Wales


1958 után a második világbajnokságára készülhet Wales. Nem volt könnyű megvalósítani ezt az álmot, hisz oly nehéz pillanatokat kellett megélnie a válogatottnak. Anno Ryan Giggs-et 2020-ban családon belüli erőszakkal vádolta meg volt barátnője Kate Greville. Az egykori Manchester United klasszist a vezetőség „szabadságolta”, ami után az asszisztense Robert Page vette át a nemzeti tizenegy irányítását és ez a kényszerű házasság végül nagyon jól sült el.

Edző: Robert Page (walesi) 

Előszőr a szakmai stábban kapott helyet, aztán Giggs esete után lépett elő szövetségi kapitányként. 2020-ban az Európa Bajnokságon egészen a nyolcaddöntőig menetelt a csapattal.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Wayne Hennessey (Nottingham Forest), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Sheffield United).

Védők: Ben Davies (Tottenham Hotspur), Ben Cabango (Swansea City), Tom Lockyer (Luton Town), Joe Rodon (Rennes), Chris Mephan (Bournemouth), Ethan Ampadu (Spezia), Chris Gunter (Wimbledon), Neco Williams (Nottingham Forest), Connor Roberts (Burnley).

Középpályások: Sorba Thomas (Huddersfield Town), Joe Allen (Swansea City), Matthew Smith (Milton Keynes Dons), Dylan Levitt (Dundee United), Harry Wilson (Fulham), Joe Morrell (Portsmouth), Jonny Williams (Swindon Town), Aaron Ramsey (Nice), Rubin Colwill (Cardiff City).

Csatárok: Gareth Bale (Los Angeles FC), Kieffer Moore (Bournemouth), Mark Harris (Cardiff City), Brennan Johnson (Nottingham Forest), Dan James (Fulham).

Taktika: Robert Page két rendszert használ előszeretettel az 5-3-2-t és az 5-2-3-t, az utóbbi lehet Katarban a preferált. A felállás célja, hogy a szélső támadóközéppályások kvalitásait kihasználja, úgy, mint Dan James-t és Brennan Johnson-t. A formula jól bejáratott és minden játékos ismeri a szerepét. Ez biztosítja a jó egyensúlyt a pálya minden területén. Lényeges szempont, hogy szükség esetén mérkőzés közben is át lehet alakítani.


Várható felállás:

(Forrás: owen-bullman-Wales-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: owen-bullman-Wales-12-TFA)

Ide befért volna a két rutinos öreg róka Ramsey és Bale, ám Wales játéka egy fiatal szélsővédő játékától függ elsősorban. Williams-t a nyáron kölcsönadta a Liverpool a Nottingham-nek, ahol a játékos kivirágzott. Szerepe létfontosságú és jó egyensúlyt biztosít a walesi csapat számára. Szélsőhátvédként nagy területet fed le, miközben tartós és folyamatos hatást gyakorol a játékra. Remekül szerel, progresszív a labdavezetésben és a támadásokat is hatékonyan tudja segíteni.

Wales esélyei a VB-n:

Számomra az egyik sötét ló Wales. Az előző két EB-n a walesiek bizonyították, hogy bármelyik nemzet ellen feltudják venni a versenyt. Ez egy nagyon összetartó keret, erős kohézió van a csapaton belül. Jó példa erre David Brooks (Bournemouth). A játékos legyőzte a rákot, de ősszel megsérült, ennek ellenére Page szeretné, ha elutazna velük Katarba, mint szurkoló. Ami a továbbjutási esélyeket illeti. Írtam az USA helyzetéről az előző posztban, hogy sok a gond a jenkiknél. Nos, ha Wales győzelemmel indítana a tornán, akkor azzal már féllábbal a nyolcaddöntőben érezhetné magát. Minden más esetben az utolsó csoport meccsen „kard ki kard” helyzetbe kerülhet Anglia ellen.

Wales megtett útja a VB-ig: