Tunézia


Egy alul becsült nemzet nagy álmai. Tunézia immáron a hatodik labdarúgó-világbajnokságán vesz részt. A válogatott a Kirin Kupával melegített be, ahol Ghána, Chile és Japán volt az ellenfele. A felkészülés sikeres volt, hisz Jalel Kadri együttese megnyerte a tornát. Majd jött a Brazília elleni edzőmeccs, ahol aztán csúnyán kijöttek a játékosok egyéni hibái. Papíron Tunézia a D-csoport leggyengébb láncszeme.

Edző: Jalel Kadri (tunéziai)

Bátor nyilatkozat, a csoportból való továbbjutás esélyeit illetően.

Ez az én személyes ambícióm. Ha nem jutunk tovább, nem sikerül a küldetésem, annak ellenére, hogy milyen nehéz a feladat" – mondta Kadri. „Szeretnénk valóra váltani az álmunkat, és a hatodik nekifutásra bejutni a kieséses szakaszba” (forrás: tsn.com)

Az 50 éves tréner az arab térségben dolgozott, de igazából sehol sem alkotott maradandót. A válogatott irányítását idén januárban vette át. Várhatóan, ha Tunézia nem éli túl a csoportkört leváltják.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Mohamed Sedki Debchi (ES Tunis), Aymen Dahmen (CS Sfaxien), Bechir Ben Said (US Monastir).


Védők: Bilel Ifa (Kuwait SC), Montassar Talbi (Lorient), Nader Ghandri (Club Africain), Omar Rekik (Sparta Rotterdam), Mortadha Ben Ouanes (Kasimpasa), Ali Maaloul (Al Ahly), Mohamed Drager (Luzern), Rami Kaib (Heerenveen), Hamza Mathlouthi (Zamalek), Ali Abdi (Caen), Dylan Bronn (Salernitana).

Középpályások: Saif-Eddine Khaoui (Clermont), Anis Ben Slimane (Brondby), Ghailene Chaalali (ES Tunis), Hannibal Mejbri (Birmingham City), Ferjani Sassi (Al-Duhail), Aissa Laidouni (Ferencváros), Chaim El Djebali (Ly)), Ellyes Skhiri (Köln).

Csatárok: Sayfallah Ltaief (Basel), Seifeddine Jaziri (Zamalek), Youssef Msakni (Al-Arabi), Taha Yassine Khenissi (Kuwait SC), Naim Sliti (Al-Ettifaq), Issam Jebali (Odense Boldklub), Wahbi Khazri (Montpellier).

Taktika: Jalel Kadri megpróbálhatja csapatát az ellenfél erősségeihez és gyengeségeihez igazítani: Lehet ez egy 3-4-3, amit a tavalyi Arab Kupán használt. Fontos lesz a játékosok pozícionálása. A fő próba nem sikerült, ugyanis Brazília gyors, technikás fociját nem tudták lekövetni a tunéziai játékosok.


Várható felállás:

(Forrás: Selim-Ben-Hmida-1-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Selim-Ben-Hmida-11-TFA)

Msakni több támadóposzton is bevethető és nincs problémája a különböző formációkkal vagy posztokhoz való alkalmazkodással. Tud játszani hamis kilencest, de leginkább játékszervezőként vagy balszélsőként hozza ki magából a maximumot. Azért hozzá tenném, mindezt egy gyenge katari bajnokságban.

Tunézia esélyei a VB-n:

Tunézia Ausztráliával versenyezhet a csoport 3. helyéért. Körülbelül a két nemzet hasonló erősségű és tudású. Minden fejben dől el, ám a tunéziai játékosok képesek a fegyelmezetlenségre. Szerintem „Karthágó Sasainak” a lemaradása túl nagy Dániához és Franciaországhoz képest.

Tunézia megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=CYkJOmwRLVY