Szaúd-Arábia 


A 2018-as oroszországi tornán mindenki simán verte a szaúdi nemzeti tizenegyet. Hervé Renard-nak jutott az a megtisztelő feladat, hogy rendet vágjon és végre kézzel fogható eredményeket mutasson a válogatott kispadján. Az edző a piszkos munka java részét elvégezte, hisz Szaúd-Arábia minden gond nélkül kvalifikálta magát a tornára.

Edző: Hervé Renard (francia)

A francia szakember jobbára Afrikában ért el nagyszerű sikereket, Marokkót például három évig dirigálta. Szaúd-Arábia kispadját 2019-ben foglalta el, úgy tűnik nagy üzletet kötött, mert a szaúdi szövetség ritka számba menő 8 éves szerződést adott neki. Az országban nagyon hisznek benne, hogy a jövőben egy ütőképes válogatottat épít fel. Az alapokat 2022-re elkezdte lefektetni.

A keret:

Kapusok: Mohamed Al-Owais (Al-Hilal), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr), Mohamed Al-Yami (Al-Ahly).

Védők: Yasser Al-Shahrani (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Abdullah Madu (Al-Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Mohammed Al-Breik (Al-Hilal), Saud Abdulhamid (Al-Hilal).

Középpályások: Salman Al-Faraj (Al-Hilal), Riyadh Sharahili (Abha), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Abdulelah Al-Malki (Al-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Abdullah Otayf (Al-Hilal), Nasser Al-Dawsari (Al-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (Ittihad), Salem Al-Dawsari (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab).

Csatárok: Nawaf al-Abed (Al-Shabab), Haitham Asiri (Al-Ahly), Saleh Al-Shehri (Al-Hilal), Firas Al-Buraikan (Al-Fateh).


Várható felállás:

(Forrás: Selim-Ben-Hmida-1-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Selim-Ben-Hmida-12-TFA)

Fahad Al Muwallad-ot tizennyolc hónapra eltiltották doppingolás miatt, így Szalem Al-Dawsari lehet Szaúd-Arábia kulcsjátékosa ezen a tornán, mivel jelenleg ő az egyik leglabdaügyesebb szaúd-arábiai játékos, ha nem a legjobb. Ő elsősorban balszélső, aki az Al-Hilalban játszik. Nagyon mozgékony, kiváló technikai képességei vannak, legyen szó passzról, lövésről vagy cselezésről.

Szaúd-Arábia esélyei a VB-n:

Egy játékos sem szerepel Európában, ez szerintem nagy érvágás a nemzeti csapatnak. Nincs senki, aki külföldi elitligában pallérozódna. Renard, ezért kénytelen a szaúdi bajnokságból meríteni. Az európai tapasztalat hiánya mellett, Achilles sarok a kapus poszt. Al-Owais az elsőszámú hálóőr, de ő egy nagyon gyenge képességű kapus. Persze voltak jó periódusai, de mindig benne van egy „könnyű” gól. Pár fiatal megmutathatja magát a világnak, viszont a továbbjutás a csoportból álomszerűnek tűnik. Szaúd-Arábia utoljára 1994-ben jutott el az egyeneskieséses szakaszig, azaz a nyolcaddöntőig.

Szaúd-Arábia megtett útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=JDwjF6i7MdE