Argentína - Franciaország


Messi 35 éves korában nyerhet előszőr, míg Mbappe 23 évesen másodszor világbajnokságot. Címvédés utoljára 60 évvel ezelőtt fordult elő, szóval a statisztika az argentinok mellett van, de tudjuk, hogy ez a francia csapat Deschamp vezetésével bármire képes lehet.

Argentína:

Az argentin válogatott 2014-ben volt legközelebb a világbajnoki címhez, de a hosszabbításban a németek Götze 113. percben szerzett góljával megnyerték a tornát. 2018-ban már a nyolcaddöntő során kiesett az „Albicelestes”, akkor épp a franciák jelentettek legyőzhetetlen akadályt. Talán most fordulhat a kocka.

Sérültek:

Scaloni egyedül Papu Gomez-ra nem számíthat, míg friss hírek szerint Di Maria újra fitt és a kezdőben kaphat helyet.

Kulcsjátékos: Messi

Az egész tornán nagyszerűen játszott. Nagyon jól osztja be az erejét és érdekes volt látni, hogy a nála 15 évvel fiatalabb és fizikailag erősebb Gvardiol-t (Horvátország - védő), hogyan tudta befűzni.


(Forrás: Twitter,NoloFCB)

Egyszerűen az ő mozgását nagyon nehéz kiszámítani, mert bárhol, bármikor feltűnhet. Magyarán fogalmazva a vérében van a futball.


(Forrás: The Athletic)

Megint csak az Athletic elemzése keltette fel a figyelmemet. A képen az látható, hogy Messi sétál átlagosan a legtöbbet a pályán. Egyrészt, ezzel tud magának erőt spórolni, másrészt ezt az energiát feltudja használni a támadásoknál. A hőtérképen pedig azt látható, hogy az argentinok tízese a szélen érzi jól magát. Az ausztrálok elleni a gólját is úgy szerezte, hogy a szabadrúgásnál a szélről cselezett befelé.


(Forrás: Twitter - @Kharlerh)

Középpálya:

Általában a De Paul-Fernandez-Mac Allister trió játszik a középpályán. Mindegyik játékosnak mások az erősségei és ezeket az erényeket próbálta Scaloni egybe gyúrni. Fernandez-é a biztonság, az ő feladata összeszedni a labdákat, illetve egyensúlyt teremteni védekezésben. De Paul-ra kicsit kockázatosabb szerepkört ruházott az edző. Elsősorban ő a kapocs támadószekció (Messi, Alvarez) és a középpálya között, neki kell úgymond megtalálnia azokat a réseket, passzsávokat, ahol Messi-hez vagy Alverez-hez juthat a labda. A trióban Mac Allister van feljebb tolva, hogy támogatni tudja az akciókat és a befejezéseknél esetleg helyzetbe kerüljön.

Franciaország:

A közvetítések alatt sokat hallottunk arról, hogy valami rejtélyes influenza szerű fertőzés terjed a játékosok között. A franciákat eléggé sújtja ez a megfázásos valami. Rabiot az elődöntőben nem tudott játszani, várhatóan a döntőre sem lesz teljesen fitt, míg friss hírek szerint Upamecano, Konaté, Varane és Coman influenza szerű tüneteket produkált. Sajnos ebben a covidos, zűrzavaros világban sokszor döntő tényező az egészség. Hogy kerek legyen a történet, Hernandez és Tchouameni kihagyta a fő edzést sérülés miatt. Akárhogy is számolom, közel 7 játékos nincs 100%-os állapotban és ez akár kihathat Franciaország teljesítményére a döntőre. Argentínánál könnyebb dolgom volt, hogy kiket emeljek ki, a franciáknál a sok bizonytalanság miatt Griezmann-ra esett a választásom.  Deschamps teljesen más szerepkörben használja a játékost, mint anno 2018-ban.


(Forrás: The Athletic)

Deschamps-nak a rengeteg sérült miatt kellett egy kis tapasztalat a középpályára. Ezért az utóbbi időben Griezmann gyakorta lépett vissza a középpályás sorba, illetve néha feltűnt szélső védőként is. Játékintelligenciája nélkülözhetetlen volt abban, hogy eljussanak a döntőig a franciák.

„Láthatjuk, hogy milyen befolyással bír (Griezmann) a góljaival és a gólpasszaival. Aztán add hozzá, hogy milyen képessége van arra, hogy megváltoztassa a játékot, miközben visszaáll és elvégzi a védekező feladatokat. Ő minden idők egyik legnagyobb játékosa, mind Európában, mind világszerte" - mondta Deschamps tavaly nyáron. (forrás:The Athletic, fordítás :DeepL)