Németország


Joachim Löw 15 éves regnálása a tavalyi Anglia elleni vereséggel véget ért. Toni Kroos visszavonult a válogatottságtól, Mats Hummels sincs és Reus sérülés miatt újból lemarad egy VB-ről. Németország jól szerepelt a selejtezőkön, de akadnak bőven gondok, legfőképp a védelemben. Flick az elmúlt 18 hónapban igyekezett megváltoztatni a válogatott arculatját, stílusjegyeit, ami részben sikerült, de a védelem összeállításával neki is meggyűlt a baja.

Edző: Hansi Flick (német)

Szerintem a neve akkor került a köztudatba, amikor Németország 2014-ben világbajnokságot nyert. Akkor Löw jobb keze volt, a VB után a válogatott sportigazgatójának nevezték ki. 2017-ben a Hoffenheim-nél vállalt munkát, majd jött a Bayern München felkérése. Előszőr a bajoroknál Niko Kovac munkáját segítette, de a horvát trénerrel hamar szerződést bontott a klub, így Flick hamar a csapat edzőjévé lépett elő. Nyert bajnokságot, bajnokok ligáját, hogy aztán szép bajorosan összevesszen a vezetőségi tagokkal. A keret erősségét kifogásolta a szakember, ami belső konfliktust szült. Ezt a nézeteltérést használta ki a német labdarúgószövetség, mikor Flick-et felkérték a válogatott menedzselésére. A többi, ahogy mondani szokták történelem.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona).


Védők: Thilo Kehrer (West Ham), Niklas Süle (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Christian Gunter (SC Freiburg), Armel Bella-Kotchap (Southampton), David Raum (RB Leipzig) Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Matthias Ginter (Freiburg).

Középpályások: Joshua Kimmich (Bayern München), Mario Götze (Eintracht Frankfurt), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gundogan (Manchester City), Kai Havertz (Chelsea), Jamal Musiala (Bayern München).

Csatárok: Leroy Sane (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Serge Gnabry (Bayern München), Karim Adeyemi (Borussia Dortmund), Niclas Fullkrug (Werder Bremen), Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund).

Taktika: Flick hozta magával a Bayern-ban alkalmazott taktikai hadrendjét a 4-2-3-1-et. A híres gegenpressing-mellett, nagy hangsúlyt fektet az edző a nyomásgyakorlásra és az átmeneti helyzetek kialakítására. A válogatott tele van olyan kreatív támadóközéppályásokkal, akik képesek a sorok között operálni, illetve háromszögek kialakításával és az egyérintéses passzokat kombinálva tudnak helyzeteket teremteni.


Várható felállás:

(Forrás: marcel-seifeddine-g1 -1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: marcel-seifeddine-g12-TFA)

Kimmich az egyik kulcs játékosa Flick-nek a középpályán. Egyrészt azért, mert Gundogan-al karöltve stabilitást ad a középpályának. Másrészt kiválóan tartja a labdát, jó vonaltörési képessége van. A két játékos rendszeresen egymáshoz közel helyezkedik, középen, hogy diktálják a tempót és támadásokat indítsanak. Harmadrészt átlagosan egy mérkőzésen négy passzt oszt ki a tizenhatosnál, ezek közül kettő mindig lövési lehetőséghez juttatja a csapatársat.

Németország esélyei a VB-n:

Vannak olyan esetek, amikor Flick rendszere csikorog, egyértelmű, hogy a védelem sokszor nem úgy teljesít, ahogy az edző elvárná. Anno Rossi is megtalálta a gyenge pontjait a hátsó négyesnek. A csoportból illene továbbjutni, viszont nem mindegy, hogy első vagy második helyen. Nincs jó sorsolásuk a németeknek, ugyanis nagyon nehéz ágra kerültek. A nyolcaddöntőben szembe jöhet Belgium, míg a negyeddöntőben kifoghatja a National Elf Brazíliát.

Németország megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=lj4fEpH7AMM