Spanyolország


Van egy olyan megérzésem, hogy a spanyolok vesztét megint a helyzetek rossz kihasználása okozza. Az eltelt 4 évben a bajnokság nem tudott kitermelni egy klasszis gólvágót. A válogatottban a legjobb góllövő Alvaro Morata 27 góllal, ami kicsit vicces.

Edző: Luis Enrique (spanyol) 

A karrierje nem épp ideálisan indult a nemzeti tizenegy élén. A 2018-as VB előtt nevezték ki, de utána családi okokra hivatkozva, igaz csak átmenetileg, de lemondott a posztjáról. Tehát eléggé kaotikusan indult a spanyolok számára az oroszországi torna. Enrique válogatta össze a keretet, de Hierro volt az edző. Aztán a világbajnokság után nem sokkal kiderült, hogy Enrique kislánya Xana 5 hónapja csontrákkal küzd. A Barcelona korábbi trénerének gyermeke csupán 9 évet élt. Közben a válogatott élére Robert Moreno került, aki nem akarta visszaadni a posztot elődjének. A kispadért belső harc indult, amiből végül Enrique jött ki győztesen.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Unai Simon (Athletic Club), Robert Sanchez (Brighton & Hove Albion), David Raya (Brentford FC).


Védők: Cesar Azpilicueta (Chelsea FC), Dani Carvajal (Real Madrid), Eric Garcia (FC Barcelona), Hugo Guillamon (Valencia CF), Pau Torres (Villarreal CF), Aymeric Laporte (Manchester City), Jordi Alba (FC Barcelona), Jose Gaya (Valencia CF).

Középpályások: Sergio Busquets (FC Barcelona), Rodri Hernandez (Manchester City), Gavi (FC Barcelona), Carlos Soler (Paris St Germain), Marcos Llorente (Atletico de Madrid), Pedri Gonzalez (FC Barcelona), Koke Resurreccion (Atletico de Madrid).

Csatárok: Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Club), Yeremi Pino (Villarreal CF), Alvaro Morata (Atletico de Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (Paris St Germain), Dani Olmo (RB Leipzig), Ansu Fati (FC Barcelona).

Taktika: A szent felállás a 4-3-3. Az FBref adatai szerint a spanyol válogatott 2020. márciusi németországi 1-1-es döntetlene óta nem volt 60 százalék alatt a labdabirtoklása. Egyébként Enrique mindig úgy válogatja össze a játékosokat, hogy azok adaptálhatók legyenek a taktikájához.


Várható felállás:

(Forrás: Spain-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Pedri-TFA)

Pedri-t a torna egyik legjobb fiatal játékosának választották a tavalyi Eb-n. Az elődöntőben mind az 55 passzát sikeresen teljesítette a későbbi Európa bajnok Olaszország ellen. Hihetetlen támadó-, taktikai és passzolási képességei vannak. A következő generáció egyik nagy klasszis középpályása lehet.

Spanyolország esélyei a VB-n:

A spanyol armada természetesen azon válogatottak közé tartozik, amely megnyerheti a Katari Világbajnokságot. Egy bukkanó azért van, méghozzá a góllövés. Tudom furcsa, hogy ezt hozom fel, hisz a tavalyi EB-n a spanyolok ontották a gólokat. Az egyenes kieséses szakaszban viszont a magas minőségű helyzeteket már nem sikerült értékesíteni. A gólszerzési problémáik növelik annak valószínűségét, hogy a kieséses szakaszban, belefuthatnak egy-egy hosszabbításba. Ezzel az a probléma, hogy nem nekik találták ki. Spanyolország az ezredforduló óta hét büntetőpárbajt vívott vb-n és Európa-bajnokságon, ezek közül négyet megnyert és hármat elveszített.

Spanyolország megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=92o231OKfE8