Costa Rica


Costa Rica kapcsán az embernek egyből Navas neve ugrik be. A 2014-es Brazíliában rendezett VB-n a kapus óriási bravúrjainak is köszönhetően a válogatott egészen a negyedöntőig menetelt. A 2018-as oroszországi torna már nem sikerült ennyire jól, ott a csoportkört nem élte túl a gárda. Ennek ellenére a ’14-’18-as mag (Keylor Navas, Bryan Oviedo, Oscar Duarte, Celso Borges és Cambell) megmaradt a ’22-es katari tornára.

Edző: Luis Fernando Suárez (kolumbiai)

A selejtezőket rosszul kezdte az új edzővel a válogatott. Suárez összesen 77 játékost próbált ki a nemzetközi meccseken. A módszere kicsit Lothar Matthaus-ra emlékeztet. Ő volt ilyen kísérletező szellemű. A sok próbálgatás végül, meghozta a szerencsét. Costa Rica begyújtotta a rakétákat és az utolsó 7 fordulóban 19 pontot gyűjtött, amivel elérte a rájátszást. Új-Zéland ellen Cambell 2.percben szerzett góljával pedig a válogatott kivívta a világbajnoki részvételt.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Keylor Navas (Paris St Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo).


Védők: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas (Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (Al-Wehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati).

Középpályások: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano) Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense).

Csatárok: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano), Johan Venegas (Alajuelense).

Taktika: Costa Rica általában szeret nagyon széles 4-4-2-es formációban játszani. A mérkőzések többségén a védekezésen van a fő hangsúly. Ennek okán, a gyors kontrák jellemzőek a válogatottra. A támadójáték itt sem a legjobb. Hiányzik a szisztematikus és egyéni minőség a keretben ahhoz, hogy több minőségi helyzet legyen.


Várható felállás:

(Forrás: bryant-marques-costa-rica-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: bryant-marques-costa-rica-11-TFA)

Navas 2. számú kapussá avanzsált a PSG-ben, így csak a selejtezőkben nyújtott teljesítményére lehet támaszkodni. Ott hozta a rutinját és ihletett formában védett. Közel 5 góllal kapott kevesebbet, mint egy átlagos kapus. Az ő karizmája, kisugárzása most is létfontosságú lesz a válogatottnak. Zárójelben jegyzem meg, hogy van egy két ifjú titán ebben a válogatottban, akikre érdemes lesz odafigyelni. Az egyik ilyen a Sunderland 18 éves fiatal szélsője Jewison Bennette, az ő gyorsasága szintén kulcsfontosságú lehet a tornán.

Costa Rica esélyei a VB-n:

Az esélyeket illetően. Szívós védekezés, Navas bravúrok, gyilkos kontrák, ha tud ilyen teljesítményt nyújtani a válogatott, akkor felboríthatja a csoportbéli erősorrendet. A realitás talaján maradva, maximum a 3. helyre lehet jó Costa Rica.

Costa Rica megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=HUvF_psDOl4