AS Roma - Juventus


A portugál trénert kiállították a Cremonese elleni idegenbeli bajnokin, ugyanis csúnyán összeszólalkozott a negyedik számú bíróval. Az eset a második félidő elején történt, de a sztori a meccs lefújását követően az öltözőben folytatódott. Az edző állítólag kemény szavakkal illette Marco Piccinini-t és Marco Serra-t.

„Utoljára még az Olimpicóban állítottak ki egy Roma–Torino meccsen, akkor bocsánatot kérni mentem aztán a sporik öltözőjébe – idézi a Corriere dello Sport Mourinho szavait, aki ezt követően Serra felé fordult. – Ha vannak t.keid, ha férfi vagy, ismételd meg azt, amit a pályán mondtál nekem, aztán kérj bocsánatot és a történet le van zárva.”

Serra úgy gondolta, nincs miért elnézést kérnie. „Sajnálom, mit? Senkitől sem kell bocsánatot kérnem, semmit sem tettem.”

Erre Mourinho bepöccent, s üvöltözni kezdett Serrával. „Hazudsz. Te egy s..r ember vagy, szégyelld magad! Nem is akarok arra gondolni, hogy Torinóból származol és nem akarod, hogy vasárnap ott ülhessek a kispadon a Juventus ellen.”

(Forrás: M4 sport)

AS Roma:

Idegenben újfent nem nyújtott jó teljesítmény a Roma. Az első félidő első 15 perce a farkasok fölényét hozta, volt pár ígéretes kísérlet, de a vezetést mégis a Cremonese szerezte meg egy bődületes Tsadjout góllal.  Azt hozzá kell tennem, hogy EL-ben jobban futballozott Mourinho együttese, mint a keddi bajnokin. Dybala próbált aktív lenni, az argentin visszalépkedett a labdákért, ám gyakran hozott rossz döntéseket. Az egyik ilyen eset a Wijnaldum-al történt összjáték hiánya.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Wijnaldum nagyon jól támadja a mélységet, a Cremonese játékosai nem követik a holland mozgását. Elvileg ezt észre kellett volna vennie Dybala-nak, ám az argentin indítás helyett a szélen próbálja tovább építeni a támadást.

Hátrányban a Roma próbálta feltörni a jól tömörülő hazaiak védekezését, sokszor a védők közül Ibanez lépett fel a labdával, hogy kimozgassa a Cremonese középpályásait.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Érdekes, hogy a Roma mennyire szélesre van húzva, a két szárnyvédő szinte a középpálya felénél helyezkedik, míg a védelemből fellépve, középen Ibanez szabadon hozhatja a labdát. 

A cseréknek köszönhetően a 2. félidőben veszélyesebben futballozott a Roma. Spinazzola-t remekül ugratták ki, aki nem hibázott és egyenlíteni tudott. Az olasz szélső a súlyos sérülése után kezdi visszanyerni régi formáját, ami nem jó hír a Juventus számára.

A játékos statisztikája:


(Forrás: Markstats - Twitter)

A Cremonese a kapott gól ellenére nem rogyott össze és a mérkőzés hajrájában (egy kis szerencsével) kihasznált egy védelmi hibát.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A hazaiak középpályásától kissé messze helyezkednek római játékosok, így annak van annyi ideje, hogy átvegye a labdát és a kapu felé forduljon. További probléma, hogy Ibanez-re két támadó jut.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

A két kép között 1 mp különbség van. Ennyi elég volt ahhoz, hogy teljesen szétessen a római hátsó fal. Ráadásul ez a védelmi hiba végül a Roma vereségét okozta.

A vasárnapi rangadóra mindenképp fel kell frissítenie a „Special One-nak” a játékosait, hogyha a Juventus-t leszeretné győzni az együttese. 

Juventus:

A -15 pont levonás ellenére, a zebrák tapadhatnak az élmezőnyre. Ilyen kálvária közepette, amivel a klub szembesült, megsüvegelendő teljesítmény. Egyébként Allegri csapatának teljesítménye rohamosan javul, elsősorban annak köszönhetően, hogy végre a sérültek felépültek. Tudtommal egyedül csak Milik-re kell várni, aki a válogatott szünet után térhet vissza. Sokáig az a kritika érte az edzőt, hogy nem túl látványos a csapat támadó játéka, kevés gólt lő. Az érmének két oldala van. Amíg a kreatív emberek többsége hiányzott elől, addig a Juventus szűkös 1:0-s győzelmeket aratott. A helyzet az utóbbi időben pozitív irányba halad. Di Maria bomba formában, Cuadrado, Vlahovic, Chiesa trió felépült és végre Pogba is elérhető.

(Forrás: Don Lippi – Twitter)

Az ábrán a várható szerzett (xG) és a várható kapott (xGA) gólok időbeli eloszlása látható. A januári időszakig nagyon hullámzó volt a csapat támadójátéka. Az utóbbi időszakban, ahogy a kreatív játékosok visszatértek, úgy nőtt a szerzett gólok száma. A februári időszakra az xG tekintetében egy felfutás látható, míg az xGA csökkenésnek indult. Persze kapott gólt a Juventus, de ezek rossz minőségű helyzetekből születtek.

A Derby Della Molle-n a Torino a tizenhatoson kívülről próbálkozott többet. A Toro 2. gólja pont egy ilyen szituációból született.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Védekezésben jól kirajzolódik a Juventus 5-3-2-es formációja, de Cuadrado oldalán kialakul egy 3v2-es szituáció.


(Forrás: Hillandkimi-Kinyeri.hu)

Az első passzt nem sikerül semlegesíteni, így Fagiolo egy ütemmel később tud visszazárni, ez elég volt Ilic-nek, hogy Sanabria elé tálaljon.


(Forrás: Don Lippi - Twitter)

Ennél a kameraállásnál jobban látható a szituáció. Mondjuk a kapus helyzetét látva ez a lövés háríthatónak tűnt.

A zebrákat nem zavarta össze a kapott gól és hamar egalizálni tudtak. A Juventus egy-két támadásvezetése érdekes látképet nyújtott. Főleg Danilo betagozódása a középpályás sorba.


(Forrás: Hillandimi-Kinyeri.hu)

A Juventus 5-2-es formációban támad. Danilo mellett, Rabiot csatár mögötti pozíciója is érdekes taktikai húzás Allegri-től.

A második félidőben végül magabiztos hazai győzelem született. Allegri folyamatosan küldte be a támadójátékosait. Chiesa a becserélése után gólpasszt jegyzett, Pogba jól mozgott.


(Forrás: Don Lippi - Twitter)

Volt egy debütáló a derbin Barrenechea személyében, aki Paredes-t szorította a kispadra. A fiatal argentin első derbijén remek teljesítményt nyújtott.



(Forrás: Don Lippi - Twitter)

Ebből a hármasból csak Chiesa-t emelném ki. Nagyon hasznosan szállt be, végig nyomás alatt tartotta a Torino szárnyvédőit.

Esélyek:

Torinóban a két csapat megelégedett egy döntetlennel, akkor egyik edző sem forszírozta nagyon a győzelmet. Most a Juventus büntetése révén a Romának lehetősége nyílt harcolnia a Bajnokok Ligája indulásért, csak úgy tűnik, hogy ezzel a sansszal nem biztos, hogy élni tud. A támadójáték Dybala és Belotti leigazolásával továbbra sem hatékony. Ezzel szemben a Juventus-nál egy újabb felfutási ív látható. Végre egészségesek azok a játékosok, akikre Allegri a támadásoknál támaszkodhat. Várhatóan kemény derbi lesz és otthon bárkit elkaphat Mourinho együttese, de úgy gondolom, hogy az „Öreg Hölgy” taktikai előnybe kerülhet az erősebb kispadja miatt.