Brescia – Parma


Ígértem egy ilyen posztot telegrammon, hát tessék, itt van. Megmutatom, hogy egy adott meccsről, hogyan gyűjts hasznos információkat. Elemzésre fel!

Először célszerű a házigazdáról, azaz a Brescia-ról információkat gyűjteni.

1. Lépés: Olaszul rákeresünk az edzőre.

Az első lépésen belül érdemes a Transfermarkt oldalát használni. Itt megtudod a keret értéket, a kulcsjátékosok nevét, illetve jobb oldalt látni fogod az edző nevét.


A google a barátod, ha beírod Pep Clotet nevét a keresőbe, hamar túl leszel az első lépésen. Innét jön a nehezebb munka. Mielőtt az olasz B-re fogadnál azért legyél tisztában azzal, hogy az adott csapat edzője milyen játékstílust képvisel, utána mióta van a csapatnál, ha túl régóta, akkor előfordulhat, hogy a játékosok fellázadnak ellene, de volt már olyan is, hogy egyszerűen az új edző sem tudta kimozdítani az adott csapatot a gödörből… Talán itt szerencsés a helyzet, mert Clotet nyár óta dirigálja a Brescia-t, amellyel ott van közvetlen a feljutásra esélyes csapatok között.

2. Lépés: Edzői nyilatkozatok


Ahogy beírtam az edző nevét, számos találatot jegyzett a Google. Érdemes több forrást elolvasni, mielőtt az edző személyiségéről döntesz. Arra ügyelj, hogy sokszor a két edző agyon dicséri egymást.

„A védekezési fázisra összpontosított: 4-2-3-1-es felállásuk nagyon veszélyessé teszi őket – húzza alá Pep”

3. Lépés: Aztán ahogy mélyebbre ásol egyre több infót szerzel az adott csapattal kapcsolatban.

https://www.forzaparma.it/2022/12/10/il-brescia-pensa-al-4-4-2

Például ennél linknél már a Brescia várható taktikai felállásáról (4-4-2) is lehull a lepel. A hazai csapat formációja mellett, fontos utánanézni, hogy az adott párharc előtt kik sérültek, mely kulcsjátékosok hiányozhatnak.

4. Lépés: Célszerű felmenni az adott csapat honlapjára, ez esetben a Brescia-ra.

Minő meglepetés, a próbálkozásom sikerhez vezetett. Cistana (5/1 védő), Olzer (7/2 középpályás), Huard (6/védő), Bisoli (13/0/2 középpályás) és Bertagnoli (13/1/1 középpályás) egyéni edzéseket végzett. Mindegyik játékos szerepeltetése kétséges. Halkan jegyzem meg, hogyha online fogad az ember, célszerű megvárni a hivatalos kezdőket.

5. Lépés: Tudjuk nagyjából a felállást, a hiányzókat, jöhet a forma és a motiváció.

Nos, ezen a ponton célszerű egy jó statisztikai oldalt választani. Nálam a footy-ra esett a választás. Természetesen vannak ingyenes website-ok, ahol meglehet tekinteni egy-egy csapat adatait, de ha komolyan fogadunk, azért érdemes lehet rá pénzt szánni.


(Forrás: FootyStats)

Full kezdőként bezavarhat pár idegen kifejezés, mint például az xG (várható gólok), xGA (várható kapott gólok), vagy a BTTS (mindkét csapat szerez gólt). Mondjuk, ha ezen kifejezésekre rákeresel googlen, biztos, hogy rengeteg leírást találsz.

6. Lépés: Továbbá érdemes a Brescia hazai teljesítményét is górcső alá venni.

Ide elég az Eredmények.com-ról informálódni.


(Forrás: Eredmenyek.com)

Persze a sok infó révén, csak a bizonytalanságot növeljük, ám közel 15-30 perc kutakodás után eléggé képbe lehet kerülni a csapatokkal. A gólszám mellett, tovább lehetne bontani a dolgokat, sárga lapok, szögletek, stb. kategóriára, de egyelőre maradtam a klasszikus vonalnál.

7. Lépés: Nos, nagyjából a Brescia-t kiveséztem, most jöhet az ellenfel, a Parma.

A fentiekben a leírtak alapján a vendégcsapaton szintén végig kell menni. Edző, stílus, sérültek, motiváció forma. Leszek annyira szemét, hogy ezt rábízom a blog olvasókra. Egyet elárulok, nem a keretek értékéből kell kiindulni, mert hiába kétszer drágább a Parma játékosállománya, ha az nem jön ki a pályán. A vendégek edzőjéről, lehet találni olaszul, pár érdekes infót:

https://www.tag24.it/427742-fabio-pecchia-chi-e-carriera-moglie-figli

A csapat problémáiról pedig a klub szurkolói honlapján lehet olvasni (olaszul):

https://www.forzaparma.it/2022/12/07/pochi-gol-e-cali-nella-ripresa-ecco-i-problemi-del-parma

Tételezzük fel, hogy tisztában vagyunk az adott párharccal kapcsolatban. Mindezek után jöhet a fogadáspiac átnézése, hogy hol találhatunk értéket. Fontos megjegyezni, hogy egy profi, körülbelül az 1.80-as szorzóktól kezd el fogadni, persze vannak kivételek, hogyha az iroda elront pár szorzót, de profitunk ténylegesen ennél az odds-nál és körülbelül 60%-os találati aránynál realizálódhat.

Most, hogy tisztában vagyunk a párharccal kapcsolatban, a hazai csapatra való fogadás tűnhet jó opciónak. Azért érdemes felosztani a bankunkat 100 egységre, így kevésbé leszünk kitéve egy-egy rossz eredménynek. A fogadásom 1 egység lesz, persze másnál más lehet, kinek milyen összeg áll rendelkezésre.


8. Lépés: Fogadás a mérkőzésre.

A Parma problémái miatt azt várom, hogy minimum az egyik félidőt megnyerje a házigazda Brescia. Erre 1.90-es oddsot kínál a Wazamba, amely oldalra a kinyerin keresztül is tudtok regisztrálni:

https://tinyurl.hu/e2kB