Lengyelország


Azon gondolkodtam, hogy mire lehet képes majd Lengyelország Katarban. A válasz nehéz, mert bár vannak a keretben jó futballisták és van egy klasszis csatár Lewandowski révén, mégis az az érzésem, hogy kevés lekvár van ebben a lengyel palacsintában. Leginkább a védelem okozhatja a „Fehér Sasok” korai búcsúját a VB-ről.

Edző: Czeslaw Michniewicz (lengyel) 

Paulo Sousa távozása után vette át a válogatott irányítását. Az 52 éves, egykori kapus az első klubcsapatánál rögtön letette a névjegyét, amikor a 2003/2004-es debütáló szezonjában a Lech Poznan-t a Lengyel Kupa és a Lengyel Szuperkupa döntőjébe repítette. Később a lengyel utánpótlás irányításáért felelt. A felnőtteket közel egy éve dirigálja és mindezt láthatóan eredményesen, hisz vele jutott ki a nemzeti tizenegy a katari tornára.

A keret (nem hivatalos):

Kapusok: Wojciech Szczesny (Juventus), Bartlomiej Dragowski (Spezia), Lukasz Skorupski (Bologna).

Védők: Jan Bednarek (Aston Villa), Kamil Glik (Benevento), Robert Gumny (FC Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsaw), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Matty Cash (Aston Villa), Nicola Zalewski (AS Roma).

Középpályások: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (Lens), Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Jakub Kaminski (VfL Wolfsburg), Michal Skoras (Lech Poznan), Damian Szymanski (AEK Athens), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina).

Csatárok: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC).

Taktika: A minta pici sajnos, körülbelül 8 tét meccs, amiből ki lehetett indulni. Michniewicz rövid regnálása alatt különböző taktikai felállásokkal kísérletezett. Sokat rotálta a kezdőt, ezen belül a formációkat, hogy megtalálja a legideálisabb rendszerét és játékosait. Várhatóan (a TFA szerint) a 3-4-2-1 formációt fogja preferálni Katarban.


Várható felállás:

(Forrás: Brandon-Liss-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: Brandon-Liss-13-TFA)

Nagyon adta magát a lehetőség, hogy ki legyen a kulcs, amely nyitja a továbbjutás ajtaját. Lewandowski-t a fogadók és a futballrajongók úgy ismerik, mint a tenyerüket. A Barcelona sztár csatára szépen termeli a gólokat, bár pont az ex klubja, a Bayern ellen maradt kétszer is gólképtelen. A támadónak nehéz dolga lesz, mert minőségben messze elmarad a lengyel középpálya az elittől. Esetleg Zalewski és Zielinski néha megfogja találni labdával, de a többiek nehezen.

Lengyelország esélyei a VB-n:

A Mexikó elleni első csoportmeccs döntő fontosságú lesz a továbbjutás szempontjából. Sajnos a lengyelek védelme nagyon sebezhető. Glik jó ideje csak az Olasz-B-ben játszik, a többiek kisebb csapatokban szerepelnek úgy, mint a Spezia vagy a Clermont. Egyedül Bednarek emelkedik ki, aki az Aston Villa játékosa, csak hát ő rengeteget volt sérült. Számomra a középpálya sem tűnik erősnek. Összességében a lengyel válogatottat nem érzem továbbjutásra esélyesnek.

Lengyelország megtett útja a VB-ig: