kezdő Courtois, Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen ,Fellaini, Witsel ,De Bruyne, Mertens, Hazard ,Lukaku volt, míg a kispad olyan nevekből állt, mint Mignolet, Boyata, Lombaerts, Nainggolan, Chadli, Dembélé, Januzaj, Mirallas, Origi vagy Benteke. Ezt a generációt futtatta fel a spanyol. Belgium a Martinez éra alatt elkezdett látványosan és eredményesen focizni. Egyelőre az I-re nem sikerült feltenni a pontot, mert a válogatott valami oknál fogva a cél előtt, mindig hanyatt esik. Az idő fogy és Hazard-ék sem lesznek fiatalabbak.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge).


Védők: Toby Alderweireld (Royal Antwerp), Zeno Debast (Anderlecht), Leander Dendoncker ( Aston Villa ), Wout Faes ( Leicester ), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Benfica), Thomas Meunier ( Borussia Dortmund ), Timothy Castagne ( Leicester).

Középpályások: Kevin De Bruyne (Manchester City), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (-), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Borussia Dortmund), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund).

Csatárok: Michy Batshuayi (Fenerbahce), Charles De Ketelaere (AC Milan), Jeremy Doku (Rennes), Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter Milan), Dries Mertens (Galatasaray), Lois Openda (Lens), Leandro Trossard (Brighton).

Taktika: Roberto Martínez a 3-4-3-as felállás híve, ezen belül többször forgatja a háromfős támadósorát. Az Everton korábbi menedzsere mind a selejtező, mind az UEFA Nemzetek Ligája csoport küzdelmei során rugalmas volt ebben a tekintetben, használta a 3-4-3-t, a 3-4-2-1-t és a 3-4-1-2-es rendszert is.


Várható felállás:

(Forrás: chris-winter-2-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: chris-winter-14-TFA)

A belga válogatott elsősorban De Bruyne-re épül. Kiemelkedő tudású játékos, akinek a teljesítménye létfontosságú a csapat számára és a menedzser taktikai elgondolásaihoz. A City-ben szabad 8-ast játszik, ami révén jobban tudja támogatni a támadójátékot. A válogatottban a 3-4-2-1-es felállás biztosítja Bruyne-nek a szabadabb szervezést.

Belgium esélyei a VB-n:

A csoportból való továbbjutás elvileg nem okozhat gondot. Talán a csoportkör mérkőzésein Lukaku hiánya annyira nem lesz érezhető a támadójátékon. A csatár alig játszott az Inter-ben az állandó sérülései miatt. A hírek szerint a játékos erőnlétével is nagy gondok vannak. Nem tudom a válogatottnál mennyire tudják gatyába rázni, mert az egyenes kiesés szakaszban jól jönne a fejjátéka. Látok lehetőséget abban, hogy Belgium ott lesz a legjobb 4 között.

Belgium megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=uP9mkjrNpmQ